Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Μοσκοβισί, που εκθέτει πλήρως για άλλη μια φορά τον κυνικό τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης που κάθε της φόρος στρέφεται κατά της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και προστατεύει μόνο “τα δικά τους παιδιά”, συγγενείς και συμφέροντα “φίλων”, κάτι που αναδεικνύεται σαφώς από την επιλογή να προστατευτεί ο ηλεκτρονικός τζόγος και να φορολογηθεί οτιδήποτε άλλο αφορά στη καθημερινότητα του μέσου πολίτη.

Εύα Καϊλή Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο
Εύα Καϊλή
Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο

“Ποτέ δεν ζήτησε η Επιτροπή από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση” ήταν η απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί στην Εύα Καϊλή και τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Η απάντηση εκθέτει και πάλι τη κυβέρνηση στο ζήτημα που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις πριν λίγο καιρό και αναδεικνύει τον πλημμελή φορολογικό προγραμματισμό της αλλά και την έλλειψη της κοινωνικής της ευαισθησίας, καθώς στη κατηγορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης δεν περιλαμβάνονται μόνο τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και οι τεχνικές σχολές, τα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης και η ενισχυτική διδασκαλία, που αφορούν όλες τις οικογένειας και όχι μόνο τους “προνομιούχους”.
Στην ίδια ερώτηση, οι Ευρωβουλευτές της Ελιάς είχαν προτείνει αντί του φόρου στη Παιδεία, να φορολογηθεί ο τζόγος, δηλαδή φορολογία επί των κερδών των καταστημάτων ηλεκτρονικών παιχνιδιών VLT, και είχαν ρωτήσει την Επιτροπή γιατί δεν προωθεί αυτό το ισοδύναμο των 300 εκατομμυρίων. Σε αυτό το ζήτημα ο Επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε, ότι η φορολόγηση είναι εθνική αρμοδιότητα του κράτους-μέλλους, και ενημέρωσε ότι το ισοδύναμο τελικά παραήλθε από “τα τέλη κυκλοφορίας, τον ειδικό φόρο στο κρασί και τη φορολόγηση της λαχειοφόρου αγοράς”.
Αυτό δείχνει και πάλι πως η κυβέρνηση έχει σταθερή επιλογή να φορολογεί τη μετακίνηση των πολιτών, αγροτικά προϊόντα και καθημερινές δαπάνες, και όχι τους τομείς τις οικονομίας που δεν θίγουν τους πολλούς, και επίσης ξεκαθαρίζει ότι ούτε επιδιώκει ούτε θέλει να βρει προοδευτικούς τρόπους φορολόγησης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει συστηματικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την παραγωγική οικονομία, ενώ επιτρέπει να υπάρχουν τεράστια διαφυγόντα κέρδη σε τομείς που αν φορολογηθούν τόσο ο στόχος του ελέγχου του ελλείμματος, όσο και της ελάφρυνσης της πραγματικής οικονομίας θα είναι εύκολα εφικτός.

Ακολουθεί η απάντηση του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

“Η Επιτροπή δεν ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει τη νομοθεσία της για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας, που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο συνεννόησης που συμφωνήθηκε με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) τον Αύγουστο του 2015 δεν περιέχουν ειδικές διατάξεις για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία. Η φορολογία αποτελεί αρμοδιότητα των εθνικών αρχών.

Η εξαίρεση που αφορά το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση διατηρήθηκε σε ισχύ. Η γενική πράξη της 19ης Νοεμβρίου 2015, με την οποία θεσπίστηκε φόρος λαχειοφόρων αγορών, ειδικός φόρος κατανάλωσης για το κρασί και ορισμένες αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, αναμένεται να συγκεντρωθούν σχεδόν 300 εκατ. ευρώ.”