Ολοκληρώθηκε έγκαιρα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η διαβούλευση για την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (2015-2020), που χρηματοδοτεί το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (FEAD). Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αποστείλει το σύνολο των στοιχείων με τους δυνητικά ωφελούμενους στην αρμόδια διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Εργασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, για όλες τις περιφερειακές ενότητες της Π.Κ.Μ.
ftoxia-gr4
Η αρμόδια Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Π.Κ.Μ. έχει ήδη έτοιμες τις προτάσεις της για τον τελικό αριθμό ωφελούμενων, τα ποσά που θα διατεθούν ανά περιφερειακή ενότητα, καθώς και τις συνεργασίες με δήμους, εκκλησιαστικούς φορείς και κοινωνικές οργανώσεις, με τη συνδρομή των οποίων έγινε η καταγραφή και εκτίμηση των αναγκών για τις κοινωνικές ευάλωτα ομάδες της Περιφέρειας, που υπολογίζονται σε 235.000 άτομα. Από αυτά, περισσότερα από 150.000 είναι εκείνα που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα (ενδεικτικός αριθμός δυνητικά ωφελουμένων).
«Ολοκληρώσαμε ταχύτατα τη διαβούλευση και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε έγκαιρα και στοχευμένα το επιχειρησιακό πρόγραμμα επισιτιστικής και βασικής υλικής βοήθειας για τους απόρους, καθώς οι ανάγκες μας στην Κεντρική Μακεδονία είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Το ποσοστό των ανέργων στην Περιφέρειά μας ξεπερνά το 30% και διπλασιάζεται στους νέους, αγγίζοντας το 60%, τη στιγμή που 235.000 συμπολίτες μας χαρακτηρίζονται ως άποροι και ευάλωτοι. Μόνο στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται ότι σιτίζονται καθημερινά σε συσσίτια εκκλησιών, δήμων και των φιλόπτωχων συλλόγων περισσότερα από 20.000 άτομα.
Συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς – δήμους, Εκκλησία, κοινωνικές οργανώσεις, προκειμένου να στηρίξουμε τους ευάλωτους κοινωνικά συμπολίτες μας, που πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της παρατεταμένης και σφοδρής κρίσης. Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας κοινωνικής σύμπραξης σε κάθε περιφερειακή ενότητα, με τη συμμετοχή της τοπικής Αντιπεριφέρειας σε ρόλο συντονιστή για την υποστήριξη των διαδικασιών που απαιτεί η υλοποίηση του προγράμματος και τη στενή συνεργασία με τους δήμους, τις Μητροπόλεις και τους κοινωνικούς φορείς, οι δομές των οποίων θα έχουν τη βασική ευθύνη για να φτάσουν τα αγαθά και οι υπηρεσίες στους τελικούς ωφελούμενους.
Η προσπάθεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προσανατολίζεται στην ένταξη και όσων ζουν σε συνθήκες οριακής φτώχειας, καθώς και όσων το εισόδημα ξεπερνά το ελάχιστο εγγυημένο κοινωνικά εισόδημα των 6.000 ευρώ ετησίως, αλλά προέρχεται από επιδόματα απολύτου αναπηρίας. Ζήτησα επίσης από τις υπηρεσίες της Περιφέρειάς μας να καταγραφούν και οι δυνητικά νεόπτωχοι, ώστε και αυτοί να συμπεριληφθούν στον τελικό αριθμό των ωφελουμένων από το πρόγραμμα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούμε όλους τους διαθέσιμους πόρους του νεοσύστατου Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους, που συνιστά σημαντικό εργαλείο τόσο για τη χώρα όσο για την Περιφέρειά μας. Το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδοτική περίοδο 2015-2020, θα προωθήσει στοχευμένες δράσεις που αφορούν τόσο στη διανομή υλικής βοήθειας όσο και σε συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Ευχαριστώ όλους τους Αντιπεριφερειάρχες των επτά περιφερειακών ενοτήτων και τον αρμόδιο θεματικό Αντιπεριφερειάρχη για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών και την άψογη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση η αρωγή προς τους συμπολίτες που έχουν την ανάγκη μας. Στην Περιφέρειά μας ανοίγουμε μια “κοινωνική ομπρέλα” με δράσεις αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους μας. Αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο, προκειμένου να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη και πρωτίστως, ανθρώπινη Περιφέρεια», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Στην Αντιπεριφέρεια Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης συνεργαστήκαμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που προβλέπει το πρόγραμμα του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους, προκειμένου να καταγράψουμε τον τελικό αριθμό ωφελούμενων, στους οποίους συμπεριλάβαμε, πέρα από όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, και ευρύτερες κατηγορίες, όπως οι μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και οι άστεγοι. Καλούμε τους δήμους που δεν ανταποκρίθηκαν ακόμη στη συλλογική αυτή προσπάθεια συγκέντρωσης των στοιχείων να το κάνουν άμεσα, ώστε κανένας δυνητικά δικαιούχος να μη μείνει χωρίς βοήθεια», επισήμανε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης της Π.Κ.Μ. Χάρης Αηδονόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (2015-2020) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας για τους απόρους περιλαμβάνει τρόφιμα (φρέσκα τρόφιμα, συσκευασμένα γεύματα και βρεφικές τροφές), ρουχισμό, είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, καθώς και παιδικά και σχολικά είδη. Εκτός από τις δράσεις για την άμεση αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας, το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνοδευτικά μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, στο πλαίσιο των οποίων θα παρέχονται υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, αντιμετώπισης κοινωνικού αποκλεισμού ή έκτακτων αναγκών, κοινωνικής ένταξης παιδιών, υπηρεσίες πρόσβασης σε συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης κ.ά.
Οι 150.000 δυνητικά ωφελούμενοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (2015-2020) του Ευρωπαϊκού Ταμείου Βοήθειας, που είναι ένας πρώτος ενδεικτικός αριθμός, κατανέμονται ανά περιφερειακή ενότητας της Π.Κ.Μ. ως εξής:
Μ.Ε. Θεσσαλονίκης 70.000
Π.Ε. Ημαθίας 9.000
Π.Ε. Κιλκίς 10.000
Π.Ε. Πέλλας 26.000
Π.Ε. Πιερίας 10.000
Π.Ε. Σερρών 15.000
Π.Ε. Χαλκιδικής 10.000