«Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με σοβαρό σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων διαρκείας, με μελέτη, με αξιοποίηση προγραμμάτων και σύγχρονων εργαλείων, με κατάρτιση και εκπαίδευση των ανέργων, και όχι με κούφια λόγια, δεκάρικους λόγους, καταγγελίες και αόριστες αναφορές, που δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Και στο επίπεδο αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπράττοντας με κοινωνικούς, επιστημονικούς και παραγωγικούς φορείς, μπορεί να διαδραματίσει ουσιαστικό και αποτελεσματικό ρόλο».
Το μήνυμα αυτό έστειλε σήμερα ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Τοπικού Σχεδίου για την Απασχόληση (ΤΟΠ.Σ.Α.) στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικών Υπηρεσιών Τάσου Τσακιρίδη, της διευθύνουσας συμβούλου του Κέντρου «Εργάνη» Πόπης Σουρμαΐδου και υπηρεσιακών στελεχών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε διάστημα περίπου τριών ετών με την εταιρική σύμπραξη φορέων υπό το συντονισμό του Κέντρου «Εργάνη», με τον τελικό απολογισμό να καταγράφεται με θετικό πρόσημο, καθώς νέες ατομικές επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν και πολλοί άνεργοι προωθήθηκαν στην αγορά εργασίας.
«Ελπίζοντας, φυσικά, το ρευστό υπάρχον οικονομικό σκηνικό να μην τερματίσει την οποιαδήποτε πρόοδο έχει σημειωθεί, προχωράμε δυναμικά και ενεργητικά για να δημιουργήσουμε υγιείς και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, αλλά με συνέπεια, υπευθυνότητα, υπομονή και πείσμα θα δώσουμε μήνυμα ελπίδας ότι μπορούμε να στηρίξουμε και να συμπαρασταθούμε σε αυτούς που θέλουν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους», σημείωσε ο Σίμος Δανιηλίδης κατά τη διάρκεια της ειδικής Συνέντευξης Τύπου στο Μουσείο Προσφύγων στην Πολιτιστική Γειτονιά (πάρκο Ελπίδος, Συκιές), για τον πολύ θετικό απολογισμό του προγράμματος υποστήριξης ανέργων. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «ανάμεσα στον φαύλο τομέα της κρατικής οικονομίας και τη μη αποτελεσματική ιδιωτική οικονομία, ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας αποτελεί την ελπίδα για την απασχόληση στις επόμενες δεκαετίες. Και όχι φυσικά από πλευράς οίκτου αλλά ανταγωνιστικότητας της αγοράς. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει προσήλωση υποστήριξης και ενθάρρυνσής της από πολλούς ευρωπαϊκούς φορείς».
Ίδρυση εταιριών
Μιλώντας με αριθμούς, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών στάθηκε στη συμμετοχή 254 ατόμων στο πρόγραμμα, από τους οποίους αρκετοί ίδρυσαν και λειτουργούν τις δικές τους κοινωνικές επιχειρήσεις.
Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις ωφελούμενων που ίδρυσαν εννέα επιχειρήσεις, από τις οποίες οι δύο χρηματοδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ, η σύσταση τριών κοινωνικών συνεταιρισμών, ενώ 123 άτομα εντάχθηκαν στην αγορά εργασίας, με κάθε μορφή εξαρτημένης σχέσης. Αυτά, όπως σημείωσε, επιτεύχθηκαν μέσα από τις εξειδικευμένες και στοχευμένες δράσεις του ΤΟΠ.Σ.Α., το οποίο περιελάμβανε πραγματοποίηση και παρουσίαση μελετών αγοράς, παροχή συμβουλευτικής, επιμόρφωση, κατάρτιση, διαμόρφωση επαγγελματικού πλάνου και επιχειρηματικών σχεδίων για επιχειρήσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις, δικτύωση με επιχειρήσεις, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση παραγωγικών μονάδων.
«O δήμος μας εδώ και πολλά χρόνια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, είτε είναι τοπικές συμπράξεις είτε είναι ΤΟΠ.Σ.Α., είτε συνεταιριστικές και εταιρικές συμπράξεις. Με δεδομένη την υποστήριξη του δήμου μας, στο πλαίσιο της σύμπραξης, σε τεχνικά, νομικά και λογιστικά ζητήματα, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά την ανεργία», τόνισε ο Σ.Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «τα κούφια λόγια, οι δεκάρικοι λόγοι, καταγγελίες και αόριστες αναφορές δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα. Η ανεργία μπορεί να αντιμετωπιστεί με σοβαρό σχεδιασμό και προγραμματισμό δράσεων διαρκείας, με μελέτη, με αξιοποίηση προγραμμάτων και σύγχρονων εργαλείων, με κατάρτιση και εκπαίδευση των ανέργων. Κι ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση στο δήμο μας όπου διαθέτουμε μια καλή δομή, θα έλεγα την καλύτερη σε όλη την Ελλάδα, όπως είναι το Κέντρο Στήριξης της Γυναικείας Απασχόλησης και της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας ‘‘Εργάνη’’, το οποίο έχει πιστοποιηθεί και έχει αναγνωρισθεί όχι μόνο στα εθνικά χωρικά ύδατα αλλά και σε όλη την Ευρώπη».
