Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, στις πρώτες του δηλώσεις μετά το θερμό επεισόδιο στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας, με την κατάρριψη ρωσικού Su-24.
putin-portrait-735x400
Όπως αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι το μαχητικό συνετρίβη εντός της Συρίας, μέσα στον συριακό εναέριο χώρο, τονίζοντας ότι οι χειριστές (ο ένας εκ των οποίων είναι νεκρός – σημειώνεται ότι το ίδιο έχει αναφερθεί και για τον δεύτερο, ο οποίος σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές είχε αιχμαλωτιστεί από αντάρτες) δεν αποτελούσαν απειλή, κάτι που «είναι προφανές».

Παράλληλα, σύμφωνα με το Russia Today, δήλωσε ότι το περιστατικό αυτό είναι εκτός της σφαίρας του «κανονικού πολέμου κατά της τρομοκρατίας», και το χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» από την Τουρκία, η οποία ενήργησε σαν συνεργός των τρομοκρατών. Όπως είπε, το Su-24 χτυπήθηκε ενώ ήταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα τουρκικά σύνορα, και συνετρίβη ακόμα πιο μακριά, σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, τονίζοντας ότι δεν αποτελούσε απειλή προς την τουρκική εθνική ασφάλεια. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι το εν λόγω περιστατικό θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις με την Τουρκία.

Σχετικά με την αποστολή του αεροσκάφους, είπε ότι το Su-24 είχε ως στόχο να πλήξει θέσεις τρομοκρατών στη Λαττάκεια. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ρωσία έχει αντιληφθεί ότι το πετρέλαιο που προέρχεται από τις περιοχές της Συρίας υπό τον έλεγχο τρομοκρατών διέρχεται από την Τουρκία. Προφανώς το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει απλά έσοδα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, αλλά έχει και την προστασία των ενόπλων δυνάμεων μιας χώρας, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι αυτό εξηγεί γιατί η τρομοκρατική οργάνωση δείχνει τέτοιο θράσος και πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες ανά τον κόσμο.

Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τη Ρωσία μετά το συμβάν και ζήτησε σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό, καθώς δείχνει πως η Τουρκία θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ISIS. Η Ρωσία σέβεται τα τοπικά/ περιφερειακά συμφέροντα των άλλων χωρών, αλλά η τουρκική ενέργεια δεν θα μείνει αναπάντητη, τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος προέβη στις εν λόγω δηλώσεις σε συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα ΙΙ της Ιορδανίας στο Σότσι, ο οποίος έδωσε τα συλλυπητήριά του τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό, όσο και για τους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας στο Σινά.

Όσον αφορά στους δύο χειριστές του ρωσικού μαχητικού, ο ένας έχει αναφερθεί ότι σκοτώθηκε από αντάρτες στη Συρία ενώ έπεφτε με αλεξίπτωτο, ενώ είναι άγνωστο τι έχει συμβεί στον δεύτερο – υπάρχουν αναφορές ότι είναι και αυτός νεκρός.

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιμένει κατηγορηματικά πως δεν υπήρξε παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, καθώς και ότι όταν έλαβε χώρα το περιστατικό, το ρωσικό μαχητικό επέστρεφε στη βάση του στο Χμαϊμίμ.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να απαντά σε παραβιάσεις του εναερίου χώρου της και ότι η κατάρριψη έγινε μετά από προειδοποιήσεις. Επίσης, πρόσθεσε πως η Τουρκία θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Στο μεταξύ, ο Τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Μόσχα κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, η Ρωσία έχει μπλοκάρει τη ροή φυσικού αερίου προς την Τουρκία, ενώ σημειώθηκε και αναγκαστική/ επείγουσα προσγείωση ρωσικού ελικοπτέρου στη Συρία, που δέχτηκε πυρά από αντάρτες, σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις επαρχία Λαττάκεια, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Συριακή ανταρτική οργάνωση, που έχει προμηθευτεί αμερικανικούς πυραύλους TOW, ανέφερε πως οι μαχητές της χτύπησαν το ελικόπτερο με αντιαρματικό πύραυλο.

πηγή: huffingtonpost.gr