Την οριστική απαγόρευση χρήσης του υποκαπνιστικού εδάφους διχλωροπροπένιο (1,3D) που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια δρομολογεί το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
θερμοκ-500x264
Συστήνει ταυτόχρονα επιτροπή εμπειρογνωμόνων με τη συμμετοχή επιστημόνων από κρατικούς ερευνητικούς φορείς (Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΑΕΙ), προκειμένου να διερευνήσουν τις δυνατότητες καταπολέμησης, με τρόπους φιλικούς στο περιβάλλον και στον άνθρωπο, των νηματωδών του γένους Meloitogyne που αποτελούν σοβαρό πρόβλημα στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες της χώρας και της Κρήτης ειδικότερα.
Για την εφετινή χρονιά, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραγωγή και το εισόδημα των αγροτών, χορηγεί έγκριση, για μία και μόνον περίοδο, για κατ΄ εξαίρεση διάθεση στην αγορά, με τη διαδικασία της άδειας 120 ημερών, του υποκαπνιστικού εδάφους διχλωροπροπένιο (1,3D).
Σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρει: «Είμαστε αποφασισμένοι και θα βάλουμε τέλος στην αναγκαστική χρήση ενός αναγνωρισμένα επιβλαβούς σκευάσματος, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα εναλλακτικές λύσεις που θα προστατεύουν το περιβάλλον, την υγεία των ίδιων των καλλιεργητών, αλλά και την αγροτική παραγωγή και το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, δεν υπήρχε σταθερό πλέγμα κανόνων».
Υπενθυμίζεται ότι με εγκύκλιο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τίθεται για πρώτη φορά ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να χορηγηθεί έγκριση για κατ΄εξαίρεση διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων (εγκρίσεις 120 ημερών).
Η εγκύκλιος μεταξύ άλλων :
Ρυθμίζει την διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους και θέτει ελάχιστο χρονικό όριο υποβολής των αιτήσεων τους δυο μήνες πριν την αρχή της περιόδου χρήσης.
Θέτει σαφή χρονικά διαστήματα για τον έλεγχο των αιτήσεων από τις αρμόδιες κατά περίπτωση υπηρεσίες.
Προωθεί την ενημέρωση και άλλων πιθανών ενδιαφερόμενων ώστε να εξετάζονται συνολικότερα τυχόν επιμέρους όμοια αιτήματα.
Θέτει περιορισμούς στην λήψη των αποφάσεων για λόγους που κατά προτεραιότητα σχετίζονται με την ασφάλεια του καταναλωτή, δίδοντας το δικαίωμα της άρνησης λήψης απόφασης για λόγους προστασίας των καταναλωτών.
Βάζει τέλος στην επαναλαμβανόμενη πολυετή και καταχρηστική τελικά χρήση σκευασμάτων για τα οποία με την πρόοδο των τύπων εγκρίσεων παύει η ανάγκη χρήσης τους.
Δεν επιτρέπει την διατήρηση αποθεμάτων για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών από την λήξη της άδειας των 120 ημερών.