Συμπολίτες και συμπολίτισσες, Φίλες και φίλοι
karasmanhs_giorgos_2 Οδηγούμαστε σε μια εκλογική αναμέτρηση, από τις πιο κρίσιμες τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας. Χάρις στην εμπιστοσύνη με την οποία με τιμάτε ανελλιπώς επί σειρά ετών, κλήθηκα  εδώ και λίγους μήνες, να προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και, εκτιμώ ως απόλυτα αναγκαίο, έναν σύντομο απολογισμό για το έργο που επιτελέσθηκε αυτό το διάστημα, για τους αγρότες μας, ειδικότερα για τον Νομό μας και, γενικότερα, για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας. Δηλαδή, για έναν τομέα από τους πλέον σημαντικούς της εθνικής μας οικονομίας, που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της πατρίδας μας.
Μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες μεταξύ άλλων:
1. Ιεραρχήσαμε ως προτεραιότητά μας τους νέους αγρότες. Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα για την ενίσχυση τους για το 2014, μέσα από το οποίο 11.116 νέοι παραγωγοί θα λάβουν ενισχύσεις 194 εκατ. Ευρώ.
Tο 70% αυτών των χρημάτων δηλαδή 136 εκ. ευρώ, έχουν ήδη πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων νέων αγροτών, γεγονός πρωτοφανές μέχρι σήμερα.
Ο Νομός μας, είναι ο δεύτερος Νομός στην Ελλάδα με τους περισσότερους νέους αγρότες. 584 νέοι και νέες επέλεξαν την αγροτική απασχόληση – 241 από την περιοχή Γιαννιτσών και 343 από τις περιοχές Έδεσσας και Αλμωπίας
Μειώσαμε τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης των νέων αγροτών, δηλαδή του 70%, από 2,5 χρόνια που ήταν στους 3 μήνες. Επιπλέον, πετύχαμε για πρώτη φορά την ένταξη και 3.224 νέων επιλαχόντων.
Ξεμπλοκάραμε το παλιό πρόγραμμα νέων αγροτών του 2009 και ήδη καταβλήθηκαν η β’ και γ’ δόση, 22 εκατομμύρια συνολικά.
Παρέχουμε, στους νέους κάτω των 40 ετών, «bonus» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων, από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ για μια πενταετία.
Άμεσα από 1.1.2015, ενεργοποιήσαμε τη δυνατότητα των κοινοτικών κανονισμών για τους νέους αγρότες, ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσής τους, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας. Δηλαδή για τους βοσκότοπους περίπου25 ευρώ το στρέμμα, για τις αροτριαίες καλλιέργειες 42 ευρώ το στρέμμα και για τις δενδρώδεις 50 ευρώ το στρέμμα.
Κατευθύνουμε, για τους νέους αγρότες, μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, επιπλέον 240 εκ. ευρώ τα οποία θα προσελκύσουν στο αγροτικό επάγγελμα άλλους 16.000 νέους.
2. Με προσωπική δημόσια δήλωση αλλά και παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, απέτρεψα την φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων.
3. Διαχωρίσαμε για πρώτη φορά την Ελλάδα σε τρεις περιφέρειες, με βάση τα αγρονομικά κριτήρια για πιο δίκαιη κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων, α) στους βοσκότοπους όπου δώσαμε το 25% των κονδυλίων ή 440 εκ ευρώ ετησίως, β) στις αροτριαίες καλλιέργειες με 47% ή 800 εκ ευρώ ετησίως και γ) στις δενδρώδεις καλλιέργειες  με 28%, ή 500 εκ ευρώ ετησίως.
4. Για πρώτη φορά δίνουμε στρεμματική ενίσχυση στις δενδρώδεις καλλιέργειες όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κλπ.
5. Με συνεχείς και επίμονες ενέργειες, αποσπάσαμε δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αποζημιώσεις των παραγωγών ροδάκινων και νεκταρινιών για τις τεράστιες ζημιές από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και κατ’ επέκταση από το ρωσικό εμπάργκο.
6. Ειδικά για την περιοχή μας ικανοποίησα το αίτημα των παραγωγών μας για την ένταξη του σπαραγγιού στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και δόθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση και στο συμπύρηνο ροδάκινο για χυμό.
