Το θαυμασμό των ειδικών προκαλούν τα «λείψανα» ενός αξιόλογου οικοδομικού συγκροτήματος, καθώς και ενός πετρόχτιστυ άστυλου ναού, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στο Καστρί Γρεβενών, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην Ανατολική Πίνδο, ύστερα από πολυετείς έρευνες.
Το Καστρί ήταν η οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων στο μακεδονικό βασίλειο, ακόμη ωστόσο οι αρχαιολόγοι δεν είναι σε θέση να προσδιορίσουν το όνομα της πόλης και τη θεότητα που λατρευόταν εκεί.
«Σίγουρα ήταν μια σπουδαία πόλη, όπως δείχνουν τα αρχιτεκτονικά μέλη, κυρίως αυτά της εντυπωσιακής δωρικής στοάς, που μαζί με το μεγάλο κτίριο και τον ναό σχηματίζουν ένα μεγάλο Π στο οικοδομικό συγκρότημα», λέει στο «Εθνος» η διευθύντρια της ανασκαφής, ομότιμη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Α.Π.Θ., Στέλλα Δρούγου.
Ειδικά για τον ναό η κ. Δρούγου αναφέρει ότι εκεί λατρευόταν κάποια σημαντική θεότητα, ίσως ο Δίας ή η μητέρα των Θεών (Ρέα, Γαία, Κυβέλη), αλλά τα ευρήματα δεν οδηγούν ακόμη σε ασφαλές συμπέρασμα. Ενα πλήθος σιδερένιων δαχτυλιδιών επιβεβαιώνει τις αρχικές εκτιμήσεις ότι στην περιοχή υπήρχαν μύστες, ενώ στα θραύσματα κεραμικής περιλαμβάνονται από ερωτικά μηνύματα μέχρι τμήματα από ασπίδες.