Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για την αγροτική ανάπτυξη και εθνική οικονομία
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Ευρεία συνάντηση, ενόψει της νομοθετικής πρωτοβουλίας που προωθεί η κυβέρνηση για τον αγροτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Πέλλας, στην Έδεσσα. Την συζήτηση συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πέλλας κ. Γρηγόριος Στάμκος και Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Καράμπελα, καθώς και εκπρόσωποι των Ομάδων Παραγωγών, Αγροτικών Ενώσεων, Συνεταιρισμών και Συλλόγων της Πέλλας.

Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και ουσιαστικά αποτέλεσε συνέχεια ενός κύκλου συναντήσεων που πραγματοποιούνται τακτικά τα τελευταία χρόνια στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, με στόχο την ενδυνάμωση των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων της Πέλλας, την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και την εξωστρέφεια.

Η συνάντηση ξεκίνησε με εισαγωγική παρουσίαση του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη ο οποίος παρουσίασε την ατζέντα και πλαίσιο της συζήτησης. Ο κ. Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στην συνεισφορά των αγροτών στην εθνική οικονομία μέσω των εξαγωγών (πάνω από 1 δις ευρώ είναι ο τζίρος των αγροτικών προϊόντων της Πέλλας), των αγροτικών εισφορών και των θέσεων εργασίας του κλάδου. Επίσης, τόνισε τη σημασία που έχει η ενίσχυση των αγροτών για την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας και αναφέρθηκε αναλυτικά στις θέσεις των αγροτών με τις οποίες συμφωνεί η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.
ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ-ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΑΓΡΟΤΩΝ
Η Δήμαρχος Σκύδρας κα. Αικατερίνη Ιγνατιάδου τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται είναι «όχι άλλα επώδυνα μέτρα, αλλά ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή».

Ο Δήμαρχος Πέλλας επισήμανε ότι μας ενδιαφέρει η άμεση επίλυση των προβλημάτων των αγροτών, η γεωργία δεν αποτελεί, απαραίτητα, ένα εύκολο και επικερδές επάγγελμα και «υπάρχει ανάγκη σήμερα να ξεπεράσουμε την λογιστική και να διαμορφώσουμε μία αναπτυξιακή αγροτική πολιτική με μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα».

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Καράμπελα τόνισε ότι παραμένουμε στο πλευρό των αγροτών και στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τα αιτήματά τους.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει να διατηρηθεί η ενότητα στον κλάδο, να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών τους και έγκυρη ενημέρωση προς όλους ενώ, επίσης, υπογράμμισαν ότι δεν βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την κοινωνία, αλλά προσπαθούν μέσα από τον δικό τους αγώνα να βελτιώσουν τις συνθήκες και ποιότητα ζωής για όλους.

Οι θέσεις των αγροτών συνοψίζονται στα επόμενα:

Κατά κύριο επάγγελμα «Αγρότης». Κατοχύρωση του επαγγέλματος και έκδοση ταυτότητας αγρότη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία.

Φορολογία. Παραμονή των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών στον συντελεστή του 13% και προσμέτρηση στον υπολογισμό του κόστους παραγωγής όλων των δαπανών και αποσβέσεων που ισχύουν στα Ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά και λογιστικά πρότυπα (αποσβέσεις του φυτικού, ζωικού και παγίου κεφαλαίου, τα τεκμαρτά ενοίκια του εδάφους, τους τόκους των ιδίων κεφαλαίων).

Ασφαλιστικό. Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές και εξυγίανση του Ο.Γ.Α. ώστε να καταστεί ένας υγιής ασφαλιστικός Οργανισμός.

Αγροτικής Ανάπτυξη. Να προχωρήσουμε στην Αγροτική Μεταρρύθμιση και την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, λαμβάνοντας μέριμνα για το κόστος παραγωγής, την χρηματοδότησή του, τα «κόκκινα» δάνεια και άλλα θέματα που επηρεάζουν την βιωσιμότητα του αγροτικού τομέα και επιχειρήσεων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, κλείνοντας τη συνάντηση, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον ζωντανό και εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τον σημαντικό ρόλο τους στην προβολή των θέσεων των αγροτών και εξήγγειλε νέες συναντήσεις, ανάλογα με την πορεία της διαβούλευσης του νομοσχεδίου στις οποίες θα κληθούν και οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων, ώστε, να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση για την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από την εισήγηση του κ. Θεοδωρίδη κατά τη διάρκεια της συνάντησης:

«Βαδίζοντας έξι χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση και χωρίς να φαίνεται «φως» στο τούνελ, είναι σημαντικό να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να βγούμε μπροστά.

