Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Διατρανώνουμε τη φωνή μας για την οικουμενική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου
Με λιτό και μεστό περιεχόμενο πραγματοποιήθηκαν οι επίσημες εκδηλώσεις Μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στην Έδεσσα σε συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, με το Δήμο Έδεσσας, το Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» και όλους τους Ποντιακούς και Προσφυγικούς Συλλόγους. Μάλιστα, στις εκδηλώσεις μνήμης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι και άλλων συλλόγων, όπως ο ιστορικός σύλλογος της Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος».
Οι σύλλογοι έδωσαν δυναμικό παρών, καταφθάνοντας με τα λάβαρα και μεγάλη αντιπροσωπεία των μελών τους, με παραδοσιακές φορεσιές, τιμώντας τα ήθη και έθιμα των προγόνων μας, στην Αγία Σκέπη, τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Έδεσσας, όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 Ελλήνων του Πόντου, θυμάτων της Γενοκτονίας.
Στον ιερό ναό πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα «Γενοκτονία Ποντίων, ημέρα μνήμης και κρίσεων» από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού-Εξωραιστικού Συλλόγου Ποντίων Μεσσιανού κ. Σάββα Παπαδόπουλο. Όπως τόνισε ο ομιλητής, η Ημέρα Μνήμης είναι δίσημη, αποτελεί μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας, αλλά και ιστορικής ενδοσκόπησης. Σ’ ένα καίριο σημείο της ομιλίας του, ανέφερε ότι «τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει να αναδεικνύονται και να καταγγέλλονται στους παγκόσμιους οργανισμούς και στις διεθνείς συναντήσεις. Η γενοκτονία είναι ένα συνεχές έγκλημα που δεν παραγράφεται και αφορά όλη την ανθρωπότητα».
Μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε πορεία προς το Μνημείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, όπου συνεχίσθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης. Στο χώρο του μνημείου πραγματοποιήθηκε ανάγνωση ψηφίσματος από τον Ανδρέα Τσίλια, Πρόεδρο Συλλόγου Ποντίων Παναγίτσας «Ακρίτες». Επίσης, αναγνώστηκαν τα ποιήματα:
«Πάρθεν» του Κωνσταντίνου Καβάφη, από την Ερμιόνη Γεωργιάδου.
«Ημέρα μνήμης» του Κώστα Ανδρεάδη, από την Άννα Γαλανοπούλου και
«Ξεριζωμός» από τον Κοσμά Τσίναλη.
Ακολούθησε μουσικό δρώμενο από μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Γιαννιτσών, σε σύμπραξη με το Μουσικό Τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Γιαννιτσών. Οι περισσότεροι από σαράντα μικροί μουσικοί, με τις λύρες, τα νταούλια τους και με τη καθοδήγηση του Αλέξη Στεφανίδη καθήλωσαν πραγματικά τους παραβρισκόμενους, ζωντανεύοντας μνήμες και εικόνες από τον πολιτισμό του Πόντου και τα θλιβερά γεγονότα του ξεριζωμού.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με το «προσκλητήριο Ανταρτών» σε απαγγελία της Αναστασίας Μαχαιρίδου και Πυρρίχιο χορό από τους χορευτές του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς».
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την κατάθεση στεφανιών, την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των θυμάτων και υπέρ της ειρήνης και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Οι πρόγονοι μας αισθάνονται υπερήφανοι, καθώς οι νεότερες γενιές δεν έχουν ξεχάσει τους αγώνες τους, αποτίνουν περήφανα φόρο τιμής στο αίμα που προσέφεραν και συνεχίζουν να πορεύονται με «φάρο» τις αξίες τους. Αρνούμαστε να αποκοπούμε από τις ρίζες μας που αποτελούν το εχέγγυο για νέους αγώνες σε μία δύσκολη και ύπουλη εποχή. Ειλικρινά συγχαρητήρια σε όλους όσους συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, διατρανώνοντας το δίκαιο αίτημα για παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και δικαίωση της μνήμης των νεκρών. Είμαστε υπέρμαχοι της ειρήνης, μέσα από την προσεκτική μελέτη της ιστορίας μας και αυτογνωσία».
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Πέλλας κ. Γεώργιος Καρασμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, o Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης, η Αντιδήμαρχος κα. Μαρούλα-Βλάχου-Κατσάρα, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Πέτρος Γαλανός, ο πρώην βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, δημοτικοί σύμβουλοι, λοιποί εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, εκπρόσωποι πολλών άλλων τοπικών αρχών και συλλόγων, της εθνικής αντίστασης, και εφεδροπολεμικών οργανώσεων.