Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας του ΔΝΤ ως προς τις τιμές των κατοικιών παγκοσμίως (Global House Watch) δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα έπεσαν ραγδαία τα τελευταία οκτώ χρόνια.
katoikia_daneia_F-780415999.jpg;jsessionid=A621307731D3A529541D8901023F1A48
Μάλιστα, αυτή η πτώση είναι η τρίτη μεγαλύτερη παγκοσμίως και μπροστά από την Ελλάδα βρίσκονται μόνο η Ουκρανία και η Λετονία. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΔΝΤ, οι τιμές των κατοικιών έπεσαν κατά 40%, όταν στη Λετόνα έπεσαν κατά 45% και στην Ουκρανία έφτασαν ακόμη και στο -70%.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που στην ουσία συμβαδίζουν με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και ελληνικών ή διεθνών εταιρειών ακινήτων, έρχονται σε μια περίοδο που προβλέπεται νέος κύκλος σημαντικής πτώσης τιμών σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα.

Οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται αντίθετα με τον δείκτη Global House Price Index του ΔΝΤ, που ενσωματώνει τις πραγματικές τιμές των κατοικιών σε περίπου 60 οικονομίες του πλανήτη και την τελευταία διετία κινείται ελαφρώς ανοδικά, χωρίς βέβαια να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα.

Από το 2007 μέχρι σήμερα οι τιμές των κατοικιών έχουν κινηθεί ανοδικά στο ένα τρίτο των χωρών που περιλαμβάνονται στο δείκτη (με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να καταγράφονται σε Περού, Χονγκ Κονγκ και Βραζιλία, όπου οι τιμές υπερδιπλασιάστηκαν). Καθοδικά κινήθηκαν επίσης για άλλο ένα τρίτο των χωρών και σταθεροποιητικά για το υπόλοιπο ένα τρίτο.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως σε ορισμένες χώρες όπου τα τελευταία χρόνια υπήρξαν σημαντικές πιέσεις στις τιμές των κατοικιών, όπως η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το τελευταίο έτος καταγράφονται ανοδικές τάσεις.

Επιπλέον, σε αγορές όπου υπήρξε μεγάλη έκρηξη τιμών (όπως η Κίνα και η Βραζιλία) τους τελευταίους μήνες υπάρχουν τάσεις εξισορρόπησης.

Τα στοιχεία του ΔΝΤ επιβεβαιώνουν πως η αύξηση των τιμών στις κατοικίες συνδέεται στενότατα με την αύξηση της καταναλωτικής πίστης, με τους αναλυτές του ταμείου να επισημαίνουν, όμως, πως η ευκολία λήψης στεγαστικού δανείου δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας.