Την απαίτηση για περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, ρίχνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ΔΝΤ, επικαλούμενο ως επιχείρημα ότι, λόγω της μείωσης των μέσων μισθών, το ύψος του κατώτατου αποτελεί πλέον αντικίνητρο για τον εργοδότη!
Αυτό αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα «Αγορά», σύμφωνα με την οποία, το ΔΝΤ έχει «προειδοποιήσει» δύο φορές για την απαίτηση αυτή και μάλιστα τον περασμένο Νοέμβριο προσδιόριζε σε μελέτη του -την επίβλεψη της οποίας είχε ο Πολ Τόμσεν- την επιπλέον μείωση στους μισθούς κατά 2%, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015, σε σχέση με το 2008, κατά 14%.
Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, στελέχη του Ταμείου, παράλληλα, αναφέρουν ότι, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και της χρονικής σύμπτωσης πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης, πρέπει να συζητηθούν τώρα και τα εργασιακά ζητήματα.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, το ΔΝΤ εμμένει στην άποψή του για πλήρη απευλευθέρωση των ομαδικών απολύσεων -ισχυριζόμενο ότι έτσι θα αυξηθεί ο ανταγωνισμός- στην αλλαγή στις συλλογικές συμβάσεις, στον απεργιακό νόμο και στο δικαίωμα της εργοδοτικής πλευράς στην ανταπεργία.