Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος του ξεσηκωμού του Γένους και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτρης Γιάννου πραγματοποίησε ομιλία στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης.
Στην ομιλία του ο κ. Δήμαρχος αναφέρθηκε τόσο στις λαμπρές στιγμές του Αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία, όσο και στις σημερινές δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα.
Σήμερα γιορτάζουμε μία μεγάλη ημέρα για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία:
την έναρξη της Επανάστασης του 1821 που οδήγησε τον Ελληνισμό στην Ελευθερία και
την Ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που οδήγησε την Ανθρωπότητα στην Ελπίδα.
Δύο πραγματικά μεγάλες γιορτές, που το εύρος τους ξεπερνάει τα συνηθισμένα και προσωπικά είμαι πολύ υπερήφανος που εμείς οι Έλληνες τις γιορτάζουμε με το σεβασμό και τη μεγαλοπρέπεια που τους αξίζει.
Θέλω να πω ότι είμαι περήφανος και για κάτι ακόμη: εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε την ιστορία της Επανάστασης του 1821, αλλά και το νόημα του Ευαγγελισμού, καθώς η Ελληνική Παιδεία μας μυεί από τα μικρά μας χρόνια στα νάματα της Ορθοδοξίας και της ένδοξης Ελληνικής Ιστορίας.
Πιστεύω βαθύτατα ότι είμαστε ένας λαός που τιμά την ιστορία του και δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, διότι – χωρίς να είναι υπερβολικό – είμαστε ένα από τα μικρά έθνη σε αριθμό πολιτών, αλλά το μεγαλύτερο σε ιστορία και συμβολή στην παγκόσμια σκέψη.
Οι αγωνιστές του 1821 τιμώντας αυτή την ιστορία σηκώθηκαν ενάντια στον Τούρκο κατακτητή έχοντας τρία σημαντικά στοιχεία:
1. Την αγανάκτηση του λαού, που μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς βροντοφώναξε «Ελευθερία ή Θάνατος», ένα μήνυμα που ταιριάζει σε μας του Έλληνες από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.
2. Ικανούς στρατιωτικούς ηγέτες, όπως ο Κολοκοτρώνης στην ξηρά και ο Μιαούλης στη θάλασσα, αλλά και τόσοι άλλοι σημαντικότατοι ήρωες, που με την στρατιωτική τους ιδιοφυία και το κουράγιο των Ελλήνων αγωνιστών της Ελευθερίας, διεξήγαγαν μεγάλες νίκες απέναντι σε υπέρτερους αριθμητικά αντιπάλους.
3. Μία πνευματική ηγεσία που μπορούσε να εμπνεύσει και να καθοδηγήσει τους αγωνιστές. Μία πνευματική ηγεσία που είχε άμεση σχέση με την Ορθοδοξία. Οι Έλληνες ιεράρχες και ιερείς ανέκαθεν ήταν πρώτοι στους αγώνες, αλλά και στις θυσίες του Ελληνικού λαού. Μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας έγιναν μεγάλες μορφές του αγώνα ενάντια στον Τούρκο κατακτητή και το σημαντικότερο: οι μεγάλοι αυτοί ιερωμένοι βρίσκονταν σε όλες τις βαθμίδες της ιεροσύνης, από τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε΄ που θυσιάστηκε με ηρωικό τρόπο, μέχρι τον ταπεινό ιερέα Παπαφλέσσα που έγινε μεγάλος ήρωας και μία από τις μεγάλες ψυχές που με την εσωτερική τους φλόγα φώτισαν τον Αγώνα.
Με αυτό τον τρόπο ο λαός, οι ηγέτες και η πνευματική ηγεσία της Εκκλησίας έγραψαν μαζί μία από τις λαμπρότερες σελίδες της Ελληνικής Ιστορίας και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι.
Φυσικά, ο Αγώνας του 1821 εκτός από τις μεγάλες στιγμές είχε και τα μελανά του σημάδια με τις έριδες μεταξύ των Ελλήνων, που κόστισαν πολλές ανθρώπινες ζωές και έθεσαν σε κίνδυνο την έκβαση του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία.
