8451407b8bfcc4c0978e5bc844f94dbe_XL
Η ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση για την περίοδο 2015-2020

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την ευρωπαϊκή ατζέντα για τη μετανάστευση την οποία παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου. Η συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και εκπροσώπους του Συμβουλίου θα γίνει την Τετάρτη στις 9πμ ώρα Γαλλίας.

Αυστηρότεροι κανόνες για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων θα πρέπει να καταγράφονται σε κεντρικά μητρώα σε χώρες της ΕΕ, τα οποία θα είναι προσβάσιμα τόσο στις αρχές όσο και σε άτομα με “έννομο συμφέρον”, όπως π.χ. οι δημοσιογράφοι. Αυτό προβλέπει η συμφωνία μεταξύ ΕΚ και Συμβουλίου η οποία θα συζητηθεί την Τρίτη και θα ψηφιστεί την Τετάρτη. Η νέα ευρωπαϊκή οδηγία κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος θα συμβάλει στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, των φορολογικών παραβάσεων και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Συζήτηση για την Ουγγαρία
Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ουγγαρία με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, την Τρίτη το απόγευμα. Η συζήτηση έρχεται σε συνέχεια των δηλώσεων του Πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Ορμπάν σχετικά με την πιθανότητα επαναφοράς της θανατικής ποινής στην Ουγγαρία και τη δημόσια διαβούλευση που ξεκίνησε η ουγγρική κυβέρνηση για τη μετανάστευση.

Σύστημα πιστοποίησης για τα ορυκτά που προέρχονται από περιοχές ένοπλων συγκρούσεων
Ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που θέλει να αποτρέψει τη ροή χρημάτων προς ένοπλες ομάδες για τις πωλήσεις κασσίτερου, ταντάλιου, βολφραμίου και χρυσού θα συζητηθεί την Τρίτη από το ΕΚ και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τετάρτη.

Ενιαία ψηφιακή αγορά: Συζήτηση για την προτεινόμενη ευρωπαϊκή στρατηγική
Η νέα στρατηγική για την ενιαία ψηφιακή αγορά της ΕΕ, η οποία κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 6 Μαΐου, θα συζητηθεί στο ΕΚ την Τρίτη το πρωί. Η στρατηγική, η οποία ορίζει 16 πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα παρουσιαστεί από τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής για την ενιαία ψηφιακή αγορά, Andrus Ansip.

Ασφαλής υγειονομική περίθαλψη και ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις
Το ΕΚ θα υιοθετήσει την Τρίτη ψήφισμα για τα μέτρα που αφορούν τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών, μεταξύ άλλων με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξανόμενης αντίστασης στα αντιβιοτικά. Οι ευρωβουλευτές θα εκφράσουν επίσης τις ανησυχίες τους για τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις που φέρεται να επηρεάζουν το 8-12% των ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία της ΕΕ.

Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και οι συμφωνίες της ΕΕ με τις καπνοβιομηχανίες
Το ΕΚ θα θέσει τη Δευτέρα σε συζήτηση το ερώτημα για το αν πρέπει να καταργηθούν οι υπάρχουσες συμφωνίες με τέσσερις μεγάλες καπνοβιομηχανίες για την πάταξη της παραποίησης προϊόντων καπνού. Ορισμένοι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι οι συμφωνίες αυτές είναι πλέον περιττές καθότι η νέα ευρωπαϊκή οδηγία για τον καπνό εισήγαγε αποτελεσματικότερα εργαλεία και μέσα παρακολούθησης της αγοράς. Η πρώτη συμφωνία λήγει τον Ιούλιο του 2016.

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2014
Η Τουρκία πρέπει να εντείνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, να εγγυηθεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ελευθερία έκφρασης και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας. Αυτά αναμένεται να υποστηρίξουν οι ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης για την έκθεση προόδου της Τουρκίας για το 2014.

Συζήτηση για τις δολοφονίες στην ΠΓΔΜ
Το ΕΚ θα συζητήσει την Τετάρτη το απόγευμα με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, την πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ, μετά και τις δολοφονίες των 14 Αλβανών και 8 αστυνομικών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Οι 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ολοήμερης επιδρομής της αστυνομίας σε αλβανική γειτονιά στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι οι Αλβανοί που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών ήταν “τρομοκράτες”.

Ελαιόδεντρα και τρόποι αντιμετώπισης των επικινδύνων βακτηρίων
Το ΕΚ θα επιμείνει με ψήφισμα που θα υιοθετήσει την Τετάρτη στην ανάγκη αντιμετώπισης της επιδημίας των βακτηρίων Xylella fastidiosa και στην ανάγκη πρόληψης της εξάπλωσής της σε άλλες περιοχές της ΕΕ. Τα βακτήρια αυτά έχουν ήδη μολύνει χιλιάδες στρέμματα ελαιώνων στην Ιταλία.