Συγχαρητήρια Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Θεοδωρίδη στα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας για την επιτυχημένη διοργάνωση

1
Επιτυχημένες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας την περίοδο των εορτών στην Έδεσσα και στον παραδοσιακό οικισμό Παλαιού Αγίου Αθανασίου αντίστοιχα.

Αρχικά, στις 22/12 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο «Έρχονται τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά με τον Άγιο Βασίλειο της Καισαρείας» που μετέδωσε το πνεύμα των Χριστουγέννων στα παιδιά μέσα από την ελληνική και θρησκευτική παράδοση. Η εκδήλωση έλαβε χώρα σε διαφόρους χώρους της πόλης της Έδεσσας δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά για παράλληλες δραστηριότητες

2

Ειδικότερα, η υποδοχή των μαθητών και των συνοδών δασκάλων έγινε στη Λαογραφική Εταιρεία όπου ακούστηκαν κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας από τη χορωδία του Αγίου Δημητρίου και όχι μόνο. Στα παιδιά προσφέρθηκαν κέρασμα από εκπροσώπους της Λαογραφικής Εταιρείας.

Ακολούθησε οργανωμένη διανομή των μαθητών σε διαδραστικές θεματικές ενότητες ανάλογα την ηλικία τους.

Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας συμμετείχαν σε δημιουργικές δράσεις κατασκευάζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια με κουκουνάρες στους Μύλους του Σαλαμπάση (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) με την καθοδήγηση στελεχών της Π.Ε. Πέλλας και του Κέντρου (ΚΠΕ). Η χαρά ήταν έκδηλη στα πρόσωπα των παιδιών και φεύγοντας πήραν μαζί τους και τις δημιουργίες τους.

3

Οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας είδαν από κοντά το έθιμο της παραδοσιακής βασιλόπιτας στο Κέντρο Καταρρακτών. Ενημερώθηκαν για τον τρόπο παρασκευής και ακολουθώντας τις συμβουλές των μαγείρων έφτιαξαν βασιλοπιτάκια «δοκιμάζοντας» τις δυνατότητές τους στη μαγειρική. Παράλληλα συμμετείχαν στη διαδικασία και δημιούργησαν αλεύρι ολική αλέσεως αλέθοντας το σιτάρι με τη χρήση χειρόμυλου. Φεύγοντας όλοι οι μαθητές πήραν συσκευασμένα βασιλοπιτάκια με τυχερό νόμισμα. Κατόπιν ακολούθησε επίσκεψη στο παρεκκλήσι του Αγίου Βασιλείου για προσκύνημα.

Στη συνέχεια, όλοι οι μαθητές, μικροί και μεγάλοι άκουσαν την αφήγηση παραμυθιού με θέμα «Η Ελενίτσα και η Βασιλόπιιτα» στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας. Ακόμη, τα παιδιά ενημερώθηκαν για τον Άγιο Βασίλειο της Καισαρείας, για το έργο και τη δράση του, μέσα από ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και δασκάλων.

4

Τα παιδιά «έζησαν» το παραμύθι, κατανόησαν τη θαυματουργή δράση του Αγίου Βασιλείου και, φεύγοντας, έλαβαν ως δώρο μια εικόνα του ομώνυμου Αγίου με τα δώρα.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησαν δράσεις ανοιχτές για το κοινό με την παρουσίαση των Χριστουγέννων και του Αγίου Βασιλείου της Καισαρείας μέσα από την παράδοση και την Ορθόδοξη Πίστη από την πρεσβυτέρα Χρυσάνθη Κούκου. Επιπλέον, έγινε προβολή της ταινίας Οstrov (Ανακαλύπτοντας το νησί) η οποία παρουσίασε το μεγαλείο της ορθόδοξης θρησκείας και συγκεκριμένα τη ζωή ενός ανθρώπου που μετά από ένα δυσάρεστο γεγονός, ζει την υπόλοιπη ζωή του μέσα στη μετάνοια, είναι ένα παράδειγμα δια Χριστόν σαλού, που απαρνείται τα εγκόσμια και τελικά αποδεικνύεται σκεύος εκλογής του Κυρίου.

