Την Κυριακή, 11.10.2015 οι αγρότες και γενικότερα οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Σκύδρας, που γειτνιάζουν με την Τάφρο 66, αντιμετώπισαν τον εφιάλτη μιας ακόμα καταστροφικής πλημμύρας.
tafros-e1433247518352
Οι βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την μακροχρόνια έλλειψη οποιασδήποτε παρέμβασης, για καθαρισμό της κοίτης, της παγγίνας και των αναχωμάτων της Τάφρου, είχαν ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει το ανάχωμα, ανάμεσα στις Δ.Κ Μαυροβουνίου και Καλής του Δήμου Σκύδρας και να προκληθούν μεγάλες ζημιές, τόσο στον παρακείμενο αγροτικό δρόμο, όσο και στις καλλιέργειες, που κατακλείστηκαν από νερά σε ύψος 2 περίπου μέτρων. Την ίδια ημέρα, πλημμύρισε, για πολλοστή φορά την τελευταία διετία και η περιοχή Άνω Λιποχώρι- Βάλτος- Αστικά του Δήμου Σκύδρας, στην οποία βρίσκεται ο βιολογικός καθαρισμός του Δήμου, καλλιέργειες και άλλες υποδομές. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι, την χειμερινή περίοδο 2014-2015, η συγκεκριμένη περιοχή πλημμύρισε 7 φορές, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, την αγροτική παραγωγή, καθώς και στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.
Μετά από συνεχείς και έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών της περιοχής, με πρόσφατη, σχετικά, απόφασή του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, δημοπράτησε το έργο «παρεμβάσεις για τη διαχείριση της διοχετευτικότητας και συντήρησης των αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Λουδία και Τάφρου 66 για το έτος 2015», προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Από την τεχνική περιγραφή του έργου, προκύπτει, ότι σε σχέση με την Τάφρο 66, προβλέπεται, μόνο, ο καθαρισμός των γεφυρών της, από φερτά υλικά (κλαδιά, δένδρα κλπ), η εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης της παγγίνας στη γέφυρα Αρσενίου και η κοπή αυτοφυών δένδρων από τα αναχώματα και τις παγγίνες, δίχως, όμως να προσδιορίζεται το μήκος της σχετικής παρέμβασης.
Υπενθυμίζουμε, ότι η Τάφρος 66, είναι έργο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1930. Έχει μήκος 39 χιλιομέτρων. Διασχίζει τις Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας και εκβάλλει στον ποταμό Αλιάκμονα. Το Νοέμβρη του 1979, εξαιτίας της πλημμελούς συντήρησης της παγγίνας της, κατά τη διάρκεια σφοδρής βροχόπτωσης, τα αναχώματα της Τάφρου υποχώρησαν, στο ύψος της κοινότητας Λιποχωρίου, του (σημερινού) Δήμου Σκύδρας, με αποτέλεσμα τον πνιγμό τριών ανθρώπων και την πρόκληση τεράστιων καταστροφών σε σπίτια, εγκαταστάσεις, υποδομές, καθώς και στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, της ευρύτερης περιοχής.
Σημειώνουμε, επίσης, ότι, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των αρχών της τοπικής διοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, που δεν διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια, δεν έχει υπάρξει συντήρηση και καθαρισμός, του πυθμένα, των αναχωμάτων και της παγγίνας της Τάφρου, εδώ και πολλά χρόνια, γεγονός, που έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας νέας καταστροφικής υπερχείλισης της. Καθίσταται, έτσι, προφανές, ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις, για την διατήρηση στην Τάφρο 66 της διοχετευτικότητας της, είναι εντελώς ανεπαρκείς και περιορισμένες. Μοιάζουν «με ασπιρίνη για τον καρκίνο» και δεν αντιμετωπίζουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα. Απαιτείται να ξεκινήσει άμεσα ο καθαρισμός των αναχωμάτων και της παγγίνας, σε όλο το μήκος της Τάφου, με προτεραιότητα τα σημεία που είναι κρίσιμα για την προστασία των παρακείμενων χωριών και οικισμών, καθώς και η εκβάθυνση του πυθμένα της.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:
– για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση του αναχώματος της Τάφρου 66, που υποχώρησε, στην περιοχή Μαυροβουνίου του Δήμου Σκύδρας.
– τον καθαρισμό των αναχωμάτων και της παγγίνας, σε όλο το μήκος της Τάφρου 66, και την εκβάθυνση του πυθμένα της, με προτεραιότητα τα σημεία που είναι κρίσιμα για την προστασία των παρακείμενων χωριών και οικισμών,
– για την καταγραφή και πλήρη αποζημίωση των καλλιεργητών της Σκύδρας, από τις ζημίες έχουν προκληθεί στο φυτικό κεφάλαιο και την αγροτική παραγωγή από τις συνεχείς πλημμύρες.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ
Σάκης Βαρδαλής

Γιάννης Δελής