Η αγροτική παραγωγή, μαζί με τον τουρισμό, αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη στην Πέλλα. Ενόψει των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, απαιτούμε τα μέτρα και οι ρυθμίσεις που δρομολογούνται να έχουν αναπτυξιακό και όχι φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Οι αγρότες τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, παράγουν εθνικό πλούτο και δικαιούνται υπεύθυνη και δίκαιη αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα.

Τους προηγούμενες μήνες και μέσα στο καλοκαίρι μάλιστα, πραγματοποιήσαμε μία σειρά από συναντήσεις και εκτενείς συζητήσεις για την ενδυνάμωση των συλλογικών οργάνων των αγροτών στην Πέλλα. Οι προτάσεις μας είναι πάντοτε αναπτυξιακές, αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας και είναι προσαρμοσμένες στην πραγματική οικονομία και φυσιογνωμία της περιοχής μας.

Τα θέματα για τα οποία αγωνιούν οι αγρότες σήμερα αφορούν το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν κουραστεί και εξοντωθεί από την σκληρή πολιτική λιτότητας και των υπέρογκων και άδικων πολλές φορές φορολογικών επιβαρύνσεων. Υπάρχουν προβλήματα που χρειάζεται να λυθούν άμεσα.

Η ατζέντα της συζήτησής μας περιλαμβάνει τρία σημαντικά θέματα τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης: Ο ορισμός του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη», η φορολόγηση των αγροτών και το ασφαλιστικό. Για όλα αυτά τα ζητήματα οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων έχουν συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις και θέσεις οι οποίες είναι ρεαλιστικές, δίκαιες και σύμφωνα με τις εξελίξεις στην οικονομία, κοινωνία και τις διεθνείς τάσεις.

Η αγροτική παραγωγή αποτελεί μία επαγγελματική δραστηριότητα με ιδιαιτερότητες. Ο αγρότης βρίσκεται εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες, τις δυνάμεις της φύσης και της ελεύθερης αγοράς και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Επίσης, αντιμετωπίζει περιορισμούς και δεσμεύσεις που υπαγορεύονται από την Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ισχύουσα νομοθεσία λαμβάνει υπόψη της όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες. Αν χρειάζονται αλλαγές, αυτές θα πρέπει να κινηθούν στο επίπεδο της ενίσχυσης του αγροτικού επαγγέλματος, κατανοώντας το υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας που έχει και θεσμοθετώντας κριτήρια που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά του και θα τον προστατέψουν από τις στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά.

Αναφορικά με τη φορολόγηση των αγροτών, οι θέσεις που έχουν προταθεί είναι σαφείς. Παραμονή στον συντελεστή του 13%, απλοποίηση των διαδικασιών τήρησης των βιβλίων εσόδων-εξόδων και μέριμνα για τις περιπτώσεις καταστροφής της παραγωγής. Για να μπορέσει το κράτος να εισπράξει φόρους, θα πρέπει οι αγρότες, όπως και οι επιχειρηματίες να έχουν έσοδα, αυξημένους τζίρους και κίνητρα για ανάπτυξη. Οι προτάσεις των αγροτών για το ασφαλιστικό είναι επίσης στη σωστή κατεύθυνση. Οι αγρότες προτείνουν ρυθμίσεις που εδώ και χρόνια θα έπρεπε να υλοποιήσει το ελληνικό κράτος. Οι αγρότες ζητούν την άμεση εξυγίανση του Ο.Γ.Α., την απαλλαγή του από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις, την αναδιάρθρωσή του και τη μετεξέλιξή του σ’ έναν υγιή οργανισμό.

Ο έλληνας αγρότης στηρίζει την ελληνική οικονομία και με την ποιοτική του παραγωγή κάνει γνωστή την Ελλάδα διεθνώς».