Την 29η επέτειο της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής στην Ιστορία, το δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τίμησε την Κυριακή η Ουκρανία . Στις 26 Απριλίου του 1986, μία σειρά εκρήξεων στον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού μπλοκ στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ, στην τότε Σοβιετική Ένωση, προκάλεσε τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων και μία νεκρή ζωή που ισχύει μέχρι σήμερα.
Στο δυστύχημα έχασαν επιτόπου τη ζωή τους δύο από τους εργάτες του σταθμού. Στους επόμενους τέσσερις μήνες, πέθαναν από τη ραδιενέργεια 28 εκ των πυροσβεστών που έσπευσαν στο χώρο της καταστροφής. Άλλοι 19 άνθρωποι από τα σωστικά συνεργεία που βρέθηκαν εκεί τις πρώτες δραματικές ημέρες έχασαν τη ζωή τους έως το 2004. Η ραδιενέργεια που εκλύθηκε αντιστοιχούσε σε τουλάχιστον 200 βόμβες της Χιροσίμα και μόλυνε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, ιδίως την Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την περιοχή σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων περιμετρικά του πυρηνικού σταθμού, η πρόσβαση στον οποίο δεν επιτρέπεται έως σήμερα.
Όμως, αυτό το άδειο τοπίο, με την πόλη φάντασμα και τα κτίρια που έχουν παγώσει στο χρόνο, έχει γίνει ο πιο πολυσυζητημένος και αμφιλεγόμενος τουριστικός προορισμός της Ουκρανίας.
Με τα επίπεδα ακτινοβολίας να έχουν μειωθεί, οι περιορισμένες ξεναγήσεις ξεκίνησαν το 2002. Το 2004 μια ομάδα γυναικών μοτοσικλετιστών από την Ουκρανία ανέβασε οπτικό υλικό από τις εμπειρίες της στην περιοχή στην ιστοσελίδα kiddofspeed.com και έκανε ακόμη πιο διάσημη τη «ζώνη».