550_334_306720-1-498x330
Σχέδιο για ενσωμάτωση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, στον βασικό τους μισθό, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Οι αλλαγές που επιφέρει η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μειώσεις, που υπολογίζονται από 5% έως 7% στις συνολικές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων που λαμβάνουν επιδόματα. Πρόταση για την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Η μείωση στις συνολικές αποδοχές θα αφορά κυρίως τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια και θα προκύψει από την αύξηση στις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τον σχεδιασμό που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προς ενσωμάτωση ή κατάργηση οδηγούνται:

– Τα επιδόματα εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών και ειδικής απασχόλησης που παίρνουν οι ένστολοι

– Το επίδομα ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης και η πάγια αποζημίωση των δικαστικών

-Το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης που παίρνει το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

-Τα ερευνητικά επιδόματα του προσωπικού των ΤΕΙ και των μελών του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού των ΑΕΙ

-Το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος που λαμβάνουν οι αρχιερείς.

Ένα παράδειγμα που αναφέρεται στην εφαρμογή του παραπάνω σχεδιασμού, περιγράφεται ως εξής: Καθηγητής Πανεπιστημίου με συνολικές αποδοχές 1.400 ευρώ, εκ των οποίων τα 900 ευρώ είναι βασικός μισθός και τα 500 ευρώ επιδόματα, θα μπορεί να έχει συνολικές αποδοχές 1.300 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.100 θα αφορούν τον βασικό μισθό και τα 200 θα είναι επιδόματα.

Από την άλλη πλευρά όμως, θεωρείται αναπόφευκτη μια μικρή, έστω, μείωση αποδοχών στα χαμηλότερα μισθολογικά κλιμάκια των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλωστε, οι δανειστές είναι γνωστό ότι επιθυμούν άνοιγμα της μισθολογικής ψαλίδας προς δύο κατευθύνσεις.