5

Η δεύτερη εκδήλωση (30/12) με θέμα τις παραδοσιακές, ελληνικές γεύσεις χριστουγεννιάτικης παράδοσης της Πέλλας πραγματοποιήθηκε στον παραδοσιακό οικισμό του Αγίου Αθανασίου σε υπαίθριο, κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρονταν στους επισκέπτες παραδοσιακή χορτόσουπα με μανιτάρια και κρασί που παράγεται από επιχείρηση της Πέλλας.

Ακόμα παρουσιάστηκαν παραδοσιακά προϊόντα της Πέλλας και έγινε διανομή (σε ηλεκτρονική μορφή) υλικού τουριστικής προβολής της Π.Ε. Πέλλας με θέμα «Τουρισμός 4 εποχών και παραδοσιακά προϊόντα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης συγχαίρει όλους του συντελεστές που συμμετείχαν, για την άρτια διεξαγωγή των εκδηλώσεων και ευχαριστεί τις επιχειρήσεις της Π.Ε. Πέλλας που στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί, στηρίζουν την προσπάθεια της Π.Ε. Πέλλας για ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτισμού της περιοχής μας ως βασικούς πυλώνες ανάτασης της τοπικής οικονομίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας ευχαριστεί όλους όσους βοήθησαν και όσους εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, γιατί αυτό αποτέλεσε ευκαιρία για τη συσπείρωση των πολιτών της Έδεσσας, ώστε να υλοποιηθούν οι δράσεις όπως είχαν προγραμματιστεί.

6

Κατά την ημέρα των δράσεων, οι συμμετέχοντες που συνέδραμαν στην επιτυχημένη διεξαγωγή των εκδηλώσεων ήταν :

Από τα στελέχη της Π.Ε. Πέλλας, η Αικατερίνη Καλαϊτζίδου (υπεύθυνη διοργάνωσης ), η Ιωάννα Καδρέφη, η Νικολέτα Μπασινά, η Στεριανή Λαμπάδα, η Χριστίνα Αλιμπάκη, η Ασημίνα Μούσιου, η Φωτεινή Κοκκινίδου και η Δέσποινα Σεραφείμ οι οποίες αποτέλεσαν την ομάδα υποστήριξης.

Οι συνεργάτες φορέων: η Σοφία Θεοδωρίδου (διευθύντρια ΚΠΕ), ο Νικόλαος Καραμανάβης με την ομάδα του (Λαογραφική Εταιρεία), ο σεφ Κωνσταντίνος Ζήσης που επιμελήθηκε το έθιμο της παραδοσιακής βασιλόπιτας και των εδεσμάτων στην εκδήλωση του Αγίου Αθανασίου, η Ευθαλία Πρόϊου (βοηθός σεφ), ο Στράτος Καραγιάννης (μάγειρας του κέντρου Καταρρακτών), η Αικατερίνη Δέλλιου, ο Κοσμάς Τσίναλης (δάσκαλος), ο Αναστάσιος Παπακώστας (φιλόλογος), η Σοφία Γαϊτάνογλου (δασκάλα), ο Χρήστος Μουρατίδης (δάσκαλος), η Σουζάνα Μητσοπούλου και η Ευαγγελία Μπέλμπα.

Ακόμη, η Π.Ε. Πέλλας ευχαριστεί τους χορηγούς:

Την επιχείρηση «Ροδί Α.Ε.» (προσφορά χριστουγεννιάτικων στολιδιών), την επιχείρηση παραγωγής κρασιού «Δεληανδρέου Ειρήνη» τον φούρνο «Λούση» (προσφορά σε μελομακάρονα και γλυκά) και τον φούρνο «Ηλέκτρα» (προσφορά κουραμπιέδων).

Τη δράση στήριξαν με την έμπρακτη συνεργασία τους η Λαογραφική Εταιρεία, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας – Γιαννιτσών, η Δημοτική Επιχείρηση Καταρρακτών του Δήμου Έδεσσας και το σωματείο Ενωμένη Ρωμιοσύνη.