7. Αποτρέψαμε τον μηδενισμό της αξίας των δικαιωμάτων των παλαιών καπνοπαραγωγών εφαρμόζοντας τη ρήτρα απωλειών του δικαιώματος κάθε καπνοπαραγωγού στο 30%, δηλαδή μέχρι το 2019 να μειώνεται κάθε χρόνο μόνο 6%. Με προοπτική επέκτασης μέχρι το 2027
8. Συνεχίζουμε και για τη επόμενη πενταετία την ειδική στήριξη – συνδεδεμένη ενίσχυση – στην καλλιέργεια του βαμβακιού.
9. Ενισχύουμε την κτηνοτροφία κατά 25% περισσότερο, δηλαδή 150 εκ ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο από το 2015 μέχρι το 2019.
10. Επιλύσαμε οριστικά το πρόβλημα των βοσκοτόπων από 1-1-2015, ενώ μηδενίσαμε τα πρόστιμα 40 εκ για την ενιαία ενίσχυση του ’12 και 37 εκ για την ενιαία του ’13, τα οποία αν αυτό δεν γινόταν, θα κρατούνταν από τις επιδοτήσεις των ίδιων των κτηνοτρόφων.
11. Στηρίζουμε τη βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου κρέατος και την παραγωγή ποιοτικού γάλακτος στη μεταποιητική βιομηχανία για παραγωγή φέτας, παρέχοντας συνδεδεμένη ενίσχυση στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα αντίστοιχα.
12. Μειώσαμε για πρώτη φορά, τα ποσά που καταβάλουν οι αγρότες για τη διεκπεραίωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ. Ένας στους τρεις αγρότες που θα υποβάλλουν φέτος αίτηση-δήλωση ΟΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που δεν έχουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης την τρέχουσα περίοδο, θα πληρώσουν τελικά μόνο 31 ευρώ.
13. Διασφαλίζουμε το αγροτικό εισόδημα αλλά και προστατεύουμε την αγροτική παραγωγή από φυσικές καταστροφές και από συνεχείς και έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις, με ειδικά μέτρα και δράσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ με επενδύσεις αντιχαλαζικής και αντιβρόχινης προστασίας. Οι αγρότες θα ενισχύονται στο 100% όταν ανήκουν σε ομάδες παραγωγών και στο 80% όταν πρόκειται για μεμονωμένους παραγωγούς.
14. Δημιουργούμε, στον ΕΛΓΑ για πρώτη φορά, ειδικό μέτρο στήριξης της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής και της αντιστάθμισης των οικονομικών απωλειών των γεωργών και κτηνοτρόφων από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα (ακαρπία), ζωικές ή φυτικές ασθένειες, με προϋπολογισμό έως 200 εκ ευρώ από κοινοτικά κονδύλια. Το μέτρο ξεκινά μέσα στο 2015.
15. Μειώσαμε τον απαιτούμενο αριθμό των μελών των Ομάδων Παραγωγών του Νομού μας στους 100 από 300 που ήταν μέχρι σήμερα και τον τζίρο στις 700.000 ευρώ από 3 εκατομμύρια παρέχοντας τη δυνατότητα να δημιουργήσουν υγιείς και βιώσιμες ομάδες και οργανώσεις παραγωγών.
16. Ενισχύουμε, τη σύσταση συνεργατικών σχημάτων ομάδων, οργανώσεων και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών με κάλυψη του 100% των δαπανών τους, με συνολικό προϋπολογισμό 27 εκατομμύρια €.
17. Μετατρέψαμε, το εισόδημα που προκύπτει από τη διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (2.700 φωτοβολταϊκών πάρκων) έως 100KW, σε αγροτικό και έτσι θα φορολογείται με συντελεστή 13%.
18. Μετά από 84 χρόνια αναβαθμίσαμε το καθεστώς παραγωγής και διακίνησης του ελληνικού ξυδιού στα σύγχρονα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς, αίροντας αναχρονιστικούς περιορισμούς για τον αμπελουργικό μας τομέα.
19. Ρυθμίσαμε νομοθετικά τη διατήρηση της κυριότητας για άλλα δέκα χρόνια οικοπέδων που αποδόθηκαν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε δικαιούχους και οι οποίοι, λόγω οικονομικών δυσκολιών, δεν προχώρησαν στην ανέγερση κατοικίας εντός της αρχικής προθεσμίας των δέκα ετών. Ταυτόχρονα αναστείλαμε την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου.
