Ψηφισμα ενάντια στην ΤΤΙΡ του Πανελλαδικού Συμβουλίου
των Οικολόγων Πράσινων

oikologoi-prasinoi

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με απόφαση του Πανελλαδικού του Συμβουλίου, δηλώνουν την αντίθεσή τους με τη Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων -ΤΤΙΡ , η οποία βρίσκεται σε στάδιο αδιαφανών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ. Επισημαίνουν ότι η Συμφωνία δεν στοχεύει στη διευκόλυνση των άμεσων επενδύσεων και στην εξάλειψη «περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων», αλλά κύριος στόχος της είναι να παραμερίσει τις κανονιστικές ρυθμίσεις που αποτελούν «εμπόδιο» στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων. Θεωρούν επιπλέον ότι η προτεινόμενη συμφωνία τείνει να μεταβάλλει την ίδια τη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ υπέρ των πολυεθνικών εταιριών και κεφαλαίων, καθώς αφορά λιγότερο στο εμπόριο -οι αντίστοιχοι δασμοί είναι ήδη σημαντικά χαμηλοί- και περισσότερο σε ρυθμίσεις και εμπορικά πρότυπα, εταιρικά δικαιώματα και επενδυτικές εγγυήσεις.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουν έτσι φωνή τους με τις εκατοντάδες οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίες έχουν αναλάβει δημόσιες πρωτοβουλίες να ενημερώσουν τους πολίτες και να εκφράσουν τη βαθιά τους ανησυχία για τις απειλές που εμπεριέχει η συμφωνία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν τέλος την εξελισσόμενη διαδικασία διαβούλευσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ΤΤΙΡ και το ρόλο που το Κοινοβούλιο έχει ήδη παίξει στη διοργάνωση δημοκρατικών δημόσιων συζητήσεων για το θέμα. Καλούν όλους τους ευρωβουλευτές να συμφωνήσουν σε ένα ισχυρό ψήφισμα στις 10 Ιουνίου που θα καθιστά σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα απορρίψει οποιεσδήποτε μελλοντικές εμπορικές ή επενδυτικές συμφωνίες που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και απειλούν σημαντικές κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών (εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα, προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο κ.ά) που έχουν αποκτηθεί μετά από μεγάλους δημοκρατικούς αγώνες στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πιο αναλυτικά, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν :

1. Διαφάνεια τώρα: όλα τα έγγραφα που αφορούν τις διαπραγματεύσεις ΤΤΙΡ, συμπεριλαμβανομένων των προσχέδιων των ενοποιημένων κειμένων, πρέπει να δημοσιοποιούνται για να καταστεί δυνατή μια ανοικτή και κρίσιμη δημόσια συζήτηση σχετικά με την ΤΤΙΡ. Οι Ευρωπαϊοι Πράσινοι καταγγέλουν το γεγονός ότι μόνο 13 Πρόεδροι κρατών-μελών έχουν πρόσβαση σε σημαντικά κείμενα που αφορούν τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, και ότι 15 Πρόεδροι έχουν μερική πρόσβαση σε «μεμονωμένες περιπτώσεις». Είναι φανερό ότι παρά τις τελευταίες προσπάθειες για να γίνουν οι συζητήσεις περισσότερο δημοκρατικές, υπάρχουν ακόμα προβλήματα. Τα κείμενα που διαμορφώνονται από λίγους θα αφορούν όλο και πιο σημαντικά ζητήματα το επόμενο διάστημα. Η έλλειψη διαφάνειας και δημοκρατικών διαδικασιών καθιστά αδύνατο για τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών να παρακολουθούν τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι το δημόσιο συμφέρον προστατεύεται. Τα λόμπυ των επιχειρήσεων έχουν προνομιακή πρόσβαση στην πληροφόρηση και σε ευκαιρίες που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις.

2. Μια δημοκρατική διαδικασία που θα επιτρέψει τον έλεγχο και αξιολόγηση των κειμένων διαπραγμάτευσης και που θα εξασφαλίσει ότι οι πολιτικές είναι προς το δημόσιο συμφέρον. Αυτή θα περιλαμβάνει το Ευρωκοινοβούλιο και συζητήσεις στα εθνικά κοινοβούλια καθώς και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, τα συνδικάτα και ομάδες ενδιαφερομένων.

