H Ensaf Haidar, σύζυγος του φυλακισμένου ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη Σαουδική Αραβία, Raif Badawi
H Ensaf Haidar, σύζυγος του φυλακισμένου ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από τη Σαουδική Αραβία, Raif Badawi

“Ο Ραίφ Μπανταουί, είχε τη γενναιότητα να υψώσει τη φωνή του και να πει όχι στη βαρβαρότητά τους. Για αυτό τον βασάνισαν”, είπε η Ενσαφ Χαϊντάρ, σύζυγος του φυλακισμένου ακτιβιστή, από τη Σαουδική Αραβία, παραλαμβάνοντας εκ μέρους του το Βραβείου Ζαχάρωφ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στο Στρασβούργο, στις 16 Δεκεμβρίου. Ο Ραίφ Μπανταουί, τιμήθηκε από το ΕΚ για τους αγώνες του για την ελευθερία της έκφρασης στη Σαουδική Αραβία.

“Ο Μπανταουί, αποτελεί σύμβολο και έμπνευση για όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα θεμελιώδη δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία και στον κόσμο”, δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στην τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ. “Παρά τον μεγάλο κίνδυνο, πολέμησε για την ελευθερία της σκέψης και το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης, γεμίζοντας το κενό στην ελευθερία του Τύπου στη χώρα του”.

Ο πρόεδρος κάλεσε τον Βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να δώσει άμεσα χάρη στον μπλόγκερ και να τον απελευθερώσει χωρίς όρους.

Παρότρυνε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας “να βάλουν ένα τέλος στη συστηματική καταστολή κάθε ειρηνικά εκφρασμένης γνώμης”, φέρνοντας ως παράδειγμα ανθρώπους όπως ο Waleed Abu al-Khair, ο Abdulkarim Al-Khodr, ο Ashraf Fayadh και ο Ali Mohammed al-Nimr. Επίσης, ο πρόεδρος Σουλτς, χειροκροτήθηκε από την ολομέλεια όταν ζήτησε την απελευθέρωση του Mohammed al-Nimr, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο και υπενθύμισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

“Είμαστε έτοιμοι για διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα¨ αλλά “κανένας φόβος, κανένα απάνθρωπο σωφρονιστικό σύστημα δεν θα μας εμποδίσει να αγωνιζόμαστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κανένα επιχείρημα περί ασφάλειας, όπλα ή χρήματα από το πετρέλαιο δεν θα μας σταματήσει”, είπε ο πρόεδρος Σουλτς στη σύζυγο του Raif Badawi, Ensaf Haidar.

Επίσης, ο πρόεδρος Σουλτς, χαιρέτησε τους εκπροσώπους των άλλων υποψηφίων για το Ζαχάρωφ 2015: τη Maria-Alejandra Aristeguieta-Alvarez, που εκπροσώπησε της Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και την Olga Shorina, διευθύντρια του Ιδρύματος Boris Nemtsov για την Ελευθερία.

“Ο Ραίφ Μπανταουί, δεν είναι εγκληματίας. Είναι συγγραφέας και ελεύθερος στοχαστής”

“Οι Άραβες που σκέφτονται ελεύθερα, συνήθως κρύβουν τις ιδέες τους για τις προστατεύσουν”, είπε η Ensaf Haidar μεταφέροντας τα λόγια του συζύγου της, στην τελετή απονομής . “Οι ελεύθερες και λαμπρές ιδέες θεωρούνται βλάσφημες για την ιδεολογία των αραβικών κοινωνιών. Εκεί κάθε ελεύθερη σκέψη θεωρείται ένδειξη παρακμής και εκτροπή από την οδό της Αληθείας”, πρόσθεσε.

“Ο Ραίφδεν είναι εγκληματίας”, είπε. “Είναι συγγραφέα και ελεύθερος στοχαστής: αυτό είναι όλο. Το έγκλημά του είναι ότι είναι μια ελεύθερη φωνή σε μία χώρα που δεν δέχεται καμία διαφορετική άποψη και σκέψη”, είπε η Ensaf Haidar, η οποία ζει σήμερα, μαζί με τα παιδιά της, εξόριστη στον Καναδά.

“Είναι απλά ένας στοχαστής, που αρνήθηκε να γίνει μέλος μιας αγέλης ιερωμένων, που ζουν σε άλλο αιώνα και κυβερνούν με τυρρανικούς νόμους”.

Η κ. Haidar, ευχαρίστησε το ΕΚ για το Βραβείο, “είναι ιστορικής σημασίας η βράβευση με του Raif Badawi. Είναι, κ. πρόεδρε, πράξη γενναιότητας από εσάς και από όσους ψήφισαν υπέρ του Raif”, είπε.

Κενή η καρέκλα του Raif Badawi

Ο Raif Badawi, αντιμετώπισε την κατηγορία της αποστασίας και καταδικάστηκε τον Μάιο του 2014 σε δεκαετή φυλάκιση, 1.000 ραβδισμούς και μεγάλο χρηματικό πρόστιμο, αφού δημιούργησε την ιστοσελίδα “Ελεύθερο δίκτυο Φιλελεύθερων Πολιτών της Σαουδικής Αραβίας”, ενέργεια που θεωρήθηκε προσβολή του Ισλάμ.

Δέχθηκε τα 50 πρώτα μαστιγώματα ενώπιον ενός κραυγάζοντας πλήθους μπροστά στο τζαμί της Τζέντα τον Ιανουάριο του 2015, την πρώτη από μια σειρά μαστιγώσεων, ώστε να δεχθεί συνολικά 1 000 μαστιγώματα εντός είκοσι εβδομάδων. Οι ιατροί που τον εξέτασαν μετά τα πρώτα μαστιγώματα διαπίστωσαν τραύματα τόσο βαθιά, που έκριναν ότι δεν θα επιζούσε από άλλη μαστίγωση. Η διεθνής κατακραυγή και οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία του έχουν μέχρι στιγμής αναστείλει περαιτέρω μαστιγώσεις, αλλά η ποινή του επικυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2015. Του έχει απαγορευθεί να χρησιμοποιεί μέσα ενημέρωσης και να ταξιδέψει στο εξωτερικό για δέκα έτη μετά την αποφυλάκισή του.

Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά, στην ιστορία του Βραβείου Ζαχάρωφ, που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, η Aung San Suu Kyi, που το 1990, βρισκόταν σε κατοίκων περιορισμό, κατάφερε να παραλάβει το βραβείο της αυτοπροσώπως 23 ολόκληρα χρόνια αργότερα.

Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης, εκπρόσωποι και των άλλων δύο υποψηφίων για το Βραβείο Ζαχάρωφ 2015.