Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η επαφή με τη λογοτεχνία μας δίνει ιδέες και αισιοδοξία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου των «Βιβλιόφιλων Έδεσσας» για την απονομή των βραβείων και επαίνων του Δ’ Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διοικητηρίου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, καθώς και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γιώργος Τάτσιος.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των «Βιβλιόφιλων Έδεσσας» κ. Δημήτριος Ευαγγελίδης, σε σύντομη εισήγησή του, έδωσε το «στίγμα» του διαγωνισμού και τη σημασία του για τη ενίσχυση της θέσης του βιβλίου στην καθημερινότητα των πολιτών. Μίλησε για την αξία της συγγραφής για την κοινωνία και τον άνθρωπο και τόνισε ότι «ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κάποιος τη δημιουργική επαφή με τη συγγραφή».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης χαιρέτησε την εκδήλωση εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την επιτυχία του λογοτεχνικού διαγωνισμού, τόνισε την στήριξη της Περιφέρειας σε δράσεις που προάγουν τις τέχνες και τον πολιτισμό και ευχήθηκε καλή επιτυχία για τον 5ο λογοτεχνικό διαγωνισμό που πρόκειται να προκηρυχθεί τις προσεχείς ημέρες.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας αναφέρθηκε στη συμβολή του διαγωνισμού στην προβολή της Έδεσσας και της περιοχής της και τόνισε ότι οι πολιτιστικές δράσεις της πόλης είναι σε υψηλό επίπεδο, αναδεικνύοντας την τοπική ιστορία, φύση και πολιτισμό.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησαν η Σωτηρία Βασιλείου που κέρδισε το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού, ο συντοπίτης μας Τρύφων Ούρδας που έλαβε τον πρώτο έπαινο και ο Ιωάννης Ασλανίδης ο οποίος παρουσίασε τα στατιστικά του διαγωνισμού. Στο διαγωνισμό ανταποκρίθηκαν πολλοί συγγραφείς από την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και Έλληνες του εξωτερικού, ενώ, υπήρξαν αρκετές αξιόλογες συμμετοχές εφήβων.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της Χορωδίας «Μελωδοί της Έδεσσας» που τραγούδησε επιλεγμένα ελληνικά τραγούδια.
Ακολουθεί απόσπασμα από τον χαιρετισμό του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη:
«…Τα βιβλία διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην επικοινωνία των ιδεών, στη διάδοση των επιστημών, στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού. Μας μορφώνουν, μας εμπνέουν, μας διασκεδάζουν και μας παρακινούν. Μέσα από τη λογοτεχνία, ερχόμαστε σε επαφή με τα ανθρώπινα συναισθήματα και τις διαφορετικές όψεις της ζωής. Συνειδητοποιούμε το νόημα της ζωής και ανακαλύπτουμε «κρυφές» διαστάσεις της.
Με την ανάγνωση, ερχόμενοι αντιμέτωποι με τον ανθρώπινο πόνο, τον πλούτο των συναισθημάτων, τη φαντασία και γενικά τη δίψα του ανθρώπου για ζωή, μπορούμε να νιώσουμε την ελπίδα…
Με την ευκαιρία, θα ήθελα να συγχαρώ τον Πρόεδρο των βιβλιόφιλων κ. Δημήτριο Ευαγγελίδη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλα τα μέλη του Συλλόγου για τη δράση τους. Οι πρωτοβουλίες τους είναι πάντοτε στοχευμένες και, με ένα δημιουργικό τρόπο, κινητοποιούν και προβληματίζουν τους πολίτες.
Οι δράσεις του συλλόγου έχουν πάντοτε υπερ-τοπικό ενδιαφέρον και μ’ αυτόν τον τρόπο συμβάλλουν στην ευρύτερη προβολή της Πέλλας, της περιοχής της και των ανθρώπων της. Μάλιστα, μέσα από τις εκδηλώσεις του Συλλόγου ερχόμαστε σε επαφή με πολλούς αξιόλογους συγγραφείς από την περιοχή μας. Είναι γνωστό ότι η Πέλλα αποτελεί τόπο έμπνευσης, δημιουργίας και καινοτομίας σε πολλούς τομείς…
Δυστυχώς, στην Ελλάδα πολλές αξιόλογες πρωτοβουλίες δεν έχουν συνέχεια. Λίγες μόνο δράσεις της κοινωνίας των πολιτών καταφέρνουν να γίνουν θεσμός με ευρεία κοινωνική αναγνώριση και συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ο Λογοτεχνικός Διαγωνισμός των βιβλιόφιλων αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα. Αξίζουν ειλικρινά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, όπως και στους συμμετέχοντες, που κατάφεραν να μετουσιώσουν τον διαγωνισμό σ’ έναν επιτυχημένο θεσμό.
Είναι πολύ σημαντικό ότι στο διαγωνισμό συμμετέχουν συγγραφείς απ’ όλη την Ελλάδα, ερχόμενοι σε μία δημιουργική επικοινωνία με την Πέλλα και την κοινωνία της. Με τον τρόπο αυτό προβάλλεται επίσης και η Ελληνική γλώσσα. Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η γλώσσα μας αποτελεί σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα του ελληνικού πολιτισμού, μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας επενδύει στον πολιτισμό. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να δημιουργήσουμε σημεία επαφής και όσμωσης μεταξύ των πολιτιστικών οργανισμών και φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Μέσω του LEADER μπορέσαμε και χρηματοδοτήσαμε πολλές θεσμοθετημένες δράσεις πολιτιστικών συλλόγων της Πέλλας που προάγουν τον τοπικό πολιτισμό και παραδόσεις. Μέσω του νέου ΕΣΠΑ ευελπιστώ ότι θα έχουμε ακόμη περισσότερες δυνατότητες για στήριξη δράσεων που, μεταξύ άλλων, συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη, σε συνδυασμό με τα τοπικά προϊόντα ποιότητας που παράγουμε.
Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους βραβευθέντες για τη διάκρισή τους, αλλά και όλους τους συμμετέχοντες για τη συμμετοχή τους. Η συγγραφή απαιτεί εκτός από ικανότητα και τόλμη!».