Συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές – μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολυμελή αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι Ευρωβουλευτές, Silvia Costa (Πρόεδρος της Επιτροπής – Ιταλία), Andrea Bocskor (Ουγγαρία), Γιώργος Γραμματικάκης (Ελλάδα), Luigi Morgano (Ιταλία), Julie Ward (Βρετανία) και Θοδωρής Ζαγοράκης (Ελλάδα), συζήτησαν επί περίπου μιάμιση ώρα με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και την Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ζητήματα ανάπτυξης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ειδικά σε σχέση με το 2018, που έχει χαρακτηριστεί Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αλλά και θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.
Συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Κεντρικής Μακεδονίας, τα οποία επισκέπτονται κατά την τριήμερη παραμονή τους στην περιοχή τα μέλη της Επιτροπής. Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε στα μέλη της Επιτροπής τα γενικά χαρακτηριστικά της Κεντρικής Μακεδονίας, τα συγκριτικά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της περιοχής και το σπουδαίο πολιτιστικό απόθεμα και των επτά Περιφερειακών Ενοτήτων, ενώ επισήμανε και την ανάγκη συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κρατών για την ανάδειξη του πολιτισμού και τη διασύνδεσή του και με την τουριστική ανάπτυξη.
«Ενημέρωσα τα μέλη της Επιτροπής για τα έργα και τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του τρέχοντος ΕΣΠΑ για τον Πολιτισμό, αλλά και για τον προγραμματισμό των παρεμβάσεών μας στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020, όπου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού θα αξιοποιήσουμε κονδύλια ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη από χτες στη συνάντηση που είχα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη συμφωνήσαμε να κατευθύνουμε αυτά τα κονδύλια στη στήριξη των σημαντικών πολιτιστικών θεσμών της περιοχής μας και ταυτόχρονα στην ανάδειξη πολιτιστικών χώρων, όπως η Βεργίνα και η Αμφίπολη. Επίσης συζητήσαμε για τον τρόπο συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την Επιτροπή, σε συνδυασμό και με τη δική μου παρουσία στην Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ. Συμφωνήσαμε στο προσεχές μέλλον να έχουμε μια συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε εν όψει του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2018. Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τα μέλη της Επιτροπής για την προτεραιότητα που δίνουμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στον κρίσιμο τομέα της Παιδείας, καθώς στην περιοχή μας έχουμε πέντε σπουδαία ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ενώ επενδύουμε στην προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, με την παρουσία ήδη πολλών start up επιχειρήσεων. Στα πέντε χρόνια που βρίσκομαι, αρχικά ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια ως Περιφερειάρχης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη φορά που βλέπω Έλληνες Ευρωβουλευτές να κάνουν κάτι τόσο σημαντικό για τον τόπο τους. Να εισηγούνται και να γίνεται αποδεκτό, επίσκεψη μιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για να δουν πραγματικά ποια είναι η Μακεδονία και ποια είναι όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική. Ελπίζω τα μέλη της Επιτροπής να είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Μακεδονίας μας στην Ευρώπη», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για εμάς σήμερα να ξαναδώσουμε στον Πολιτισμό την αξία που θα πρέπει να έχει. Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, στην καρδιά της Ελλάδας, και μάλιστα σε μια πάρα πολύ ευαίσθητη και δύσκολη στιγμή για τη χώρα σας, νομίζω όμως ότι θα πρέπει να αποκαταστήσουμε τον κεντρικό ρόλο του Πολιτισμού και να πείσουμε μέσω αυτού τους πολίτες να ενδιαφερθούν για το μέλλον και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», δήλωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος της Επιτροπής, Silvia Costa.
Ερωτηθείσα για την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κ. Costa επισήμανε: «Είμαι υπέρ μιας επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμιά άλλη λύση πέρα από την κοινή μοίρα για την Ευρώπη και την Ελλάδα. Αποκλείεται να υπάρξει μια λύση η οποία θα θεωρηθεί θετική για την Ευρώπη, εφόσον δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα. Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή χρειάζεται όλοι να δείξουν την απαιτούμενη σοφία θα έλεγα. Εμείς έχουμε συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την Επιτροπή Γιούνκερ, και έχουμε δώσει κάθε στοιχείο, έχουμε κάνει κάθε προσπάθεια, ώστε να βρεθεί μια πολιτική λύση δίκαιη για όλους. Η πολιτική ομάδα από την οποία προέρχομαι με τον Πρόεδρό της, Gianni Pitella, σήμερα το πρωί ζήτησε να υπάρξει μια λύση δίκαιη, μια λύση η οποία κυρίαρχα να μη θίγει ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό, αλλά και ταυτόχρονα δίκαιη και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα πρέπει να σκεφτούμε κι αυτά που πρόσφατα δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Η τελευταία πρόταση περιλαμβάνει θετικά στοιχεία, όπως θετικά ήταν και αυτά που είπε η κ. Μέρκελ σήμερα. Νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση. Αν υπάρξει πολιτική βούληση θα υπάρξει μια σωστή λύση. Αν επιδειχθεί η απαιτούμενη ψυχραιμία θα υπάρξει μια θετική λύση».
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, απαντώντας στην ίδια ερώτηση υπογράμμισε: «Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Οι Έλληνες θέλουν και επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη. Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και κάνω έκκληση και στις δυο πλευρές να κάνουν ένα βήμα πίσω και να συναντηθούν στο ρεαλισμό. Πρέπει άμεσα να υπάρξει μια συμφωνία δίκαιη, αλλά σύντομα, διότι χρόνος πια δεν υπάρχει».