Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει διάλογο με τις πολωνικές αρχές σχετικά με την εφαρμογή του κράτους δικαίου και την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης συζητήθηκε εκτενώς στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα, παρουσία της πρωθυπουργού της χώρας, Μπεάτα Σίντλο. Ορισμένοι πρόεδροι πολιτικών ομάδων επέκριναν την κυβέρνησή της για τη μη τήρηση των δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών, ενώ άλλοι συμφώνησαν με τον ισχυρισμό της ότι δεν έχει παραβιαστεί το κράτος δικαίου στην Πολωνία.

8E0A467732EB3B851B682AB4DF308FE7

Ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, υπογράμμισε ότι η συζήτηση για την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Πολωνία είναι πολύ σημαντική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Μπερτ Κόντερς (εκπροσωπώντας την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ), δήλωσε τα εξής: “Η ΕΕ είναι κάτι παραπάνω από μια κοινή αγορά, είναι μία Ένωση οικοδομημένη σε κοινές αξίες: το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Ωστόσο δεν πρέπει να τα θεωρήσουμε όλα αυτά δεδομένα. Έχουμε μάθει το μάθημά μας με το δύσκολο τρόπο.” Ο ίδιος ζήτησε να υπάρξει μια ανοικτή συζήτηση για την προστασία αυτών των αξιών. Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, εξήγησε τους λόγους που η Επιτροπή αποφάσισε να αξιολογήσει τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολωνία, και δήλωσε πως ελπίζει “να προχωρήσει η συζήτηση με εποικοδομητικό και ρεαλιστικό τρόπο με βάση το διάλογο με την Πολωνία, ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση μιας συστημικής απειλής για το κράτος δικαίου”. Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά.

Η πρωθυπουργός της Πολωνίας, Μπεάτα Σίντλο, επέμεινε ότι το κράτος δικαίου δεν έχει παραβιαστεί στην Πολωνία. “Οι Πολωνοί πολίτες επέλεξαν το πρόγραμμά μας μέσω της διεξαγωγής δημοκρατικών εκλογών και το εφαρμόζουμε, σεβόμενοι το Σύνταγμά μας και τις ευρωπαϊκές Συνθήκες” δήλωσε η ίδια προσθέτοντας ότι “η διαφωνία για το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Πολωνία αποτελεί ζήτημα πολιτικό και όχι νομικό, και κατά συνέπεια αποτελεί ένα εσωτερικό πολωνικό ζήτημα”. Εξέφρασε ωστόσο τη βούληση της να ξεκινήσει διάλογο με την αντιπολίτευση. Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά: 1ο μέρος και 2ο μέρος.

Ο Εστεμπάν Γκονζάλεζ Πονς (ΕΛΚ, Ισπανία) δήλωσε ότι ο χειρότερος αυταρχισμός “πηγάζει πάντα από το εσωτερικό” και προειδοποίησε ότι “η επίθεση κατά της δικαστικής εξουσίας και τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της κατάλυσης της δημοκρατίας”. Υπογράμμισε ότι “στόχος είναι να διευκρινιστεί κατά πόσον κινδυνεύουν οι ευρωπαϊκές αξίες” και τόνισε ότι κανένας δεν επιθυμεί την προληπτική καταδίκη της Πολωνίας. Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά.

Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), σημείωσε ότι η ανεξαρτησία των δικαστηρίων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημοκρατία στην ΕΕ. Εξέφρασε την ανησυχία της πολιτικής του ομάδας για την πολωνική διακυβέρνηση η οποία δεν συνάδει με την ιστορία της χώρας και τις μάχες που έχει δώσει στο παρελθόν κατά των δικτατορικών καθεστώτων. Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά.

Ο επικεφαλής των ΕΣΜ, Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε ότι μετά από συνομιλίες που είχε με Πολωνούς ευρωβουλευτές, κατέστη προφανές ότι οι πολωνικές αρχές δεν προτίθενται να υπονομεύσουν την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης και ρώτησε γιατί η Επιτροπή και οι ευρωβουλευτές δεν διαμαρτυρήθηκαν για τις παρατυπίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων, Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο), απευθυνόμενος στην Πολωνή πρωθυπουργό είπε τα εξής: “Το κόμμα σας κέρδισε τις εκλογές και πήρε μία ισχυρή εντολή. Είναι συνεπώς δικαίωμά σας να αναδιαμορφώσετε το τοπίο των μέσων ενημέρωσης και να μεταρρυθμίσετε τη δημόσια διοίκηση. Δεν ισχύει ωστόσο αυτό εάν γίνεται χρήση ή κατάχρηση αυτής της τεράστιας πλειοψηφίας για την κατάργηση των ελέγχων και των ισορροπιών στη χώρα σας. Κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμα και δεν περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του κόμματός σας.”

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς Γκαμπριέλ Ζίμερ (Γερμανία) δήλωσε τα εξής: “Οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη στην ΕΕ, δεν έφεραν πλούτο σε όλους (…). Ως εκ τούτου, πολλοί άνθρωποι στην Πολωνία θεωρούν την Ένωση υπεύθυνη για τις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν.” Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά.

“Πέρα από τις όποιες ανησυχίες για την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Πολωνία, ανησυχούμε και για την ΕΕ στο σύνολό της”, δήλωσε η Ρεμπέκα Χαρμς (Πράσινοι, Γερμανία), προσθέτοντας ότι η κυβερνητική πλειοψηφία δεν πρέπει να υπαγορεύει τις αποφάσεις της χωρίς να επιδιώκει πρώτα διάλογο με την αντιπολίτευση . Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά.

“Τα πολωνικά ζητήματα πρέπει να επιλυθούν στην Πολωνία από τους ίδιους τους Πολωνούς”, δήλωσε ο Γιάροσλαβ Ιβασκίεβιτς (ΕΕΑΔ, Πολωνία) προσθέτοντας ότι “αυτή η συζήτηση είναι περιττή και αβάσιμη, ωστόσο έχει ένα πλεονέκτημα: θα ενισχύσει τον ευρωσκεπτικισμό.” Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά.

Ο Μίχαλ Μάρουσικ (Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας, Πολωνία) δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη συζήτηση συνιστά αδικαιολόγητη παρέμβαση της ΕΕ στις εσωτερικές υποθέσεις της Πολωνίας.