Δημιουργική σύμπραξη
Το Τοπικό Σχέδιο για την Ανάπτυξη στο δήμο Νεάπολης-Συκεών υλοποιήθηκε από την Αναπτυξιακή Σύμπραξη Σύν+τοπος, με συντονιστή το Κέντρο «Εργάνη». Ο Σύν+τοπος λειτούργησε ως ένας τοπικός κοινωνικός συνδετήρας που ένωσε και κινητοποίησε όλες τις τοπικές δυνάμεις, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ανέργων στην αγορά εργασίας.
Οι φορείς που συνεργάστηκαν προέρχονταν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τον ιδιωτικό τομέα και την κοινωνία των πολιτών, ενώ εταίροι ήταν: Κέντρο Εργάνη, δήμος Νεάπολης-Συκεών, Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών, Κέντρο Πρόληψης της Εξάρτησης από Ναρκωτικά και Προαγωγής της Υγείας «ΠΥΞΙΔΑ», Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, Δίκτυο Γυναικών του Κέντρου «Εργάνη», Ανατολική Α.Ε.
Μελέτες, συμβουλευτική, επιμόρφωση, κατάρτιση, επαγγελματικό πλάνο, επιχειρηματικά σχέδια για επιχειρήσεις και κοινωνικές επιχειρήσεις, πληροφόρηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, δικτύωση φορέων-επιχειρήσεων και ατόμων ήταν μερικές από τις δράσεις που αναπτύχθηκαν, με ωφελούμενους 180 ανέργους δημότες και κατοίκους του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Το πρόγραμμα κορυφώθηκε με επίσκεψη στη νότια Σουηδία, σε φορείς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαιδευτικούς φορείς, φορείς της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικούς συνεταιρισμούς.
Εκδηλώσεις-παρουσιάσεις
Οι δράσεις αυτές και τα αποτελέσματα που είχε η καθεμιά παρουσιάζονται μέσα από το διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στους ειδικούς χώρους στην Πολιτιστική Γειτονιά. Το κύκλο άνοιξε συναυλία του Δημοτικού Ωδείο Νεάπολης με έργα κλασικού και έντεχνου ρεπερτορίου από κουαρτέτο εγχόρδων και συνόλου πνευστών υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση. Αύριο το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
Παρουσίαση της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ) «Πράσινες Διαδρομές: Ποδηλατώ με ασφάλεια» και της υπό σύσταση ΚοινΣΕπ «Amrita»
Παρουσίαση πρότυπης κουζίνας «Ελάτε να φάμε όλοι Μαζί»
Ξενάγηση στα τείχη της πόλης από την ΚοινΣΕπ «Dot2Dot»
Εργαστήριο ενημέρωσης για τις καλλιέργειες στην πόλη από τις ΚοινΣΕπ «Σπείρα Γης», «Victory Farm» και «Μυγδονία», και παρουσίαση κηποτεχνίας πόλης από τον Κ. Μησιάλη
Εργαστήριο ενημέρωσης για τη δημιουργικότητα και επιχειρηματικότητα – Από την χειροτεχνία στην επιχείρηση. Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο για τις Κοινωνικές Δεξιότητες και τη Δημιουργική Σκέψη (Συνδιοργάνωση Κέντρο Εργάνη και Δίκτυο Γυναικών Εργάνη).
Στρογγυλό τραπέζι: Κοινωνικές Παρεμβάσεις στην Θεσσαλονίκη – Χαρτογράφηση αναγκών και υπηρεσιών – Ο δρόμος για την Κοινωνική Καινοτομία (Συνδιοργάνωση: Δήμος Νεάπολης Συκεών, Εργάνη και Δίκτυο Γυναικών Εργάνη)
Δημιουργικό Εργαστήριο για παιδιά: Πρότυπη Κουζίνα
Δημιουργικό Εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού από τα ΚΔΑΠμΕΑ Νεάπολης-Συκεών
Δημιουργικό Εργαστήριο καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας για παιδιά από το Βιβλιοδετείο Καλλιτεχνικό Ν.Π. Λειβαδιώτη «Είμαστε για δέσιμο!».