Brexit : Μεγάλη Βρετανία-Μικρή Αγγλία. • Μεταναστευτικό : Η Τουρκία ειναι μέρος του Προβλήματος και μέρος της Λύσης αν και η ίδια το επιθυμεί.

«Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με τις ενέργειες των προέδρων Τουσκ και Γιούνκερ για τη συμφωνία με τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ πρώτος το 1947 είχε μιλήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Και στο δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο οι Βρετανοί θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα ερώτημα: Θέλουν μία Μεγάλη Βρετανία ή μία Μικρή Αγγλία…

Και τώρα το μεταναστευτικό:

Τι αντιμετωπίζουμε σήμερα;

Τεράστιες ροές προσφύγων και παράνομων μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη. Που συνεχίζονται αμείωτες.

Δυστυχώς, η Τουρκία χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό προσδοκώντας σε δικά της οφέλη. Εξισώνει την ανάσχεση των ροών με την ενταξιακή της πορεία. Αφήνει ανεξέλεγκτους τους παράνομους διακινητές. Παζαρεύει με την Ευρώπη τη ελεύθερη διακίνηση στην Ευρωπαική Ένωση των πολιτών της την ίδια ώρα που δέχεται χωρίς υποχρέωση βίζας όλους τους κατοίκους της Βόρειας Αφρικής.

Δεν εφαρμόζει τα πρωτόκολλα επανεισδοχής που παραμένουν αδρανή από το 2011. Δεν τηρεί καμία δέσμευση που έχει αναλάβει. Δεν δέχεται πίσω κανέναν παράνομο μετανάστη που η ίδια έχει στείλει στην Ευρώπη.

Θα πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό στην Τουρκία ότι το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα δεν είναι το κλειδί που θα της ανοίξει την πόρτα της Ευρώπης. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με το «σταματάς τις ροές, παίρνεις την ένταξη».

Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε κάτι πολύ σημαντικό.

Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα Ευρώπης. Και η Ευρώπη πρέπει να τα προστατεύσει.

Το κλείσιμο των συνόρων και η μερική κατάργηση της Συνθήκης Σένγκεν δεν δίνουν λύση στο προσφυγικό πρόβλημα.

Όλοι μαζί με ευθύνη και σοβαρότητα θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις.

Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη και θέλει και μπορεί. Και θα το πετύχει.»