Στην Λευκάδα όπου πραγματοποιήθηκε η 3η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος παραβρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ 3η ΤΑΚΤ ΓΕΝ ΣΥΝΕΛ ΤΗΣ ΕΝΠΕ-1
Ο κ. Θεοδωρίδης συμμετείχε στις εργασίες της συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει με συναδέλφους για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν τον Β’ βαθμό της Αυτοδιοίκησης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Θεοδωρίδης στο περιθώριο των επαφών του είχε συνομιλία με τον Πρόεδρο της ΕΝ.ΠΕ και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, τον Γενικό Γραμματέα και Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη με τον οποίο συνδέονται με μακρά φιλία από το θεσμό των Νομαρχιών, τον πρώην Ευρωβουλευτή και νύν Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και πολλά στελέχη που παραβρέθηκαν στη συνέλευση.

Οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες μετά την εφαρμογή του Προγράμματος «Καλλικράτης». Ακόμη, ανέφεραν σοβαρές δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί από την ύπαρξη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το καθημερινό έργο των υπηρεσιών και να εμφανίζονται κωλυσιεργίες στην επίλυση των προβλημάτων που έχουν οι πολίτες.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα της τοποθέτησης του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεοδωρίδη: «…Η καρδιά της Ελλάδας κτυπά στην ελληνική περιφέρεια. Η πραγματική και μοναδική ίσως ελπίδα που βλέπουν και βιώνουν σήμερα οι έλληνες πολίτες προέρχεται μέσα από τις πρωτοβουλίες και δράσεις που υλοποιούν ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η επίλυση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών και η προώθηση της ανάπτυξης, που αποτελούν τη βασική αποστολή της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, απαιτούν μία μεγαλύτερη ευελιξία. Προϋποθέτουν ότι, το σύνολο των αρμοδιοτήτων θα συνοδεύεται από τους ανάλογους οικονομικούς πόρους ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις των πολιτών..».

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρίδης περιέγραψε συγκεκριμένες προτάσεις – λύσεις για να ξεπεραστούν διαδικαστικά εμπόδια στη διαχείριση των οικονομικών πόρων που καθυστερούν την καθημερινή λειτουργία των υπηρεσιών και την πρόοδο των έργων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοδωρίδης, για τον αναπτυξιακό ρόλο των Περιφερειών τόνισε: «…Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουμε επεξεργαστεί ήδη ένα σχέδιο για την αναδιάταξη και αναθέρμανση της τοπικής, πραγματικής οικονομίας, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην πλήρη αξιοποίηση των τοπικών φυσικών και πολιτισμικών πόρων. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχέδιο επιτελούν οι υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που καλούνται να υποστηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα και, παράλληλα, να διευκολύνουν την υποδοχή παραγωγικών επενδύσεων.
Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΣΤΗΝ 3η ΤΑΚΤ ΓΕΝ ΣΥΝΕΛ ΤΗΣ ΕΝΠΕ
Από πολύ νωρίς προσπαθήσαμε να στηρίξουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις συνεργασίας και συναλληλίας που απαιτεί η Μεταρρύθμιση στην Διοίκηση του πρώτου και δευτέρου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Τόσο η κυβέρνηση, όσο και το Υπουργείο σας έχουν εξαγγείλει την ενίσχυση και ισχυροποίηση της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζοντας τον αναπτυξιακό ρόλο της. Αυτό είναι πολύ αποφασιστικό βήμα όμως, η πρόθεση αυτή δεν είναι δυνατό να παραμένει στο επίπεδο των εξαγγελιών και στην πράξη να παρατηρούμε την συνεχή και αδικαιολόγητη αποδυνάμωση του θεσμού.

Καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε οι περικοπές να μην αποβούν σε βάρος της ασφάλειας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Δυστυχώς, η μετάβαση σε μία διοίκηση περισσότερο αποτελεσματική αλλά λιγότερο ακριβή, που αποτελεί προγραμματικό στόχο του Υπουργείου Εσωτερικών, απαιτεί υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν σήμερα στην ελληνική περιφέρεια. Θέλουμε να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, πως όμως θα γίνει αυτό χωρίς τις αντίστοιχες υποδομές και κατάλληλη εκπαίδευση του προσωπικού;

Εν κατακλείδι, αυτήν την κρίσιμη καμπή για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τη Χώρα απαιτείται ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ των στρατηγικών επιδιώξεων των εφαρμοστέων πολιτικών και των συνακόλουθων επιχειρησιακών σχεδιασμών προδιαγράφοντας και τα σχέδια δράσης ανά τομέα, ανά κλάδο και ανά περιφερειακή ενότητα.

Μα περισσότερο χρειάζεται να μετουσιωθεί σε έργο η συλλογική αντίληψη των οργάνων και υπηρεσιών των επτά περιφερειακών ενοτήτων για συλλογικές δράσεις με στόχους, στρατηγική και σχέδιο για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».