Η διεθνής κοινότητα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της και να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στα εκατομμύρια που υποφέρουν από την κρίση στο Ιράκ και τη Συρία, τόνισε το ΕΚ σε ψήφισμά του την Πέμπτη. Κάλεσε επιπλέον την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκλησης διάσκεψης χορηγών βοήθειας και υπογράμμισε την ανάγκη για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία και μια κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς στο Ιράκ ώστε να ανακοπεί το έδαφος που κερδίζει το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και το ISIL / Daesh.
Εντατικοποίηση της διεθνούς υποστήριξης
Το ψήφισμα τονίζει ότι χρειάζεται άμεση ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους πλήττονται από την κρίση στο Ιράκ και τη Συρία, λόγω και του βαρύ χειμώνα που πλήττει την περιοχή. Καλεί την ΕΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο σύγκλησης διάσκεψης χορηγών βοήθειας και ζητά επίσης από τους χορηγούς βοήθειας να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους και τις δεσμεύσεις τους χωρίς καθυστέρηση.
Οι ευρωβουλευτές καταδίκασαν έντονα τις “επαχθείς, συστηματικές και εκτεταμένες καταπατήσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς Άσαντ , τους τρομοκράτες του ISIL/Daesh και άλλες ομάδες τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία, μεταξύ των οποίων τους φόνους ομήρων, κάθε μορφή βίας κατά προσώπων λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων ή της εθνοτικής καταγωγής τους, και βίας κατά γυναικών και των ατόμων ΛΟΑΔΜ”. Καταδίκασαν επίσης την κακοποίηση παιδιών από το ISIL / Daesh και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για την περιοχή
Η ΕΕ χρειάζεται μια ολοκληρωμένη περιφερειακή στρατηγική ώστε να εξαλειφθεί το ISIL / Daesh, να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση και να τερματιστεί η σύγκρουση στη Συρία και το Ιράκ, υπογράμμισε το ΕΚ. Αυτή η στρατηγική πρέπει να περιλαμβάνει τη στήριξη των χωρών που υποδέχονται πρόσφυγες, τη συνεργασία των περιφερειακών εταίρων προκειμένου να μειωθεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας , ο εφοδιασμός με όπλα και η ροή των αλλοδαπών μαχητών, καθώς και την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.
Το ΕΚ τόνισε τέλος ότι δεν πρόκειται να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη στη Συρία και το Ιράκ αν δεν υπάρξει λογοδοσία για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από όλες τις πλευρές κατά τη διάρκεια της σύρραξης, και ιδιαίτερα για τα εγκλήματα που είχαν θρησκευτικά ή εθνοτικά κίνητρα.
Συμπληρωματικές πληροφορίες
Η βία στη Συρία έχει εκτοπίσει περισσότερους από 7,6 εκατ. ανθρώπους στο εσωτερικό της χώρας και άφησε πάνω από 12,2 εκατ. σε απελπιστική κατάσταση και ανάγκη από βοήθεια. Στο Ιράκ , πάνω από 5,2 εκατ. Ιρακινοί χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από 2,1 εκατ. έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας . Περίπου 740.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι Ιρακινοί διαβιώνουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες καθώς ο βαρύς χειμώνας σαρώνει την περιοχή. 2,2 εκατ. Ιρακινοί που ζουν σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους χρειάζονται επίσης επειγόντως βοήθεια.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περίπου 276.000 πρόσφυγες έχουν προσπαθήσει να μπουν παράνομα στην ΕΕ, περισσότερα από 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν κινητοποιηθεί από την ΕΕ και τα κράτη μέλη της για την παροχή βοήθειας για ανακούφιση και ανάκαμψη σε Σύρους στη χώρα τους και σε πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής, ενώ το 2014 μόνο, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράκ, προσφέροντας 163 εκατ. ευρώ.