Ο Μενέλαος Λουντέμης εμπνεύστηκε το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο από τον ποταμό Λουδία, ζώντας τα νεανικά του χρόνια στην Πέλλα και αφήνοντας μία σπουδαία παρακαταθήκη περίπου σαρανταπέντε πολυδιαβασμένων βιβλίων.
Είναι κρίμα που το σπίτι που στέγασε την πρώιμη έμπνευσή του κατεδαφίσθηκε ως επικινδύνως ετοιμόρροπο, παρά το γεγονός ότι είχε χαρακτηριστεί με διάταγμα ως διατηρητέο. Υπάρχουν πολλές ευθύνες για την ατυχή εξέλιξη των γεγονότων που οδήγησε στη διαγραφή του ονείρου της τοπικής κοινωνίας για αξιοποίηση της οικίας. Η έκβαση της διαδικασίας θυμίζει το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και μάλιστα αργού και βασανιστικού αφού η γραφειοκρατία έδωσε τελικά τη δυνατότητα στον χρόνο και στις δυνάμεις της φύσης να αλώσουν ανεπανόρθωτα το ακίνητο.
Υπήρχαν πολλές ιδέες και προτάσεις για την αξιοποίηση της οικίας, μ’ ένα τρόπο που θα συνέβαλλε στην περεταίρω διάδοση του έργου του συγγραφέα και σε συνδυασμό με την ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής. Το 2012 συναντήθηκα κατ’ επανάληψη με τον Πρόεδρο του Μορφωτικού Συλλόγου Εξαπλατάνου κ. Φώτη Αραμπατζή και είχα ζητήσει να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης της οικίας στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, ώστε μέσα από το τεχνικό μας πρόγραμμα να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αναπαλαίωσης και ο χώρος να λειτουργήσει ως ένα κέντρο τέχνης και πολιτισμού με αναφορά στο έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Δυστυχώς, υπήρξαν προσχώματα και δυσκολίες στη συνέχεια οπότε δεν ευοδώθηκε η παραχώρηση και αξιοποίηση του ακινήτου.
Παρόλα αυτά, έστω την ύστατη αυτή στιγμή μπορεί να συζητηθεί η προοπτική αξιοποίησης της σχέσης του Μενέλαου Λουντέμη με τον Εξαπλάτανο και την Πέλλα με την προώθηση ανάλογων έργων και δράσεων. Τα «Λουντέμια» τα οποία διοργανώνονται από τον Μορφωτικό Σύλλογο Εξαπλατάνου, με τη συνδρομή του Δήμου Αλμωπίας και άλλων φορέων, αποτελούν έναν σημαντικό θεσμό που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για δράσεις και έργα με περισσότερο μόνιμο χαρακτήρα.
Ο Μενέλαος Λουντέμης συνδέθηκε με την περιοχή μας, συναναστράφηκε και αγάπησε τους ανθρώπους της και, μέσα από το έργο του, παρουσιάζει τις δυσκολίες αλλά και την ομορφιά της ζωής στην ελληνική περιφέρεια. Επίσης, η προσωπική του βιογραφία και η επιτυχία και καταξίωση που γνώρισε το έργο του δίνουν δύναμη και ελπίδα σ’ όλους τους νέους ανθρώπους που είναι γεμάτοι ελπίδες και όνειρα ώστε να ακολουθήσουν με επιμονή τους στόχους τους. Μπορούμε να ξαναφτιάξουμε το σπίτι του Λουντέμη, μία σύγχρονη στέγη τέχνης και πολιτισμού που θα κεφαλαιοποιήσει το έργο, τις μνήμες και το συγγραφικό ταλέντο του σπουδαίου συγγραφέα του μεσοπολέμου για τις νέες γενιές.