Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Λευκάδα μετά τον ισχυρό σεισμό έντασης 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε το νησί χθες το πρωί.
Μιλώντας στο athina984.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος ανέβασε ωστόσο το μέγεθος του σεισμού στους 6,3 με 6,4 βαθμούς.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αντιπεριφέρεια του νησιού, υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη επίσης αποφασίστηκε να οριοθετηθούν οι περιοχές που θα χαρακτηριστούν σεισμόπληκτες.
Κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε χθες στο νησί προκειμένου να συντονίσει τις δράσεις στήριξης των σεισμοπαθών, στην καταγραφή των ζημιών και τον συντονισμό της αποκατάστασης των βλαβών στις υποδομές και τα κτίρια. Από σήμερα στο Δήμο και την Περιφέρεια λειτουργούν γραφεία για την εξυπηρέτηση των σεισμοπληκτων.
Οι ζημιές, που έχει υποστεί το νησί της Λευκάδας σε σπίτια, αλλά και σε υποδομές (δρόμους, δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης) είναι σημαντικές. Πολλά σπίτια κρίνονται ακατοίκητα και οι κάτοικοι χθες φιλοξενήθηκαν σε κάποια ξενοδοχεία στη Βασιλική, ενώ στήθηκαν και σκηνές στην περιοχή.
Από χθες δεκάδες μετασεισμοί ακόμα και 5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν πλήξει το νησί.
Το Αθάνι που βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στους Εγγρεμνούς, που μεγάλο μέρος της φημισμένης παραλίας και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν έχει καλυφθεί από τις κατολισθήσεις.
Γαλιατσάτος: Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Λευκάδα
ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων καταρχήν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το θάνατο των δύο συμπατριωτισσών μας και στη συνέχεια παρουσίασε την υφιστάμενη κατάσταση, ζήτησε από τον Υφυπουργό την κήρυξη της Λευκάδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς επίσης και τον χαρακτηρισμό της ως σεισμόπληκτης περιοχής ενώ επεσήμανε ότι τα ίδια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν και για την Ιθάκη και τμήμα της Βορείου Κεφαλονιάς (με παράταση της ισχύουσας απόφασης για τα δύο νησιά).
Υπογράμμισε ότι η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τις υπηρεσίες Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Δήμου Λευκάδας σε πλήρη συντονισμό, εξήρε τη συνεργασία των δύο ΟΤΑ και εξήγησε ότι η ΠΙΝ αναλαμβάνει την καταγραφή των ζημιών στο οδικό δίκτυο καθώς και σε επιχειρήσεις και καταστήματα ενώ ο Δήμο Λευκάδας από την πλευρά του αναλαμβάνει την καταγραφή προβλημάτων στο εσωτερικό οδικό δίκτυο των Δημοτικών Διαμερισμάτων καθώς και των ζημιών σε οικίες.
«Για το σκοπό αυτό ήδη έχουμε δράσει από κοινού με το Δήμαρχο Λευκάδας και έχουμε δώσει στη διάθεση των πολιτών της Λευκάδας τηλεφωνικές γραμμές στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και το Δήμο Λευκάδας, προκειμένου να κάνουμε άμεση και πλήρη καταγραφή όλων των ζημιών», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.
Αυτοψία στις περιοχές που πλήγηκαν από το σεισμό
Ζημιές σε κτίρια εκτός από την Λευκάδα αναφέρθηκαν και στη Κεφαλλονιά, στο Φισκάρδο και στην Έρισο, αλλά και στην Ιθάκη.
Η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (τέως ΥΑΣ) του υπουργείου Υποδομών έστειλε κλιμάκιο δέκα μηχανικών από την Αθήνα και την Πάτρα στη Λευκάδα. Η καταγραφή των ζημιών ξεκινά σήμερα, ενώ τρία κλιμάκια μηχανικών στέλνουν και οι Κτιριακές Υποδομές (τέως ΟΣΚ) για τον έλεγχο των σχολείων στη Λευκάδα, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Ωστόσο σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε σχολικές υποδομές.
Από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα. Μία 70χρονη γυναίκα σκοτώθηκε όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και προσέκρουσε με δύναμη στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη Βασιλικής της Λευκάδας, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Η δεύτερη γυναίκα, ηλικίας 82 ετών, σκοτώθηκε στο χωριό Αθάνι, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού από τοιχίο που κατέπεσε πάνω της.
Αυτοψία από το ΙΓΜΕ
Αυτοψία στις περιοχές της Λευκάδας, που επλήγησαν πραγματοποίησε κλιμάκιο επιστημόνων από την Περιφερειακή Μονάδα Πρεβέζης του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), μετά από την άμεση ενεργοποίηση της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του ΙΓΜΕ.
Από τα επί τόπου στοιχεία που διερευνήθηκαν, προκύπτει ότι οι κυριότερες επιπτώσεις εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο του νότιου και δυτικού τμήματος του νησιού και προέρχονται από καταπτώσεις βράχων και υποχωρήσεις εδαφικών μαζών.
Οι ειδικοί του ΙΓΜΕ ζήτησαν να μην γίνουν ακόμα παρεμβάσεις σε δρόμους που βρίσκονται δίπλα σε απότομα πρανή καθώς υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων στο ενδεχόμενο ισχυρών μετασεισμών. Επίσης ζήτησαν από τους κατοίκους να μην μείνουν σε σπίτια με έντονες ρωγμές μέχρι να εξεταστούν από μηχανικό.
Παρατηρούν τη μετασεισμική ακολουθία
Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι επιστήμονες τη σεισμική ακολουθία.
Το φαινόμενο δεν ξάφνιασε τους σεισμολόγους, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή του Ιονίου έχει δώσει και στο παρελθόν πολύ ισχυρούς σεισμούς, ενώ μέχρι στιγμής κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό.