Υπέρ της συνέχισης της λειτουργίας των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας, οι οποίες παύουν να λειτουργούν στις 30 Ιουνίου, τάχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών, ζητώντας ταυτόχρονα διεύρυνση και πλήρη χρηματοδότηση των προγραμμάτων.
dimos-neapolis-sykeon
Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του οργάνου μετά από εισήγηση του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη, με τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν και την εναλλακτική πρόταση της δημοτικής αρχής για την ανάθεση των υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, με παράλληλη διασφάλιση της χρηματοδότησης και τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου ελέγχου. Κατά της πρότασης τάχθηκαν δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ αντίθετα την υποστήριξαν οι υπόλοιπες παρατάξεις αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της λειτουργίας τους και των υπηρεσιών που προσφέρουν σε απόρους, ανέργους και ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.
Πρόκειται για τις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας που λειτουργούν σε 66 δήμους της χώρας και στις οποίες απασχολούνται περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέοι επιστήμονες. Μέσα από τις 256 δομές ωφελήθηκαν πολλαπλώς περίπου 120.000 άτομα, δίνοντας διέξοδο στην ανθρωπιστική κρίση και συμβάλλοντας αποφασιστικά στην κοινωνική συνοχή. Ειδικά στο δήμο Νεάπολης-Συκεών λειτουργούν Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο, τρεις Δημοτικοί Λαχανόκηποι, Κοινωνικό Συσσίτιο, Τράπεζα Χρόνου και Γραφείο Διαμεσολάβησης παρέχοντας κρίσιμες υπηρεσίες σε περισσότερους από 1.000 συνανθρώπους μας.
«Με τη λήξη της χρηματοδότησης στις 30.6.2015 οι δομές θα είναι μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών σε συμπολίτες μας που τις έχουν απόλυτη ανάγκη και τη μη συνέχιση της απασχόλησης εκατοντάδων νέων επιστημόνων», ανέφερε ο Σ.Δανιηλίδης, ο οποίος ανέδειξε το θέμα και με τις επιστολές που απέστειλε πρόσφατα στον υπ. Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου.
«Για τη συνέχιση λειτουργίας των δομών αυτών κρίνεται επιβεβλημένη σχετική ρύθμιση για την απρόσκοπτη και χωρίς διακοπή συνέχιση χρηματοδότησης της λειτουργίας τους», τόνισε, καταθέτοντας την ίδια ώρα την πρότασή του για ανάθεση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών κατά της φτώχειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα νομικά πρόσωπα των δήμων, κάτι που συμβαίνει στις περισσότερες προηγμένες χώρες της Ευρώπης, όπως ανέφερε.
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι γνωρίζει και μπορεί να παραμένει δίπλα στον πολίτη παρέχοντας δωρεάν φροντίδα και πλήθος υπηρεσιών άριστης ποιότητας, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα. Βοηθούμε, εξυπηρετούμε και απευθυνόμαστε σε αυτούς που έχουν άμεσα ανάγκη, στους διαβιούντες στα όρια της φτώχειας, στους άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, διατηρώντας και ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή. Έτσι, αυτές οι τόσο ευαίσθητες και κρίσιμες δομές όχι μόνο δεν πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ούτε λεπτό, αλλά αντίθετα θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνέχισή τους και να αναπτυχθεί σε νέα πεδία εφόσον απαιτείται από τις κοινωνικές ανάγκες», δηλώνει ο Σίμος Δανιηλίδης.

Διεκδίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Να σημειωθεί ότι οι κοινωνικές αυτές δομές συστάθηκαν και λειτουργούν μετά από διεκδίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της στήριξης των ευπαθών και κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων που υφίστανται σκληρότερα από τον καθένα τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ύφεσης. Μάλιστα, από την υλοποίησή τους, όπως ομολογούν οι πάντες, αποδείχθηκε ότι αποτελούν πολύτιμα και χρήσιμα εργαλεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αγώνα της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως επίσης και βασικούς πυλώνες ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.
Σε 66 δήμους της χώρας έχουν ιδρυθεί ως σήμερα και λειτουργούν 256 κοινωνικές δομές, και συγκεκριμένα:
48 Κοινωνικά Παντοπωλεία
41 Κοινωνικά Φαρμακεία
28 Δημοτικοί Λαχανόκηποι
38 Δομές Παροχής Συσσιτίων
38 Τράπεζες Χρόνου
44 Γραφεία Διαμεσολάβησης
13 Κέντρα Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων
6 Υπνωτήρια
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν 47 Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, 66 δήμοι, 51 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του Δημοσίου Τομέα και 23 φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Από το Νοέμβριο του 2012 ως το Μάιο του 2014 (18 πρώτοι μήνες του έργου) πέρασαν από τα Γραφεία Διαμεσολάβησης 45.000 άτομα τα οποία είχαν άμεση πληροφόρηση και παραπέμφθηκαν σε κάποια άλλη Δομή (μοναδικές εγγραφές). Οι ωφελούμενοι αυτοί μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και όσους ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας, ξεπερνούν στο διάστημα αυτό τα 118.000 άτομα, ενώ 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι στελεχώνουν τις δομές σε όλη την Ελλάδα.
Η διάρκεια χρηματοδότησης των δομών έληξε χωρίς να έχει ακόμη καταβληθεί το τελικό ποσό αποπληρωμής, ενώ κατόπιν της πίεσης που ασκήθηκε από τους φορείς εγκρίθηκε η παράταση της χρηματοδότησης έως 30.06.2015, χωρίς ακόμη, όμως, να έχει καταβληθεί ούτε καν η προβλεπόμενη πρώτη δόση. Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της μη έγκαιρης καταβολής της χρηματοδότησης, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, «οι 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και τέσσερις και πλέον μήνες, στερούμενοι αυτοί και οι οικογένειές τους των απαραίτητων πόρων για την διαβίωσή τους».