Απολιθωμένα οστά κυνηγών-τροφοσυλλεκτών που δολοφονήθηκαν πριν από 10.000 χρόνια φέρνουν στο φως την πρώτη ανθρώπινη σφαγή.

Ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφής στο Nataruk κοντά στη λίμνη Τουρκάνα στην Κένυα. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν ένα από τα θύματα να βρίσκεται μπρούμυτα με αποκαλυπτικά τα σημάδια της βίας στο κρανίο του. Ο ανατριχιαστικός προϊστορικός τάφος καταδεικνύει την τρομακτική επίθεση που υπέστησαν.
102
Τέσσερα θύματα, μεταξύ των οποίων μία ετοιμόγεννη γυναίκα δέθηκαν χειροπόδαρα πριν σφαγιαστούν. Οι υπόλοιποι είχαν σημάδια ακραίας βίας, κάποιοι είχαν λεπίδες και βέλη ακόμα και σήμερα στα κρανία τους.
Ο καθηγητής Ρόμπερτ Foley, του Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε ότι οι απαρχές της ανθρώπινης επιθετικότητας είναι αμφιλεγόμενες, με πολλούς αρχαιολόγους πιστεύουν ότι οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικοί, και δεν κατέφευγαν σε πολέμους. Όμως όταν οι κοινότητες μεγάλωναν άρχισαν να εμφανίζονται σημάδια επιθετικότητας ως προς την ιδιοκτησία της γης. Ζητούσαν να πάρουν δια της βίας τις περιουσίες των αντιπάλων τους. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, ο αρχαιότερος πολεμικός τάφος ήταν στο Darmstadt της Γερμανίας, και χρονολογείται γύρω στο 5.000 π.Χ.
101
Στους 27 σκελετούς περιλαμβάνονται τουλάχιστον οκτώ γυναίκες και έξι παιδιά. Δώδεκα από τους σκελετούς ήταν σχετικά πλήρεις, με σαφή σημάδια βίαιου θανάτου. Σπασμένα κρανία και ζυγωματικά, σπασμένα χέρια, πλευρά και γόνατα και σημάδια από πληγές βέλους στο λαιμό τους. Η βία λένε οι ερευνητές είναι σημάδι του ανθρώπινου χαρακτήρα. Οι θάνατοι στο Nataruk είναι μια μαρτυρία για την ενδο-ομαδική βία στην αρχαιότητα και τον πόλεμο.
100
Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα θύματα αυτά αντιπροσωπεύουν μια εκτεταμένη οικογένεια που δέχθηκαν επίθεση και σκοτώθηκε από μια αντίπαλη ομάδα προϊστορικών κυνηγών. Εκείνη την εποχή η περιοχή γύρω από το Nataruk ήταν μια εύφορη λίμνη που συνόρευε με δάση και ελώδεις περιοχές, δίνοντας την πολυπόθητη πρόσβαση σε πόσιμο νερό και ψάρια. Η σφαγή μπορεί να έχει προκύψει από μια προσπάθεια να καταληφθεί αυτή η εύφορη περιοχή.

thetoc.gr