Συζήτηση με Μέρκελ και Ολάντ για την κατάσταση της ΕΕ

european-parliament1

Ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη. Αυτή η συμβολική κοινή επίσκεψη, 25 χρόνια μετά την επανένωση της Γερμανίας και 26 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ακολουθεί αυτήν του Προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του Καγκελάριου Χέλμουτ Κολ, οι οποίοι απεύθυναν κοινή ομιλία στην Ολομέλεια το Νοέμβριο του 1989.

Ο Βασιλιάς Φίλιππος ΣΤ της Ισπανίας στο Κοινοβούλιο την Τετάρτη

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ θα απευθύνει επίσημη ομιλία στο ΕΚ το μεσημέρι της Τετάρτης στο Στρασβούργο. Αυτή θα είναι η δεύτερη επίσκεψή του στο ΕΚ μετά την ενθρόνισή του τον Ιούνιο του 2014. Η πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες ήταν στις 15 Απριλίου. Ο πατέρας του, ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α, εμφανίστηκε ενώπιον του Κοινοβουλίου δύο φορές: το 1986, λίγους μήνες αφότου η Ισπανία προσχώρησε στην ΕΟΚ, και το 1998.

Προσφυγική κρίση: Συζήτηση σχετικά με την έκβαση της συνόδου κορυφής

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πρωτοφανούς προσφυγικής κρίσης, όπως αυτά συμφωνήθηκαν από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 23 Σεπτεμβρίου, θα συζητηθούν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την Τρίτη, στις 9πμ ώρα Γαλλίας. Η ανθρωπιστική κατάσταση των προσφύγων στην ΕΕ και στις γειτονικές χώρες θα αναλυθεί σε ξεχωριστή συζήτηση επίσης την Τρίτη.

Αυτοκινητοβιομηχανία: Συζήτηση για το σκάνδαλο παραποίησης των εκπομπών ρύπων

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το σκάνδαλο της Volkswagen για τις εκπομπές ρύπων και θα καταθέσουν μία κοινοβουλευτική ερώτηση προς την Επίτροπο Elżbieta Bieńkowska την Τρίτη το απόγευμα ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει κατά πόσον η χειραγώγηση των δοκιμών εκπομπών έλαβαν χώρα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, εάν το σκάνδαλο αφορά και άλλους ρύπους πέρα από τους NOx και CO2, καθώς και το τι πρέπει να γίνει για να βελτιωθεί το σύστημα δοκιμών εκπομπών ρύπων στην ΕΕ.

Βελτιώνοντας τη νέα οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών

Το ΕΚ θα θέσει την Πέμπτη σε ψηφοφορία τη νέα επικαιροποιημένη οδηγία για τις υπηρεσίες πληρωμών η οποία αναμένεται να βελτιώσει την ασφάλεια και να αυξήσει τις επιλογές για τους καταναλωτές. Η νέα οδηγία, η οποία συμφωνήθηκε ανεπίσημα από τους ευρωβουλευτές και τους Ευρωπαίους υπουργούς το Μάιο, στοχεύει στο να μειώσει το κόστος των υπηρεσιών πληρωμών μέσω της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της προώθησης των καινοτομιών, όπως οι μέθοδοι πληρωμών μέσω κινητών και διαδικτύου.

Το ΕΚ ζητάει ενίσχυση της προστασίας των παραδοσιακών προϊόντων

Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να επεκταθεί, και πέρα από τα γεωργικά προϊόντα να περιλαμβάνει και τοπικά αγαθά και προϊόντα χειροτεχνίας που βασίζονται στην παραδοσιακή τεχνογνωσία. Αυτό αναμένεται να ζητήσουν οι ευρωβουλευτές την Τρίτη με ψήφισμά τους ενώ θα καλέσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει άμεσα πρόταση νομοθεσίας.

Ελλάδα: επιτάχυνση των διαδικασιών για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 35 δισ. Ευρώ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει την Τρίτη επί ενός συνόλου ειδικών, έκτακτων μέτρων για την ενίσχυση της αποτελεσματικής χρήσης των 35 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα στον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 20 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και 15 δισ. ευρώ από τα γεωργικά ταμεία.

Βοήθεια ύψους 16,3 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Την παροχή βοήθειας ύψους 16,3 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία για την επισκευή ζημιών που προκλήθηκαν σε δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές από τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες στις αρχές του 2015 αναμένεται να εγκρίνει το ΕΚ την Τρίτη.

Συζήτηση για Τουρκία, Συρία και Λιβύη

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την Τετάρτη το πρωί με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, το ζήτημα της Τουρκίας ενόψει των εκλογών στη χώρα το Νοέμβριο, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία. Το ΕΚ θα συζητήσει την Τρίτη το απόγευμα τα σχέδια για το σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας στη Λιβύη.