Η κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (γνωστού και με τα αρχικά ΟΡΘΕ), αλλά κυρίως το «πάγωμα» του Ρυθμιστικού Σχεδίου Θεσσαλονίκης (ΡΣΘ) από την προηγούμενη κυβέρνηση, σχολιάστηκαν από τεχνικούς και οικολογικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη ως υπονόμευση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού της πόλης, στο βωμό της fast track ανάπτυξης (1).
Στη θέση τους προβλήθηκε το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του οποίου αναμένεται να περάσει από διαδικασία έγκρισης το προσεχές διάστημα, από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του πρώην ΥΠΕΚΑ και νυν Υπ. Παραγωγικής Ανανσυγκρότησης. Το Πλαίσιο αυτό χαρακτηρίζεται από τις προσεγγίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που ενθαρρύνουν επενδύσεις ακόμη και πολύ αμφιλεγόμενου χαρακτήρα, όπως αυτή της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου κινδυνεύει έτσι να παγιδευτεί στο σχεδιασμό που ήδη έχει κάνει με πολύ διαφορετική νοοτροπία η προηγούμενη κυβέρνηση. Εάν όμως θέλει να βάλει το δικό της στίγμα και να καταρτίσει ένα διαφορετικό και ποιοτικότερο χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό για την πόλη και την περιφέρειά της, τότε θα πρέπει να προτάξει την ψήφιση νέου ΡΣΘ. Για να υποστηρίξει μάλιστα τη νέα φιλοσοφία της θα χρειαστεί να προχωρήσει στην επανίδρυση του ΟΡΘΕ, ώστε να έχει στη διάθεσή της ένα κατάλληλα καταρτισμένο όργανο, με συντονιστικό ρόλο μεταξύ αυτοδιοίκησης, αρμόδιων υπουργείων και κοινωνικών φορέων της πόλης.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε: «Η νέα ηγεσία του Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχει μια μοναδική ευκαιρία να αναμορφώσει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις δικές της αρχές και τις οικολογικές κατευθύνσεις, επισπεύδοντας την ψήφιση νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου για την πόλη. Ελπίζουμε ότι θα την αξιοποιήσει κατάλληλα».