Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μαξίμου με αντικείμενο την κατάθεση νομοσχεδίου για την φορολόγηση της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και την μείωση των αποζημιώσεων υπουργών, διοικητών ΔΕΚΟ και προέδρων των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.
2234935
«Όταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπαίνει το ζήτημα της κατάργησης των φορολογικών εξαιρέσεων που ισχύουν για τους αγρότες, δεν μπορούμε να κάνουμε τους δήθεν αδιάφορους για τις φορολογικές εξαιρέσεις που ισχύουν για εμάς τους ίδιους» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

ΘΕΜΑ: «Φορολόγηση Βουλευτικής αποζημίωσης, βουλευτικές ατέλειες και παροχές, καθώς και μείωση αποζημίωσης των Υπουργών και Διοικητικών ΔΕΚΟ και Προέδρων Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών»

ΑΡΘΡΟ 1

Η Βουλευτική μηνιαία αποζημίωση ως και η αποζημίωση συμμετοχής σε κοινοβουλευτικές Επιτροπές, φορολογούνται στο σύνολό τους σύμφωνα με τις διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όπως εκάστοτε ισχύουν.

Από την υπαγωγή στη φορολόγηση της παραγράφου 1 εξαιρείται το επίδομα οργάνωσης γραφείου, το επίδομα κίνησης και το επίδομα διαμονής, εφόσον δικαιολογούνται βάσει των απαιτούμενων παραστατικών που θεωρούνται ως δαπάνη.

Οι μηνιαίες αποζημιώσεις των μη κοινοβουλευτικών Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών, Υφυπουργών, καθώς και των Γενικών και Ειδικών Γραμματέων των Υπουργείων μειώνονται κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%).

Οι αμοιβές των Διοικητών καθώς και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών με τη μορφή ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ καθορίζονται κατ’ ανώτατο όριο σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) της κατά την προηγούμενη παράγραφο αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού Υπουργού.

Στο ως άνω ποσό αμοιβής περιλαμβάνεται η μηνιαία αμοιβή, καθώς και αποζημίωση συμμετοχής σε Διοικητικά Συμβούλια και πάσα άλλη σε χρήμα παροχή.

Η μηνιαία αποζημίωση των Προέδρων και μελών Διοικητικών Συμβουλίων ή Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του Προέδρου του Αρείου Πάγου.

ΑΡΘΡΟ 2

Οι παράγραφοι 1 και 2 του άρθρου 1 του παρόντος ισχύουν για τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2015, οι παράγραφοι 3, 4, 5 του άρθρου 1 του παρόντος ισχύουν από 01/10/2015.

Κάθε άλλη αντίθετη προς τις διαταγές του παρόντος διάταξη νόμου καταργείται από την δημοσίευση αυτού.

ΑΡΘΡΟ 3

Η ισχύς του παρόντος με την επιφύλαξη της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος αρχίζει από την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τι διευκρινίζουν κυβερνητικοί τίτλοι

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους:

-Έως σήμερα η βουλευτική αποζημίωση φορολογείται κατά το 75% του ποσού, ενώ η αποζημίωση συμμετοχής στις κοινοβουλευτικές επιτροπές είναι αφορολόγητη.

-Μειώνονται κατά 15% οι μηνιαίες αποζημιώσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, καθώς και των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

Καθορίζεται ανώτατο όριο στις συνολικές αποδοχές των διοικητών και μελών ΔΣ των Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σε ποσοστό 80% της αποζημίωσης του μη κοινοβουλευτικού υπουργού.

Η αποζημίωση προέδρων και μελών ΔΣ Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και Ανεξάρτητων Αρχών, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις μηνιαίες αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους Δημήτρης Μάρδας και ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σπύρος Σαγιάς.

Μιλώντας στην σύσκεψη, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: «Το πολιτικό σύστημα οφείλει να ανταποκρίνεται στο κοινό αίσθημα. Γι αυτό πρέπει να κατατεθεί άμεσα το νομοσχέδιο που καταργεί το αφορολόγητο των βουλευτών, και εξορθολογίζει τις αποδοχές των υπουργών, των διοικητών Οργανισμών και των προέδρων των ανεξάρτητων αρχών.

»Είναι μια πολιτική πρωτοβουλία όχι μόνο με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά και με συμβολικό περιεχόμενο. Και η πρωτοβουλία αυτή δεν επιβάλλεται από την τρέχουσα διαπραγμάτευση, αλλά από την υποχρέωση του πολιτικού συστήματος να μην εξαιρεί τον εαυτό του από τα μέτρα τα οποία λαμβάνει».