3. Κατάργηση κάθε διάταξης που περιλαμβάνει μηχανισμούς για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτών και Κρατών (ISDS) πρέπει να τεθεί οριστικά εκτός των διαπραγματεύσεων και να μην εισαχθεί κανένας άλλος μηχανισμός (συμπεριλαμβανομένων έμμεσα μέσω άλλων προ-υπαρχουσών ή μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών) που θα επιφυλάσσει προνομιακά δικαιώματα για ξένους επενδυτές. Σε σύμφωνη γνώμη με τους Ευρωπαίους Πράσινους, επισημαίνουν ότι οι όποιες προτάσεις για βελτίωση του συγκεκριμένου μηχανισμού δεν αντιμετωπίζουν τις αμφιβολίες σχετικά με την χρησιμότητα ενός ιδιωτικού και μη μετρήσιμου συστήματος ελέγχου που θα είναι προσβάσιμο μόνο από τα εταιρικά συμφέροντα και θα τους δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Πιο συγκεκριμένα, μόνο οι εταιρείες και οι χρηματοδότες τους θα έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο, στις περιπτώσεις που θεωρήσουν ότι δημοκρατικές αποφάσεις, που λαμβάνονται από δημόσιους οργανισμούς για το δημόσιο συμφέρον, έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τα αναμενόμενα κέρδη τους. Παραβιαζουν έτσι κατάφωρα θεμελιακές αρχές της δημοκρατίας, όπως η αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο.

4. Κανένα κανονιστικό συμβούλιο συνεργασίας: όλοι οι κανονισμοί πρέπει να είναι πλήρως στα χέρια των δημοκρατικά ελεγχόμενων φορέων και διαδικασιών, ώστε να μη καταλήξει το ΤΤΙΡ αλλα΄και άλλες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες να αναπτύσσονται μυστικά από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες και μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτές οι αντιδημοκρατικές δομές απειλούν να μειώσουν σημαντικά πρότυπα και κανόνες που έχουν σχεδιαστεί για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ή να απαγορεύουν μελλοντικές βελτιώσεις, ανεξαρτήτως της αναγκαιότητας και της λαϊκής εντολής.

5. Καμία απορρύθμιση των κανόνων που διασφαλίζουν και εξυπηρετούν το δημόσιο

συμφέρον: τα πρότυπα της ΕΕ πρέπει να τηρούνται και όχι να «εναρμονίζονται» προς τα κάτω στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή. Αυτά περιλαμβάνουν κοινωνικά και εργασιακά πρότυπα, προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας, φροντίδα για το περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένης της αναγέννησης των φυσικών πόρων μας, καλή διαβίωση των ζώων, πρότυπα για την ασφάλεια των τροφίμων και περιβαλλοντικά βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, πρόσβαση σε πληροφορίες και σήμανση, τον πολιτισμό και την ιατρική, τη ρύθμιση των χρηματοπιστωτικών αγορών, καθώς και την προστασία των δεδομένων, την ουδετερότητα του διαδικτύου και άλλα ψηφιακά δικαιώματα. Η αμοιβαία αναγνώριση δεν είναι αποδεκτή στο μέτρο που υπονομεύει δημοκρατικά συμφωνηθέντα πρότυπα και ισχυρές διασφαλίσεις. Η αρχή της προφύλαξης πρέπει να εφαρμόζεται ευρέως.

6. Καμία περαιτέρω απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών. Ζητούμε εγγυημένη πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και άλλες δημόσιες υπηρεσίες και το δικαίωμα να επιλέγουμε δημόσιες συμβάσεις που προωθούν την τοπική απασχόληση και οικονομία, το τοπικό περιεχόμενο, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, τη βιώσιμη οικονομία, τις κοινωνικές θεωρήσεις και εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

7. Την προώθηση ανθρώπινων και περιβαλλοντικά βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και την προστασία της μικρής οικογενειακής γεωργίας.

8. Οι δημόσιες αρχές πρέπει να διατηρήσουν την πολιτική εξουσία και τις δομές που απαιτούνται για την προστασία ορισμένων ευαίσθητων τομέων και να διασφαλίσουν τα πρότυπα που είναι σημαντικά για την ποιότητα της ζωής μας. Διεθνώς συμφωνηθέντα εργασιακά και περιβαλλοντικά πρότυπα πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται. Η συνεχής παραβίαση των προτύπων εργασίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επιβολή χρηματικών προστίμων.

9. Κανένας περιορισμός σχετικά με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.