Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με αφορμή την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου είχε υποβάλλει σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

thumb_640

Στην ερώτησή του τόνιζε τη διαφορετικότητα λόγω της γεωγραφικής θέσης και της διασποράς των νησιών σε όλο το ελληνικό αρχιπέλαγος κάτι που εξ ορισμού προκαλεί δυσκολίες στην συγκοινωνία και στο εμπόριο σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην απάντηση του ο Επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε ότι αποτελεσματική στήριξη στις μειονεκτούσες περιοχές μπορεί να παρασχεθεί μέσω της ολοκλήρωσης των βασικών υποδομών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της επικοινωνίας, με την παροχή δημόσιων υπηρεσιών στον πληθυσμό, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, καθώς και με τις υποχρεώσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας για τη μεταφορά, αλλά και με μέτρα για την αύξηση της ελκυστικότητας των επενδύσεων ώστε να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Πολλές από αυτές τις επενδύσεις μπορεί να γίνουν με την υποστήριξη των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων που θα διαθέσουν 535 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2015-20 για περιφερειακά προγράμματα που στοχεύουν ειδικά τα νησιά του Αιγαίου.

Αναφορικά με την απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου ο Μανώλης Κεφαλογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν είχε τεθεί το θέμα κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ως αντιπολίτευση μας κατηγορούσε περίπου ως μειοδότες ότι θα το πράξουμε και «διαρρήγνυε τα ιμάτια της» ότι ποτέ δεν θα το κάνει, ήταν αυτή που κατάργησε το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο Επίτροπος Μοσκοβισί απάντησε ότι τα ευρωπαϊκά και επενδυτικά διαρθρωτικά ταμεία είναι έτοιμα να διαθέσουν για την ανάπτυξη των νησιών του Αιγαίου την περίοδο 2015-2020 κονδύλια ύψους 535 εκ, ευρώ.

Τα ερωτήματα είναι δύο για την ελληνική κυβέρνηση.

Πρώτον, άραγε το γνωρίζει;

Και δεύτερον, τι ενέργειες έχει κάνει μέχρι σήμερα για την εκταμίευση των κονδυλίων αυτών;

Ας μην ξεχνά, επίσης, η κυβέρνηση ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου πλήττονται από την πρωτοφανή Μεταναστευτική Κρίση. Μία κρίση για την οποία η κυβέρνηση λόγω ιδεοληψίας και αμελείας έχει τεράστια ευθύνη».