Τ’ όνομα του Γιάννη Τοπαλίδη έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού ποδοσφαίρου, μιας και υπήρξε βοηθός του Ότο Ρεχάγκελ στο έπος της Πορτογαλίας το 2004. Από φέτος «παίζει μπάλα» στο τμήμα προπονητικής του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας.
Παρακάτω κάνει μια γρήγορη αναδρομή σε πέντε από τα «μυστικά του καλού προπονητή», που θα σας βοηθήσουν να τα χρησιμοποιήσετε στο μάνατζμεντ της ομάδας σας.
Ο καλός προπονητής πρέπει να είναι και καλός ψυχολόγος
Η κατανόηση της προσωπικότητας του κάθε αθλητή, η δυνατότητα αποτελεσματικής επικοινωνίας και η γνώση της ψυχοσύνθεσης των αθλητών, απαιτούν την άμεση χρήση και βοήθεια των ψυχολογικών δεξιοτήτων του προπονητή που θα τον οδηγήσει στην καλύτερη συνεργασία και στη βελτίωση της ατομικής και ομαδικής απόδοσης.
Να είναι γνώστης του αθλήματος
Ο καλός προπονητής πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το άθλημα το οποίο προπονεί ώστε να διδάσκει στους αθλητές όλες τις τεχνικές του. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν διαισθητικά πως να κάνουν πράγματα. Είναι η δουλειά του προπονητή να τους δώσει τα απαραίτητα εργαλεία ώστε να φτάσουν στην επιτυχία.
Να συμβαδίζει με την επικαιρότητα του αθλήματος
Δηλαδή να είναι γνώστης όλως των νέων συστημάτων καθώς επίσης και του ανταγωνισμού. Η σωστή καθοδήγηση και η αποτελεσματική συμβουλευτική ικανότητα θα έχουν θετικές επιπτώσεις στους αθλητές και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της ομάδας.
Να μπορεί ν’ αποσπά από κάθε παίκτη τα καλύτερά του χαρακτηριστικά
Ένας ακόμη ρόλος του «καλού προπονητή» είναι αυτός του εμψυχωτή. Ο προπονητής οφείλει να εμπνέει και να συνδέει την άσκηση του αθλητισμού με τις αξίες του ευ-αγωνίζεσθαι. Παράλληλα, πρέπει ν’ αντιμετωπίζει τον κάθε παίκτη με διαφορετικό τρόπο, βάσει των ιδιαιτέρων προσόντων του ώστε να πετυχαίνει της μέγιστη απόδοση του.
Να μπορεί να καλλιεργεί τ’ ομαδικό πνεύμα στην ομάδα του
Ο προπονητής λειτουργεί ως πρότυπο. Είναι ο ηγέτης και από τη θέση αυτή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το συναισθηματικό κλίμα της ομάδας. Ο τρόπος που επικοινωνεί με τους παίκτες του, τις αξίες του, η σημασία που δίνει στο ομαδικό πνεύμα, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στάσεις και αντιλήψεις μέσα στο μικρόκοσμο της ομάδας.
Αν θες να πετύχεις και εσύ στην προπονητική, πρέπει να «κτίσεις» μια φιλοσοφία για το πώς φαντάζεσαι ότι παίζεται το παιχνίδι, δίνοντας βάση στην κάθε λεπτομέρεια.
Όλοι οι πετυχημένοι προπονητές, όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους είχαν ένα σχέδιο, δεσμεύοντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους ως οδηγό για μια καλύτερη δυνατή σταδιοδρομία.