Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο Ζάγκρεμπ
Με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων, ψηφίστηκε την Κυριακή στο Ζάγκρεμπ από όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, απόφαση σχετική με τα μεταλλαγμένα, προκειμένου να αναχαιτιστεί η αντιδημοκρατική επιβολή των επικίνδυνων οργανισμών στην Ευρώπη.
Η συν-εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Δήμητρα Λυμπεροπούλου, που συμμετείχε ενεργά μαζί και με άλλα μέλη των Οικολόγων Πράσινων στο συνέδριο του ΕΠΚ, μετά την υπερψήφιση του καλέσματος ενάντια στα μεταλλαγμένα, δήλωσε: «Αισθανόμασταν μια παραπάνω υποχρέωση να επαναφέρουμε επίσημα το ζήτημα της απαγόρευσης εισαγωγής των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, ακριβώς επειδή κατά την διάρκεια της Ελληνικής προεδρίας άνοιξε ο δρόμος για γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ελπίζουμε και θα αγωνιστούμε ώστε να επικρατήσουν οι φωνές των Ευρωπαίων πολιτών που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία και αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα και στην «αρπαγή γης» μέσω του αγρο-ιμπεριαλισμού που επιχειρείται»
Κάλεσμα στα κράτη-μέλη σχετικά με τους ΓΤΟ
Η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί τις αρχές πρόληψης, να λάβει υπόψη τις υπάρχουσες θεμιτές αντιθέσεις στην αμφιλεγόμενη αυτή τεχνολογία και σύμφωνα με αυτά να διαμορφώσει τη στρατηγική της. Σε μια περίοδο όπου οι Αμερικανοί καταναλωτές και αγρότες αρχίζουν να κατανοούν τα αρνητικά αποτελέσματα ενός συστήματος καλλιέργειας που βασίζεται στη βιοτεχνολογία, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από την πιο λογική προσέγγιση που μέχρι τώρα υπερασπίζονταν οι Ευρωπαίοι στο ζήτημα.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόσφατα υιοθέτησε μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα, το οποίο θα εισάγει τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Αυτό συνέβη μέσα από μεγάλη πλειοψηφία η οποία σχηματίστηκε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και των Φιλελεύθερων. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ψήφισαν ενάντια σε αυτό το νέο καθεστώς, το οποίο στοχεύει στο να επανεθνικοποιήσει τις πολιτικές τις ΕΕ, αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διαδικασίας απόδοσης εξουσιών και να αναδιαμορφώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης των κινδύνων.
Οι Πράσινοι έχουν κάνει έντονη κριτική στην καινούρια Οδηγία για τη νομοθεσία σχετικά με τα μεταλλαγμένα, γιατί στοχεύει στο να κάνει τα κράτη-μέλη να δεχθούν την καλλιέργεια ΓΤΟ, με αντάλλαγμα να απαγορευτεί αργότερα σε κάποια άλλα μέρη. Στην πραγματικότητα, στα κράτη-μέλη που εναντιώνονται στη χρήση ΓΤΟ δίνονται κίνητρα να απαγορεύσουν την καλλιέργεια στα εδάφη τους, ωστόσο, το σύστημα που έχει υιοθετηθεί δεν τους δίνει κάποια ουσιαστική νομική βάση για μια τέτοια απόφαση.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων θεωρεί ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια ρύθμιση στη διαδικασία έγκρισης των μεταλλαγμένων από την ΕΕ. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τη σημερινή κατάσταση, στην οποία επιτρέπονται οι άδειες καλλιέργειας παρά τη λάθος αξιολόγηση των κινδύνων. Αυτό γίνεται ακόμα πιο φανερό από τις αντιδράσεις της πλειοψηφίας των κρατών-μελών στο Συμβούλιο, αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών της ΕΕ.
Το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με μετριασμένες προτάσεις, από τη μία να εγκριθεί η διευκόλυνση της καλλιέργειας και από την άλλη να διευκολυνθεί η διαδικασία απαγόρευσης της από κάθε κράτος-μέλος. Αυτή η συμφωνία απειλεί να ανοίξει την πόρτα για τα μεταλλαγμένα προϊόντα στην Ευρώπη.
