Επιστολές του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, και αντιπροέδρου της αρμόδιας επιτροπής της ΚΕΔΕ, Σίμου Δανιηλίδη σε τρεις υπουργούς για τη στήριξη και
συνέχιση της λειτουργίας των Κοινωνικών Δομών που απειλούνται με λουκέτο
Την ανάγκη της άμεσης αντιμετώπισης της βιωσιμότητας των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας, η λειτουργία των οποίων (μετά την παράταση που είχε δοθεί) λήγει στις 30.6.2015, τονίζει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, με νέες επιστολές του στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα ζητά από το προεδρείο της ΚΕΔΕ να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή.
Πρόκειται για τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν σε 66 δήμους της χώρας, και στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι επιστήμονες. Το σημαντικότερο, όμως, όπως επισημαίνει ο Σ.Δανιηλίδης, είναι το γεγονός ότι μέσα από τις 256 δομές ωφελήθηκαν πολλαπλώς περίπου 120.000 άτομα, δίνοντας διέξοδο στην ανθρωπιστική κρίση και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή.
«Με τη λήξη της χρηματοδότησης των δομών αυτών στις 30.6.2015, οι δομές θα είναι μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μη συνέχιση της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων», τονίζει ο Σ.Δανιηλίδης στις επιστολές που απέστειλε στον υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Παράλληλα, αναφέρεται στο σχεδιασμό ένταξης των δομών στο νέο ΕΣΠΑ, που όμως «μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση, με την πίεση του χρόνου να είναι πλέον ασφυκτική και η διευθέτηση του θέματος επιβεβλημένη».
«Για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών αυτών που προσφέρουν υπηρεσίες σε 118.000 άτομα και τη συνέχιση απασχόλησης των 1.112 νέων επιστημόνων-εργαζομένων, οι οποίοι διαθέτουν σημαντική και αξιόλογη εμπειρία , κρίνεται επιβεβλημένη σχετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη και χωρίς διακοπή συνέχιση χρηματοδότησης της λειτουργίας τους», καταλήγει στις επιστολές του ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, ενώ επιστολή αγωνίας προς τους βουλευτές έστειλαν και οι εργαζόμενοι στις δομές.
«Αναγκαία η λειτουργία τους…»
Να σημειωθεί ότι οι κοινωνικές αυτές δομές συστάθηκαν και λειτουργούν μετά από διεκδίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της στήριξης των ευπαθών και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων που υφίστανται σκληρότερα από τον καθένα τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Σε 66 δήμους της χώρας έχουν ιδρυθεί ως σήμερα και λειτουργούν 256 κοινωνικές δομές, και συγκεκριμένα:
48 Κοινωνικά Παντοπωλεία
41 Κοινωνικά Φαρμακεία
28 Δημοτικοί Λαχανόκηποι
38 Δομές Παροχής Συσσιτίων
38 Τράπεζες Χρόνου
44 Γραφεία Διαμεσολάβησης
13 Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
6 Υπνωτήρια
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 47 Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, 66 δήμοι, 51 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του Δημοσίου Τομέα και 23 φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Από το Νοέμβριο του 2012 ως το Μάιο του 2014 (18 πρώτοι μήνες του έργου) πέρασαν από τα Γραφεία Διαμεσολάβησης 45.000 άτομα τα οποία είχαν άμεση πληροφόρηση και παραπέμφθηκαν σε κάποια άλλη Δομή (μοναδικές εγγραφές). Οι ωφελούμενοι αυτοί μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και όσους ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας, ξεπερνούν στο διάστημα αυτό τα 118.000 άτομα, ενώ 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι στελεχώνουν τις δομές σε όλη την Ελλάδα.
Η διάρκεια χρηματοδότησης των δομών έληξε χωρίς να έχει ακόμη καταβληθεί το τελικό ποσό αποπληρωμής, ενώ κατόπιν της πίεσης που ασκήθηκε από τους φορείς εγκρίθηκε η παράταση της χρηματοδότησης έως 30.06.2015, χωρίς ακόμη, όμως, να έχει καταβληθεί ούτε καν η προβλεπόμενη πρώτη δόση. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της μη έγκαιρης καταβολής της χρηματοδότησης, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, «οι 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες, στερούμενοι αυτοί και οι οικογένειές τους των απαραίτητων πόρων για την διαβίωσή τους».
«Έχουμε αποδείξει ότι σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει δίπλα στον πολίτη παρέχοντας δωρεάν φροντίδα και πλήθος υπηρεσιών άριστης ποιότητας. Βοηθούμε, εξυπηρετούμε και απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν άμεσα ανάγκη, στους διαβιούντες στα όρια της φτώχειας, στους άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, διατηρώντας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Έτσι, αυτές οι τόσο ευαίσθητες και κρίσιμες δομές όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ούτε λεπτό, αλλά αντίθετα θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχισή τους και να αναπτυχθεί σε νέα πεδία εφόσον απαιτείται από τις κοινωνικές ανάγκες», δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.