pleistiriasmoi-akinita-620x320-620x320
Η ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια θα πάρει μήνες με τους δανειολήπτες να βρίσκονται σε δίλημμα για το πώς θα εξυπηρετήσουν τις δόσεις τους και την κυβέρνηση να επιχειρεί να λάβει κεφάλαιο από το υπόλοιπο δανείου (10,9 δις. Ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), για να δημιουργήσει «κακή» τράπεζα «κόκκινων» δανείων. Ωστόσο, η παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών ως ρύθμιση είναι έτοιμη και… περιμένει την κατάθεσή της στη Βουλή με την ανοχή κατ’ ελάχιστο- των θεσμών. Η παράταση θα αφορά την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2015. Θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, αλλά και ειδικές ρυθμίσεις για ανέργους και όσους έχουν μηδενικό εισόδημα. Η απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα ισχύει για όσους έχουν:

-Ακίνητα των οποίων η συνολική αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.

-Αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας έως 500.00 ευρώ με καταθέσεις εντός και εκτός Ελλάδας το πολύ 30.000 ευρώ. Προβλέπεται αύξηση ορίου κατά 20% για τρίτεκνες/ πολύτεκνες οικογένειες, για άτομα με αναπηρία από 67% και πάνω αλλά και για όσους βαρύνονται φορολογικά από άτομα με αναπηρία ή αν ένας από τους οφειλέτες είναι αποδεδειγμένα άνεργος.

-Ετήσιο καθαρό δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ.

-Τίθεται ως πλαφόν η ελάχιστη μηνιαία δόση να είναι ίση με το 10% του μηνιαίου εισοδήματος του δανειολήπτη για εισόδημα έως 25.000 ευρώ και πλαφόν 20% δόσης για το επιπλέον εισόδημα. Θα πρέπει η αίτηση- που θα γίνει στην τράπεζα/ τράπεζες- να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση, πλήρη φορολογικά και περιουσιακά στοιχεία, αλλά και με αποδείξεις για την κίνηση των λογαριασμών και όποιες άλλες βεβαιώσεις κριθούν αναγκαίες. Αν υπάρχουν πολλά δάνεια, τότε η ελάχιστη δόση κατανέμεται ανάλογα με το ανεξόφλητο ύψος κάθε οφειλής. Έπειτα από έξι συνεχόμενους μήνες απώλειας δόσης χάνεται η προστασία.

Πηγή: Εφημερίδα Εργασία