Φίλες και φίλοι,
Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση σας.
Σε ότι αφορά τον Σταθμό Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από Βιομάζα, ο οποίος προβλέπεται να εγκατασταθεί σε αγροτεμάχιο με αριθμό 233 στην θέση «ΒΟΣΚΗ» στο Αγρόκτημα Άνω Λιποχωρίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Σκύδρας του Δήμου Σκύδρας, θέλουμε να επισημάνουμε:
Η νομοθεσία που αφορά στην βαθμίδα επικινδυνότητας στην καύση αποβλήτων, κατατάσσεται στην Α1 κατηγορία. Θεωρούμε λοιπόν αυθαιρεσία και εκ του πονηρού το να εντάσσεται η μονάδα στην κατηγορία Α2, που αφορά στην ανακύκλωση. Απαιτείται επομένως άλλη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Νομικά η αρχή της προφύλαξης, υπερισχύει της αρχής πρόληψης.
Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία στο όρο Biogas, βιοαέριο, δεν εντάσσει μέσα το Syngas. Αυτό αποτελεί εγχώρια πρωτοτυπία, αυθαιρεσία! (το βιοαέριο προέρχεται, είναι προϊόν αναερόβιας ζύμωσης οργανικής ύλης από μικροοργανισμούς, και είναι μίγμα CH4 κατά 2/3, και CO κατά 1/3. Καμία σχέση με το Syngas).
Κατόπιν οδηγίας της Ε.Ε., και τα στερεά αστικά απόβλητα πλέον χαρακτηρίζονται ΑΠΕ. Τι θα γίνει, αν κατά την καύση τους, έχουμε παύση στη λειτουργία και δημιουργία διοξινών και φουρανίων, λόγω της ψύξης; Προβλέπεται από τη μελέτη σαφής διαχωρισμός της τέφρας πυθμένα από την τέφρα των φίλτρων;
Η χωροθέτηση γίνεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας; Η καλλιέργεια «ενεργειακών φυτών» ως πηγή ενέργειας λειτουργίας των μονάδων γίνεται σε βάρος του διατροφικού ζητήματος;
Ποιος θα ελέγχει την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων; οι ιδιώτες επιθεωρητές περιβάλλοντος, με δεδομένη την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες δηλώνουν αδυναμία ελέγχου;
Επικουρικά να σας ενημερώσω ότι κατά την συζήτηση στις 24 Απρίλη στη Βουλή της ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ του ΚΚΕ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δύο ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιομάζας, στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ο κ. Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε, ότι.
«…το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα είναι κατά τη γνώμη μας εντελώς ανεπαρκές και σε πολλά σημεία του ασαφές και διάτρητο, αφήνοντας κενά και προκαλώντας αντιφάσεις που ωφελούν κερδοσκοπικές ηλεκτροπαραγωγικές επενδύσεις, οι οποίες μπορεί να είναι επωφελείς για ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά συχνά επιβαρύνουν το περιβάλλον, επιβαρύνουν τις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες και δεν προσφέρουν στην απασχόληση….»!!!
Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονίσουμε ότι η εγκατάσταση εργοστασίων καύσης βιομάζας εντάσσεται στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση του στρατηγικής σημασίας του τομέα ενέργειας και ειδικότερα της ηλεκτρικής. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας από την Ε.Ε., που ακολουθείται εδώ και πολλά χρόνια, και εκφράζεται με την ιδιωτικοποίηση – μετοχοποίηση – διάσπαση και πώληση της ΔΕΗ, με την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ιδιώτες με διάφορους τρόπους, όπως: με Φυσικό Αέριο, ανεμογεννήτριες, Φωτοβολταϊκά, και πρόσφατα με την καύση βιομάζας.
Η πολιτική αυτή οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση του λαϊκού καταναλωτή, αφού καταναλωτές είμαστε εμείς, που πληρώνουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα και τα τέλη ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ προκειμένου να εξασφαλίσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, εγγυημένη σίγουρη και σταθερή κερδοφορία. Μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών αλλά κυρίως μέσω της εγγυημένης τιμής παράδοσης της ενέργειας στη ΔΕΗ, που αγοράζει την KWH σε τιμή πολλαπλάσια από ό,τι αυτή παράγει, από τις κλασσικές εγχώριες πηγές ενέργειας.
Θα ήθελα συμπληρωματικά να σας μεταφέρω την εμπειρία μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από την συμμετοχή μου στην Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης και την συζήτηση την εγκατάσταση δύο ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύση βιομάζας, στην περιοχή της Δημοτικής Κοινότητας Βασιλικών του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης:
« Μετά από τις τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Η Διοίκηση, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, αποποιήθηκε τον εισηγητικό της ρόλο προς την Αποκεντρωμένη και τις ευθύνες της προς τους κατοίκους και επέλεξε να κωλυσιεργήσει, ώστε να παρέλθουν οι 40 ημέρες και να παρθεί η απόφαση από την κεντρική εξουσία. Στην ενέργειά της αυτή, η Διοίκηση της ΠΚΜ βρήκε πρόθυμους συμπαραστάτες και τις υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Μ.Ε.Θ. Ανάλογα έπραξε και η κα Δούρου στην Αττική.»
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.