«Να μην πάνε χαμένες οι μεγάλες προσπάθειες
και το σημαντικό έργο του τελευταίου 6μήνου»
Την πεποίθησή του ότι ο πρωτογενής τομέας, πρωτίστως ο αγροτικός, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον βασικό μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προέταξε ο Γιώργος Καρασμάνης στην ομιλία του κατά τη διαδικασία παράδοσης στη νέα ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
karasmanis7
Ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνουν που, όπως είπε, συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας.
Αναφέρθηκε στην σημαντική προσπάθεια που έγινε στο μόλις ένα εξάμηνο της υπουργίας του, προκειμένου να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί ο αγροτικός τομέας απέναντι στις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα και να μπορέσει ισότιμα και δημιουργικά να ανταποκριθεί στις νέες ευρωπαϊκές και διεθνείς προκλήσεις: Στην προετοιμασία για την εκπόνηση του Εθνικού Φακέλου για την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ, στον αγώνα δρόμου – σε στενή συνεργασία με όλους τους φορείς – ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα εργαλεία που προσφέρει η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική.
        Χαρακτήρισε αυτήν την προσπάθεια ως μια ¨καλή μαγιά¨ για τη νέα ηγεσία, ευχόμενος να αξιοποιηθεί και να συνεχιστεί, προς όφελος των αγροτών μας. Διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα των κτηνοτρόφων μας για την ολοκλήρωση της πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 υπάρχουν, όπως επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί και η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αντιστάθμιση των απωλειών των Ελλήνων παραγωγών φρουτολαχανικών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο.
Ειδικότερα για το τελευταίο, ο Γιώργος Καρασμάνης ενημέρωσε ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλό. Παρέδωσε δε τον ολοκληρωμένο φάκελο που έχει κατατεθεί στην Κομισιόν για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία πριν από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο για τις οποίες διεκδικούμε 60 εκατομμύρια ευρώ. Όπως  είπε, το αίτημά μας αυτό έχει γίνει ενθέρμως αποδεκτό από τον αρμόδιο Επίτροπο και είναι πλέον θέμα άσκησης πίεσης προκειμένου να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να ισοσκελίσουμε αυτά που δώσαμε με τρόπο απόλυτα νόμιμο και διαφανή. Χρήματα τα οποία κατανείμαμε όχι αυθαίρετα αλλά σύμφωνα με τον πίνακα που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή για τις ζημιές κάθε Νομού.
Παρέδωσε ακόμη τις τεκμηριωμένες προτάσεις – που μπορούν να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή – για τις ουσιαστικές βελτιώσεις στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής. Προτάσεις ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στις τοπικές και ευρωπαϊκές συνθήκες. Δυστυχώς, όπως επισήμανε, είναι το μόνο σημείο στο οποίο υπήρξε διχογνωμία με το κόμμα της συγκυβέρνησης, καθώς ο ίδιος δεν είχε ούτε την αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ ούτε και την νομοθετική πρωτοβουλία για θέματα του Οργανισμού.
Υπάρχει επίσης, τόνισε, έτοιμη η μελέτη για τη διεκδίκηση του προγράμματος των 200 εκατομμυρίων ευρώ, από κοινοτικά κονδύλια, για την ενίσχυση του Ταμείου του ΕΛΓΑ, μείζον ζήτημα για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και για το οποίο είναι επίσης θετικό το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο Γιώργος Καρασμάνης κατέληξε ότι, προσωπικά, είναι διατεθειμένος να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια της νέας ηγεσίας και ότι, ως βουλευτής, θα στηρίξει στο Κοινοβούλιο κάθε δημιουργική πρωτοβουλία. Αυτό, διότι εκτιμά ότι πρέπει να εγκαινιάσουμε επιτέλους μια νέα εποχή εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας και ότι οι καιροί των διαχωριστικών γραμμών, της στείρας αντιπαράθεσης και  αντιπαλότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.  
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Γιώργου Καρασμάνη
Καλωσορίζω τον νέο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, τον Υφυπουργό Παναγιώτη Σγουρίδη, έμπειρους και ικανούς κοινοβουλευτικούς άνδρες καθώς επίσης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, άριστο γνώστη περιβαλλοντικών θεμάτων, και τους εύχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.
Ένα έργο, που χρονικά συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή του αγροτικού μας τομέα: Με την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, των νέων κατευθύνσεων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και γενικότερα της κοινής, θα έλεγα πεποίθησης, ότι ο  πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάκαμψη και ανάπτυξη της πατρίδας μας.
       Αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη με προβλήματα πολλά και μεγάλα. Στο σύντομο χρονικό διάστημα των 6 μηνών που είχα την τιμή και την ευθύνη να προΐσταμαι του Υπουργείου, θεωρώ ότι έγινε μια σημαντική προσπάθεια για να προετοιμαστεί και να θωρακιστεί ο αγροτικός τομέας απέναντι στις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα και να μπορέσει ισότιμα και δημιουργικά να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, ευρωπαϊκές και διεθνείς, του νέου περιβάλλοντος.