Είναι ένα πολύτιμο μάθημα ιστορίας για όλους τους Έλληνες, που όταν αγωνιζόμαστε με ομοψυχία μπορούμε να καταφέρουμε λαμπρά επιτεύγματα που για άλλους λαούς είναι ακατόρθωτα, αλλά όταν υποκύπτουμε στην εσωστρέφεια και αφήνουμε τις έριδες να μας κυριεύσουν είμαστε ικανοί για τα χειρότερα.
Φυσικά, δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τη σκλαβιά στον Τούρκο κατακτητή και την εποχή των μεγάλων ηρώων, με τις σημερινές δοκιμασίες του Ελληνικού λαού και τον οικονομικό πόλεμο που βιώνουμε στις ημέρες μας.
Όμως μπορούμε να κρατήσουμε δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους, που ως διδάγματα έχουν μεγάλη σημασία για την πορεία μας: την ομοψυχία που πρέπει να κρατήσουμε και το ρόλο της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της μεγάλης κρίσης.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε ακόμη και σήμερα που η Ελλάδα είναι πληγωμένη και βρίσκεται σε δεινή θέση απέναντι στη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα στους δανειστές της. Όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας για να μπορέσει η χώρα να ανακτήσει την πληγωμένη της αξιοπρέπεια.
Τελειώνοντας θέλω να τονίσω το ρόλο της Εκκλησίας στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Ελληνική κοινωνία, λόγω της οικονομικής κρίσης. Αθόρυβα, όπως αρμόζει στο πνευματικό της υπόβαθρο, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, από την Αρχιεπισκοπή και τις Ιερές Μητροπόλεις μέχρι την πιο μικρή Ενορία, συνδράμει τους ανθρώπους που δοκιμάζονται από την κρίση. Οι άνθρωποι της Εκκλησίας δίνουν έναν καθημερινό αγώνα με τα προβλήματα των συνανθρώπων μας, δείχνοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδας είναι ο θεσμός εκείνος που αντιστέκεται σαν βράχος γιατί έχει το πνευματικό ανάστημα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.
Δεν είναι μόνο τα συσσίτια, οι συμβολή στα έξοδα θεσμών όπως το Γηροκομείο μας, η βοήθεια σε οργανώσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες συνανθρώπων μας όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, αλλά και μεμονωμένους συνανθρώπους μας, αλλά κυρίως είναι η μεγάλη ηθική στήριξη της Εκκλησίας στους ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη. Γιατί το χέρι της Εκκλησίας είναι τόσο στιβαρό ώστε να αποτελεί τον υποστηρικτικό βραχίονα της μεγάλης προσπάθειας της Ελληνικής κοινωνίας να σταθεί όρθια και ταυτόχρονα τόσο απαλό που δίνει ένα απαλό χάδι σε αυτούς που έχουν ανάγκη.
Φιλώ με σεβασμό αυτό το χέρι και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να παρέχει τις πολύτιμες υπηρεσίες του στον Ελληνισμό και τους συνανθρώπους μας που έχουν μεγάλη ανάγκη.
Ο Ελληνισμός θα τα καταφέρει και πάλι! Το νόημα του μεγάλου Αγώνα για την Ελευθερία του 1821 είναι ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε με ομοψυχία και μπορούμε να καταφέρουμε το ακατόρθωτο!
Θέλω να επισημάνω ότι η σημερινή απουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης και Βουλευτών από τις εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας έχει αρνητικό αντίκτυπο για την πόλη και τους πολίτες και θέλω να πιστεύω ότι είναι τυχαίο γεγονός, που απλώς δεν θα επαναληφθεί.
Χρόνια Πολλά και εύχομαι το μεγάλο νόημα της Επανάστασης του 1821 να βοηθήσει τη σημερινή Ελλάδα να βρει το δρόμο της και να περάσει αλώβητη από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία.