Το σχέδιο των δανειστών για την κατάργηση και την ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού κοινωνικών και προνοιακών παροχών σε ένα ενιαίο επίδομα που θα ονομάζεται «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς εντάσσεται πλέον και επισήμως στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων των θεσμών με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. για την επίτευξη συμφωνίας σε ένα νέο Μνημόνιο και σε μια νέα δανειακή σύμβαση.
8ea6003226e54ea001774d1abaa25890_L
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, η επαναφορά του σχεδίου των δανειστών για την καταβολή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» σε πάμφτωχους πολίτες και την ταυτόχρονη κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων, τα οποία χορηγούνται σήμερα σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, θα συζητηθεί σήμερα στις 15:30 μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και χαμηλόβαθμων αξιωματούχων των συναρμοδίων υπουργείων.

Ουσιαστικά, η αναβίωση του σχεδίου για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» αποσκοπεί στη ριζική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τα προνοιακά και τα κοινωνικά επιδόματα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να εξοικονομούνται τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις πιστώσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού για κοινωνικές παροχές.

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε εγκαταλείψει το σχέδιο για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» το οποίο είχε δρομολογήσει η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, καθώς είχε δηλώσει ότι δεν επιθυμούσε να δημιουργήσει ένα μοντέλο στήριξης των πολιτών που βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, υποκαθιστώντας άλλα προνοιακά και κοινωνικά επιδόματα με ένα κατώτατο ποσό εγγυημένου εισοδήματος. Στη θέση του σχεδίου αυτού είχε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα «καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης», με δωρεάν επανασύνδεση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση σίτισης και επίδομα ενοικίου σε πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγές από την πλευρά των δανειστών επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα αυτό πρέπει να ανασταλεί και στη θέση του να τεθεί σε εφαρμογή το μοντέλο του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος». Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείουν την κατάργηση μεγάλου αριθμού προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων που καταβάλλονται σήμερα σε εκατομμύρια πολίτες, όπως για παράδειγμα τα επιδόματα στήριξης τέκνων και τα ειδικά τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα που δίνει ο ΟΓΑ ακόμη και σε οικογενειάρχες με ετήσια εισοδήματα πάνω από 9.000 και μέχρι 45.000 ευρώ, τα φοιτητικά επιδόματα, τα προνοιακά επιδόματα του ΟΓΑ, το ΕΚΑΣ κ.λπ.