20.Δίνουμε συνδεδεμένες ενισχύσεις σε 13 προϊόντα, μεταξύ των οποίων, βιομηχανική ντομάτα, όσπρια, κτηνοτροφικά, ψυχανθή, ζαχαρότευτλα, σκληρό σιτάρι,  ρύζι κ.α.
21.Εντάξαμε το φράγμα του Αλμωπαίου στα 10 μεγαλύτερα χρηματοδοτούμενα έργα της χώρας.
22.Εγκρίναμε τη διάθεση 6 εκατομμυρίων ευρώ για την ασφαλτόστρωση αγροτικών δρόμων και αναπλάσεων χώρων του νομού μας.
Φίλες και φίλοι, συμπολίτες
Πέραν των αγροτικών ζητημάτων και άλλα προβλήματα του  Τόπου μας αποτέλεσαν το τελευταίο διάστημα αντικείμενο συνεχών παρεμβάσεων και συνεχών προσπαθειών μου ώστε να λυθούν ή να έχει δρομολογηθεί η λύση τους. Ανάμεσά τους:
Συνέχιση καταβολής επιδόματος παραμεθορίου
Κατασκευή Νέου Αθλητικού Κέντρου Έδεσσας
Μάχη για τον Οδικό άξονα Χαλκηδόνας – Γιαννιτσών
Αναβάθμιση – εκσυγχρονισμός του Ινστιτούτου Κτηνοτροφίας Παραλίμνης.
Επιτυχής παρέμβαση για την αποκατάσταση προβλημάτων πρόσβασης προς το Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρρα- Καϊμάκτσαλαν
Επανένωση οικογενειών δημοσίων υπαλλήλων που υπηρετούν σε διαφορετικές παραμεθόριες περιοχές με τροπολογία που έγινε αποδεκτή.
Απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας του ΙΚΑ Αριδαίας
Συνέχιση λειτουργίας ΔΟΥ Έδεσσας και Γιαννιτσών και ΟΑΕΕ Γιαννιτσών
Συνέχιση λειτουργίας Τελωνείου Σκύδρας και Βιβλιοθήκης Έδεσσας
Τροπολογία (δεκτή) για το επίδομα ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους
80.000 για τις ζημιές στο Φράγμα Μαργαρίτας
Δεκτή η τροπολογία για τη συνταξιοδότηση των απολυμένων κλωστουφαντουργών
Πετύχαμε να γίνει αποδεκτή νομοθετική πρωτοβουλία για επιπλέον δικλείδα ασφαλείας για την πρώτη κατοικία ελευθέρων επαγγελματιών.
Διευθέτηση θεμάτων ιδιοκτητών ταξί, λεωφορείων, σχολείων κ.λ.π.
Συμπολίτες
Μέσα σε αυτούς τους λίγους μήνες θεωρώ πως η παρουσία μου στο «τιμόνι» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και η μακρά θητεία μου στην υπηρεσία των Κοινών και του Τόπου μας, συνέβαλαν στο να μπορούμε σήμερα από καλύτερες θέσεις να βλέπουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και εμπιστοσύνη. Ίσως δεν έγιναν όλα όσα θα θέλαμε να γίνουν. Ίσως να υπήρξαν και παραλείψεις, να έγιναν και λάθη. Όμως, υπήρξε η θέληση, και η προσπάθεια. Ούτε μια στιγμή δεν υπήρξε επανάπαυση, απραξία και εφησυχασμός.
Πάντως, σε μικρό χρονικό διάστημα έγιναν πολλά και σημαντικά.  Όμως πολλά πρέπει να γίνουν και θα γίνουν στο άμεσο μέλλον, εάν εκτιμώντας τη μέχρι τώρα διαδρομή μου, με περιβάλλετε με την ίδια εμπιστοσύνη και την ίδια στήριξη που δείξατε στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια τα οποία μαζί προσπαθήσαμε, προσπαθούμε και θα προσπαθούμε για το καλύτερο αύριο αυτού του τόπου.
Σας ευχαριστώ από καρδιάς.
Γιώργος Καρασμάνης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων