Νέο τριετές πρωτόκολλο συνεργασίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) υπέγραψαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας.
160129-EFET1
Κατά τη διάρκεια της υπογραφής του πρωτοκόλλου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των κοινών ελέγχων που πραγματοποίησαν στην Κεντρική Μακεδονία οι δυο φορείς, με στόχο την ασφάλεια των τροφίμων και υπηρεσιών και την προστασία των καταναλωτών, σε όλη τη διάρκεια του 2015.
Η στενή συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΕΦΕΤ διανύει ήδη τον τρίτο χρόνο της, καθώς επισημοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα το 2014, μέσω της υπογραφής πρωτοκόλλου και σήμερα αποτελεί «πιλότο» για φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου.

«Το 2014, όταν και ανέλαβα την πρωτοβουλία για τη σύναψη του πρωτοκόλλου συνεργασίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας, που ξεκινούσε κοινούς ελέγχους με τον ΕΦΕΤ. Οι στόχοι μας ήταν συγκεκριμένοι:
-Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της προστασίας του καταναλωτή.
-Η αποτελεσματικότερη διενέργεια των ελέγχων στον τομέα Τροφίμων – Ποτών από τις συναρμόδιες υπηρεσίες.
-Η εξοικονόμηση πόρων στο ανθρώπινο δυναμικό και στον προγραμματισμό εργαστηριακών ελέγχων.
-Η όσο το δυνατό εκτενέστερη συμμετοχή των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο σχεδιασμό και την εκτέλεση του επισήμου προγράμματος παρακολούθησης παραγόντων ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων.
Σήμερα, υπογράφουμε πρωτόκολλο συνεργασίας για τα επόμενα τρία χρόνια, καθώς η επιτυχία της πρωτοβουλίας μας είναι τεράστια, όπως και η συνεισφορά της στην προστασία των καταναλωτών. Παράλληλα, προχωρούμε στη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων. Πρώτος και διαρκής μας στόχος είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών.
Υπάρχουν όμως και πολλά επιπλέον πλεονεκτήματα από αυτή τη στενή συνεργασία:
1.Προστατεύουμε την αγορά και την υγιή επιχειρηματικότητα.
2.Αποφεύγονται φαινόμενα διπλών ελέγχων.
3.Αποφεύγονται φαινόμενα αλληλοεπικαλύψεων.
4.Διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, ταυτόχρονα όμως, χωρίς να κάνουμε την παραμικρή έκπτωση στο έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
160129-EFET2
Τα αποτελέσματα των ελέγχων του 2015 από τα μικτά κλιμάκια της ΠΚΜ και του ΕΦΕΤ είναι τα εξής:
Πραγματοποιήθηκαν 10.512 έλεγχοι – επιθεωρήσεις:
-Παρασκευαστές – Συντηρητές: 1.389.
-Διανομείς – Μεταφορείς: 814.
-Λιανικό εμπόριο: 3.020.
-Παροχή υπηρεσιών: 3.748.
-Παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς: 1.541.
Πραγματοποιήθηκαν επίσης 1.441 δειγματοληψίες για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, νιτρικών, βαρέων μετάλλων κτλ. σε νωπά προϊόντα, E. Coli, σαλμονέλα κτλ., αφλατοξίνες, βαρέα μέταλλα, για την ποιότητα μελιού, χυμών, ελαιών και ελαιολάδου, γαλακτοκομικών, εμφιαλωμένων νερών κτλ. Βρέθηκαν 116 μη κανονικά δείγματα. Κατασχέθηκαν 116 και δεσμεύτηκαν 32 προϊόντα, ενώ 166 υποθέσεις παραπέμφθηκαν στη διαδικασία συμμόρφωσης (συστάσεις, επανέλεγχος, διοικητικές και ποινικές κυρώσεις).

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε επίσης ότι «το μοντέλο αυτό, της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ είναι ένα επιτυχημένο, αποτελεσματικό και αποδοτικό μοντέλο, που αποτελεί ‘πιλότο’ για όλους τους φορείς και τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Είχα προτείνει, ήδη από πέρσι, και θα το επαναλάβω και σήμερα ότι πρέπει, να μελετηθούν τα πλεονεκτήματα του μοντέλου, όπως οι οικονομίες κλίμακας που συμβάλλουν στον περιορισμό του επιχειρησιακού κόστους, η μετάδοση γνώσης, η εκπαίδευση και η εξειδίκευση του στελεχιακού δυναμικού, η άντληση και η από κοινού αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριών και η αποδοτικότητα των συνεργιών στην επίτευξη στόχων, ώστε το μοντέλο αυτό να υιοθετηθεί από περισσότερους φορείς και σε περισσότερους τομείς του κράτους και της δημόσιας διοίκησης. Είναι βασικό εργαλείο που μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει τα κόστη και κυρίες τις σπατάλες, όπου εντοπίζονται».
Ο κ. Τζιτζικώστας συνεχάρη για την εξαιρετική δουλειά τους υπαλλήλους, τις αρμόδιες διευθύνσεις και τα στελέχη της ΠΚΜ, όπως και όλο το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΦΕΤ, που παρά τις αντίξοες συνθήκες κατάφεραν να κάνουν χιλιάδες ελέγχους και να προστατεύσουν αποτελεσματικά την αγορά και τους καταναλωτές.

Η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ιωάννα Τζάκη δήλωσε ότι «από την τριετή συνεργασία μας με τον ΕΦΕΤ αποκομίσαμε πολλά οφέλη και προσδοκούμε ακόμη περισσότερα την επόμενη τριετία. Χαρακτηριστικοί στόχοι είναι η συστηματοποίηση της εκπαίδευσης του προσωπικού, η μείωση των επιπτώσεων της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, η νέα βάση δεδομένων ελέγχων, οι κοινές πρακτικές και η ενιαία αντιμετώπιση των επιθεωρήσεων. Το πρωτόκολλο θα λειτουργήσει αποτελεσματικά στην προστασία των καταναλωτών και θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».

Ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ Ιωάννης Τσιάλτας τόνισε ότι «όντως η συνεργασία αυτή είναι πρότυπη και ήδη το επόμενο διάστημα ανάλογα πρωτόκολλα θα υπογραφούν και με άλλες Περιφέρειες της χώρας. Έχουμε έναν εξαιρετικά θετικό απολογισμό για το 2015 και ο τρίτος χρόνος συνεργασίας μας με την ΠΚΜ ήταν ο καλύτερος. Έγιναν περισσότεροι έλεγχοι, εξοικονομήθηκαν σημαντικοί πόροι και προσωπικό, οι παρεμβάσεις μας ήταν πιο αποτελεσματικές, έγινε καλύτερη γεωγραφική κατανομή των ελέγχων και πολλές δειγματοληψίες. Εστιάσαμε την προσοχή μας στις τουριστικές περιοχές, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και στις κεντρικές αγορές τις περιόδους του Πάσχα και των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις τουριστικές περιοχές για την αποφυγή τροφιμογενών λοιμώξεων και για την ορθή λειτουργία των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Στην Κεντρική Μακεδονία ρίχνουμε πλέον μεγάλο βάρος στους ελέγχους για δόλιες πρακτικές και νοθείες, ειδικά στο ελαιόλαδο, καθώς παρατηρούμε ότι αυτό το φαινόμενο λαμβάνει διαστάσεις. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφουμε συστηματική παραγωγή, εμπορία και διακίνηση χρωματισμένων σπορέλαιων που πωλούνται ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ελέγχονται εταιρίες που παράγουν τέτοια νοθευμένα προϊόντα, τα οποία φτάνουν στους καταναλωτές κυρίως από μικρά καταστήματα λιανικής, με πλαστά τιμολόγια, από εταιρίες χωρίς έδρα κτλ. Θα πραγματοποιήσουμε ελέγχους – σκούπα για να περιορίσουμε την παραβατικότητα και ήδη έχουμε εντοπίσει 16 διαφορετικές συσκευασίες με τέτοια προβλήματα. Οι καταναλωτές δεν πρέπει να αγοράζουν από πλανόδιους χύμα ελαιόλαδο και θα πρέπει να προσέχουν την ιχνηλασιμότητα του ελαιολάδου.
Με τη συνεργασία μας ξεπεράσαμε αγκυλώσεις του παρελθόντος, επιτύχαμε ισοδυναμία και αναβάθμιση της ποιότητας των ελέγχων και λάβαμε τα εύσημα από την ΕΕ, έπειτα από κοινοτικούς ελέγχους που δεχτήκαμε. Δίνουμε βαρύτητα στις καταγγελίες των πολιτών, ενώ στα αρνητικά είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότησης. Είναι αναγκαία η αναδιοργάνωση του αγροτοδιατροφικού τομέα».

Παρόντες στην υπογραφή του νέου πρωτοκόλλου συνεργασίας ΠΚΜ – ΕΦΕΤ ήταν επίσης ο Διευθυντής του ΕΦΕΤ στην Κεντρική Μακεδονία Νίκος Τράιος, οι επικεφαλής συναρμόδιων υπηρεσιών της ΠΚΜ Ν. Τσοτσόλης (Ανάπτυξης), Κ. Σαλογιάννου (Αγροτικής Ανάπτυξης), Π. Μπαλλά (Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας), Π. Τάτσικα (Εμπορίου), Σ. Κουρτίδης (Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής) και Μ. Μπόρη (Κτηνιατρικής).