        Δεν θα ξεχάσω πως από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε βρέθηκαμε αντιμέτωποι με την προετοιμασία για την εκπόνηση του Εθνικού Φακέλου – της εθνικής δηλαδή στρατηγικής – για την εφαρμογή της καινούργιας ΚΑΠ από την πρώτη του τρέχοντος έτους στην ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Έγινε κυριολεκτικά ένας αγώνας δρόμου, μέσα από έναν ειλικρινή και σε βάθος διάλογο με όλους τους φορείς του αγροτικού κόσμου, ώστε να αξιοποιηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα εργαλεία που προσφέρει η νέα ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική και να ελαχιστοποιηθούν οι όποιες επιπτώσεις, με βασικό γνώμονα οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις των 14 περίπου δις ευρώ για την προσεχή επταετία να αποτελέσουν το εφαλτήριο για την αναδιάταξη του αγροτικού μας χάρτη, ώστε να δημιουργήσουν μια ύπαιθρο ελκυστική, βιώσιμη, ανταγωνιστική,
προσοδοφόρα και φιλική προς το περιβάλλον και κυρίως για τους νέους ανθρώπους.
Για να υπάρξουν στέρεες βάσεις για το αύριο της γεωργίας μας. Ένα μέλλον, όπου η ελληνική αγροτική οικονομία θα έχει ολοένα και λιγότερη ανάγκη από τις ενισχύσεις και επιδοτήσεις, με υπηρεσίες και προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές που θα αποδίδουν αγροτικό εισόδημα ικανό να ανταμείβει τον μόχθο και την προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών.
¨Τρέξαμε¨ παράλληλα την εκπόνηση του καινούργιου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, με κύριο μέλημα τη δημιουργική αξιοποίηση των πόρων του, δηλαδή 6 περίπου δις ευρώ, για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα, την αναστροφή της ηλικιακής πυραμίδας του αγροτικού πληθυσμού, την προώθηση των υποδομών, των έργων και των προγραμμάτων, με στόχο την περαιτέρω αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, τον περιορισμό του ελλείμματος στο εμπορικό γεωργικό μας ισοζύγιο και την προώθηση συλλογικών δραστηριοτήτων.
Καταρτίσαμε και το νέο Πρόγραμμα Αλιευτικής Πολιτικής, ενώ υπήρξαν επί μέρους παρεμβάσεις με κοινό παρονομαστή την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, που αποτελούσαν τροχοπέδη στην ανάπτυξη του αγροτικού μας τομέα.
        Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα πιστεύω ότι μπήκαν στέρεες βάσεις για να μπορέσουμε, προετοιμασμένοι και από καλύτερες θέσεις, να αντιμετωπίσουμε το νέο περιβάλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας και κτηνοτροφίας και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, εκμεταλλευόμενοι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
        Εύχομαι η προσπάθεια αυτή να αποτελέσει μια καλή «μαγιά», να αξιοποιηθεί, να συνεχιστεί και να βελτιωθεί – όπου χρειάζεται – από τη νέα ηγεσία, ώστε να έχουμε μια ελπιδοφόρα συνέχεια, χωρίς κλυδωνισμούς και παλινδρομήσεις προς όφελος των Ελλήνων αγροτών, της ελληνικής περιφέρειας, της αγροτικής και, κατ’ επέκταση της εθνικής μας οικονομίας. Όμως πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα αυτό με τους βοσκοτόπους, που ταλάνιζε για πολύ καιρό τη χώρα μας.
Και εδώ θα ήθελα για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσω ότι τα χρήματα των κτηνοτρόφων μας για την ολοκλήρωση της πληρωμής της εξισωτικής αποζημίωσης του 2014 υπάρχουν και θα γίνονται οι πληρωμές σταδιακά και στο επόμενο χρονικό διάστημα. 
Αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί και η διεκδίκηση των αποζημιώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κάλυψη και αντιστάθμιση των απωλειών των Ελλήνων παραγωγών φρουτολαχανικών από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία και το μετέπειτα ρωσικό εμπάργκο.
Εμείς το αναγάγαμε σε μείζον θέμα και για το λόγο αυτό ενημερώσαμε και τους Έλληνες ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων ζητώντας τη συστράτευσή τους.
Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι αυτή τη στιγμή πολύ καλό και το έδαφος γόνιμο ώστε να καλυφθούν με ευρωπαϊκά κονδύλια οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πρόσφατα, μετά την έγκριση της Κομισιόν, με τη μορφή της ήσσονος σημασίας ενισχύσεων,  αλλά και για να υπάρξουν περαιτέρω καλύψεις σε περίπτωση συνέχισης του ρωσικού εμπάργκο.