Μαζί με Ευρωβουλευτές από τους Πράσινους αλλά και από άλλα κόμματα, οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν από καιρό αντισταθεί στην προσπάθεια της Κομισιόν να επιβάλει αντιδημοκρατικά την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη. Από τη στιγμή που η Ελληνική Προεδρία στάθηκε ανίκανη να εξετάσει μια ανεξάρτητη πολιτική καθώς πιέστηκε εξευτελιστικά προς την υποστήριξη της καλλιέργειας των μεταλλαγμένων, σήμερα η κατάσταση είναι ακόμα πιο σοβαρή.
Κατά τη διάρκεια, της Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο μισό του 2014, η Ελληνική Κυβέρνηση, είτε από πλήρη αδιαφορία είτε για πονηρούς λόγους, φαίνεται ότι συνέβαλε στις προσπάθειες της Κομισιόν να ανοίξει ο δρόμος, μετά από χρόνια, για τις γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού. Όχι μόνο υπέκυψε στην πίεση των μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά στάθηκε ενάντια στην προστασία του περιβάλλοντος και στην υγεία των Ευρωπαίων καταναλωτών. Λίγο πριν τελειώσει η Ελληνική θητεία, η Κομισιόν προσπάθησε να επιβάλει και άλλες ποικιλίες μεταλλαγμένων, παρά την μαζική αντίθεση των πολιτών.
Παρόλα αυτά, οι Ευρωπαίοι πολίτες, που στην πλειοψηφία τους δεν δέχονται να καταναλώνουν μεταλλαγμένα τρόφιμα, μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να αναχαιτίσουν τα σχέδια επιβολής τους. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων πιστεύει ότι η απόφαση για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα στην Ευρώπη θα μετατρέψει την ΕΕ σε ένα κομματιασμένο μωσαϊκό, τη στιγμή που αυτό που απαιτείται είναι μια κοινή αντιμετώπιση. Κατά συνέπεια, το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων ζητά από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για να απαγορευτούν τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη, μια για πάντα.
Το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πράσινων καλεί για μια διεξοδική επανεξέταση της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τις καλλιέργειες μεταλλαγμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτό να εφαρμοστούν τέτοιες καλλιέργειες στην ΕΕ.
Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η αρχή τη πρόληψης, ώστε να αποφευχθούν ακούσιες γενετικές τροποποιήσεις μη επεξεργασμένων καλαμποκιών και άλλων ειδών. Πέρα από τον κίνδυνο τροποποιημένο γενετικό υλικό να μεταφερθεί σε μη τροποποιημένο γενετικό υλικό ζώων και φυτών, πρέπει να εμποδίσουμε την ακούσια μεταφορά γενετικά τροποποιημένου υλικού σε άλλα μη αγροτοκτηνοτροφικά είδη, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να προβλέψουμε ή να ελέγξουμε τα αποτελέσματα μιας τέτοιας διαδικασίας. Τα πιθανά εμπορικά ή διατροφικά οφέλη είναι πολύ μικρά μπροστά στους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους που θα δημιουργηθούν από την χαλάρωση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην γεωργία.
Η διαπραγμάτευση των συμφωνιών TTIP και CETA ταυτόχρονα με την χαλάρωση του ελέγχου στα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα στην ΕΕ μπορεί να έχει ακόμα πιο σοβαρές επιπτώσεις. Όταν η δυνατότητα των Ευρωπαίων πολιτών να ελέγξουν τις περιβαλλοντικές και υγειονομικές επιπτώσεις των μεταλλαγμένων αποδυναμώνεται, αυτές οι επιπτώσεις είναι πιθανόν να αυξηθούν εκθετικά. Κατά συνέπεια, θα αυξηθεί η δυνατότητα εκμετάλλευσης εδαφών για την καλλιέργεια ΓΤΟ.