Τη χρονιά που πέρασε γίναμε αποδέκτες δεκάδων καταγγελιών για πρόστιμα από τις κατά τόπους ΔΟΥ προς τους Συλλόγους Γονέων σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο σε εκείνους που είχαν ΑΦΜ και δεν υπέβαλαν φορολογική δήλωση, αλλά και σε εκείνους που δεν είχαν αποκτήσει ως τώρα ΑΦΜ, με αναδρομική μάλιστα ισχύ από το έτος ίδρυσής τους.
Σε πολλές περιπτώσεις δε τα πρόστιμα ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ (λόγω της αναδρομικότητας) και έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί Σύλλογοι να μη λειτουργούν ή τα νεοεκλεγμένα όργανα να αρνούνται να αποδεχτούν τη μεταφορά του ΑΦΜ στο όνομά τους, αφού αυτό συνδέεται με τον προσωπικό ΑΦΜ του εκάστοτε προέδρου.
O σκοπός λειτουργίας τους, όπως αυτός περιγράφεται στα περισσότερα καταστατικά Συλλόγων Γονέων, είναι η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των μαθητών, η διασφάλιση της αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Παιδείας, η προαγωγή των αξιών της εθνικής ανεξαρτησίας, δημοκρατίας και της ελευθερίας, η στήριξη της ερασιτεχνικής πρωτοβουλίας και η ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού μέσα από δραστηριότητες, εκδηλώσεις, παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με το ν. 1566/85 και το ν. 2621/98 τα όργανα των οργανώσεων των γονέων είναι θεσμικοί φορείς της εκπαίδευσης με αντιπροσώπευση στα όργανα που προβλέπονται από τη νομοθεσία (συμβούλια σχολικής κοινότητας, σχολικά συμβούλια, ΔΕΠ, Σχολικές Επιτροπές, ΕΣΥΠ, Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης).
Όπου μάλιστα δεν λειτουργούν τέτοια όργανα αυτά συστήνονται -σύμφωνα με το νόμο- με πρωτοβουλία των διευθυντών της οικείας σχολικής μονάδας, Δήμων και του Υπουργείου.
Η φοροεπιδρομή και τα πρόστιμα προς το οργανωμένο κίνημα των γονιών, που έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια, δεν είναι τυχαία, αποτελεί κομμάτι του νέου σχολείου της αποκέντρωσης, της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και της προσπάθειας χειραγώγησης του κινήματος από τις Τοπικές Διοικήσεις.
Στα πλαίσια της “συμμετοχικότητας”, του “εθελοντισμού”, του κοινωνικού εταιρισμού και της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων βασικών τομέων του κράτους σε τοπικό επίπεδο, έχει διαμορφωθεί το νομικό πλαίσιο για να αναλάβουν οι Σύλλογοι Γονέων την ευθύνη για τη χρηματοδότηση του σχολείου, την εξεύρεση χορηγών επενδυτών, να αναλάβουν επίσης την καθαριότητα, τη φύλαξη, το βάψιμο ή τη συντήρηση των κτιρίων, ακόμα και να συμβάλουν στη διαμόρφωση ενός μέρους του προγράμματος σπουδών της κάθε σχολικής μονάδας.
Από την άλλη ο “Καλλικράτης” προβλέπει τον έλεγχο και την εποπτεία των Συλλόγων Γονέων, δηλαδή οι δήμοι που δεν μπορούν να δώσουν χρήματα ούτε για τα αναγκαία, μπορούν να ελέγχουν τους Συλλόγους στο κατά πόσο συμβάλλουν ή παίρνουν την ευθύνη για να στηρίξουν οικονομικά τη “δημόσια εκπαίδευση”, που όμως σύμφωνα με την παράγραφο 16 του Συντάγματος πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους.
Η προσπάθεια που γίνεται, να εξισωθούν οι Σύλλογοι Γονέων με κάθε είδους νομικά πρόσωπα θρησκευτικού, φιλανθρωπικού, εθνικού, αθλητικού χαρακτήρα, ακόμα και ΜΚΟ εντάσσεται στη λογική της ενσωμάτωσης και της συνευθύνης από τη μια και στη λογική της διάλυσης του αγωνιστικά προσανατολισμένου κινήματος από την άλλη.
Ποιος γονιός θα θελήσει να δραστηριοποιηθεί στο σύλλογο του σχολείου του παιδιού του, πολύ περισσότερο να εκλεγεί στο ΔΣ, όταν γνωρίζει πολύ καλά πως κάθε χρόνο θα έχει δοσοληψίες με την εφορία; Ποιος γονιός θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος όταν αυτός είναι υπόλογος απέναντι στο νόμο για παραλείψεις άλλων διοικήσεων; Ποιος γονιός στις σημερινές συνθήκες της γενικευμένης φοροεπιδρομής θα θελήσει να συνδέσει τον οικογενειακό ΑΦΜ με τον ΑΦΜ του Συλλόγου, γνωρίζοντας μάλιστα πως αυτό μπορεί να τον ακολουθεί εφ’ όρου ζωής;
Οι Σύλλογοι Γονέων ως νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η λειτουργία των οποίων διέπεται από ειδική νομοθεσία και διατάξεις, λειτουργούν με την εθελοντική προσφορά των γονιών των μαθητών σε βάρος του ελεύθερου και προσωπικού χρόνου τους, με αποκλειστικά έσοδα τις χρονιάτικες συνδρομές των μελών, που στις περισσότερες περιπτώσεις αγγίζει το ποσό των 5 ευρώ/χρόνο.
Ο ρόλος των Συλλόγων είναι διεκδικητικός, συντονιστικός, οργανωτικός, που αναδεικνύει τα προβλήματα και μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την επίλυσή τους. Δεν είναι ούτε εταιρείες ούτε ΜΚΟ και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παίξουν το ρόλο της “παραδουλεύτρας” που θα καλύπτει με πασαλείμματα τα όποια κενά του δημόσιου σχολείου.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ούτως ώστε:
1. Να αποσταλεί σε όλες τις ΔΟΥ εγκύκλιος για τη διαγραφή όλων των προστίμων προς τους Συλλόγους Γονέων.
2. Να πάρει άμεσα πρωτοβουλία με νομοθετική ρύθμιση:
– Για τη μη υποχρεωτικότητα υποβολής φορολογικής δήλωσης από τους Συλλόγους Γονέων.
– Για την εξαίρεση των Συλλόγων Γονέων από την υποχρέωση απόκτησης ΑΦΜ.
– Να δοθεί η δυνατότητα σε όσους Συλλόγους το επιθυμούν να επιστρέψουν – καταθέσουν τον υπάρχοντα ΑΦΜ στις ΔΟΥ.
Οι Βουλευτές του ΚΚΕ
Μανώλης Συντυχάκης
Σάκης Βαρδαλής
Λιάνα Κανέλλη
Χρήστος Κατσώτης
Γιώργος Λαμπρούλης
Διαμάντω Μανωλάκου