Όπως θα δείτε στον φάκελο που θα σας παραδώσουμε, έχουμε καταθέσει στην Κομισιόν, ολοκληρωμένο φάκελο για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία πριν από την επιβολή του ρωσικού εμπάργκο και διεκδικούμε μάλιστα 60 εκ ευρώ. Πρέπει ταυτόχρονα να σας πω ότι, το αίτημά μας αυτό έχει γίνει ενθέρμως αποδεκτό από τον αρμόδιο Επίτροπο και είναι πλέον θέμα χρόνου και άσκησης πίεσης προκειμένου να πάρουμε αυτά τα χρήματα και να ισοσκελίσουμε αυτά που δώσαμε με τρόπο απόλυτα νόμιμο κρυστάλινο και διαφανή.
Χρήματα τα οποία κατανείμαμε όχι αυθαίρετα αλλά σύμφωνα με τον πίνακα που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή για τις ζημιές κάθε Νομού.
        Το ίδιο καλό κλίμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρατεί και στον τομέα της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, καθώς είναι έτοιμη η μελέτη
για τη διεκδίκηση του προγράμματος των 200 εκατ. ευρώ, που θα δώσει μια νέα διάσταση στις ασφαλιστικές καλύψεις και στην προστασία του αγροτικού εισοδήματος από τις κλιματικές αλλαγές, με παράλληλες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και στην ασφάλιση της αγροτικής δραστηριότητας.
Για το μείζον κατά την εκτίμησή μας αυτό θέμα, θα σας παραδώσω όλες τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας που αφορούν στην ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και είναι έτοιμες να κατατεθούν στη βουλή. Προτάσεις ρεαλιστικές και προσαρμοσμένες στις τοπικές και ευρωπαϊκές συνθήκες. Δυστυχώς είναι το μόνο σημείο στο οποίο υπήρξε διχογνωμία
με το κόμμα με το οποίο συγκυβερνήσαμε.
Την αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ αλλά και την νομοθετική πρωτοβουλία για θέματα του ΕΛΓΑ δεν την είχα.
        Πέρα από την αναλυτική και σε βάθος ενημέρωση που θα σας κάνω αργότερα για τα επιμέρους ζητήματα και τις όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε είναι πως, προσωπικά είμαι διατεθειμένος να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις σε κάθε προσπάθεια που θα καταβάλλετε για την εκπλήρωση του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξη του Έλληνα αγρότη σε πρωταγωνιστή της ανάκαμψης και ανάπτυξης της χώρας μας.
Ως βουλευτής, θα στηρίξω στο Κοινοβούλιο κάθε δημιουργική πρωτοβουλία που θα συντείνει στο στόχο αυτό, μιας και πιστεύω ότι οι εποχές των διαχωριστικών γραμμών, της στείρας αντιπαράθεσης και  αντιπαλότητας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
       Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο μου τον Πάρι τον Κουκουλόπουλο για την άριστη συνεργασία που είχαμε, τους Γενικούς Γραμματείς τον Μόσχο Κορασίδη, τον Δημήτρη Μελά, τον Ειδικό Γραμματέα τον Δημήτρη Ιατρίδη, τον Διευθυντή μου τον Κώστα Αναγνώστου.
Αποτελέσαμε μια ομάδα, δουλέψαμε σκληρά με διάλογο και άριστη συνεργασία και, πάντοτε, αναζητώντας την καλύτερη λύση.
Οφείλω ασφαλώς και ένα ευχαριστώ στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, που με ευσυνειδησία και υπευθυνότητα κάλυψαν όλο αυτό το διάστημα τις δραστηριότητές μας.
        Ευχαριστώ επίσης τα Διοικητικά Συμβούλια των Οργανισμών, τους ειδικούς συμβούλους και συνεργάτες και, φυσικά, όλο το προσωπικό του Υπουργείου και των Οργανισμών χωρίς τη στήριξη των οποίων, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα απ’ ό,τι καταφέραμε αυτούς τους 6 μήνες χωρίς μεγαλοστομίες και τυμπανοκρουσίες.
      Σας συγχαίρω για την ανάληψη των καθηκόντων σας, εύχομαι καλή επιτυχία και, επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά, ότι θα είμαστε δίπλα σας  στο δύσκολο έργο που έχετε μπροστά σας.
Το έχει ανάγκη και ο αγροτικός μας κόσμος και γενικότερα η χώρα μας. Σας τείνω χέρι φιλίας και συνεργασίας στην νέα εποχή που πρέπει να μπούμε της Εθνικής συνεννόησης και συνεργασίας.
Το επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Ο κόσμος έχει πλέον κουραστεί από τις στείρες αντιπαραθέσεις και τις πρακτικές εξυπηρέτησης μικροκομματικών, μικροπολιτικών, καμιά φορά και προσωπικών συμφερόντων. Το δικό μου μήνυμα προτού αποχωρήσω από τη θέση αυτή, αλλά και το μήνυμα κάθε νέας πολιτικής ηγεσίας πιστεύω πως πρέπει να είναι πως, στον αγροτικό τομέα δεν υπάρχουν ουσιαστικά πράγματα που να μας χωρίζουν, ενώ υπάρχουν χιλιάδες που να μας ενώνουν.
        Σας ευχαριστώ. Καλή δύναμη και καλό κουράγιο.  Να είστε όλοι καλά.