Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:
Είναι αλήθεια ότι όταν ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο όποιος κυβερνά πρέπει να ακούει. Να δούμε το μήνυμα. Να δούμε πρώτα- πρώτα από το ασφαλιστικό ή από το φορολογικό αν βλάπτονται οι περισσότεροι θα σας απαντήσω μετά αναλυτικότερα ότι οι περισσότεροι ωφελούνται. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό ωφελούνται. Θα μου πείτε αφού ωφελούνται γιατί βγαίνουν στους δρόμους; Η απάντηση και εδώ είναι απλή: Έχουμε 5 χρόνια μαυρίλας και μιζέριας. Ο κόσμος περίμενε ότι θα βγει πιο γρήγορα από την μιζέρια αυτή από ότι μπορέσαμε μέχρι τώρα να του εξασφαλίσουμε. Και προφανώς εισπράττουμε εμείς τώρα τα 5 χρόνια της μιζέριας και της μαυρίλας.
Λογικό είναι. Θα πρέπει όμως γι αυτό το λόγο να δούμε τις αντιδράσεις. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα. Υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εμένα παλιά που έβγαζαν πάνω από 40.000, πάνω από 50.000, πάνω από 60.000 εμείς με τις γραβάτες και με τα μαντηλάκια μας. Εμείς δεν πληρώναμε αρκετά με τους παλιούς κανόνες του ασφαλιστικού. Άνθρωποι σαν και εμένα που δεν είχαμε μάθει να πληρώνουμε πρέπει να μάθουμε να πληρώνουμε. Αν δεν πληρώσουμε εμείς που έχουμε πιο πολλά δεν μπορούμε να ελαφρύνουμε την θέση αυτών με τα πιο λίγα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε.
Όλοι συμφωνούμε ότι ούτε το ασφαλιστικό ούτε κανένα άλλο πρόβλημα λύνεται χωρίς ανάπτυξη. Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να συγκρατήσουμε την συνταξιοδοτική δαπάνη, να μειώσουμε τα πολύ μεγάλα ελλείμματα που έχουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Αυτό το κάνουμε με το νέο σύστημα. Με την σχετική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης, προσαρμόζοντας την σε αυτά που έχουμε, τι προσπαθούμε να κάνουμε να δώσουμε την ευκαιρία στην οικονομία να ξεκινήσει, να μειώσουμε την ανεργία, να μεγαλώσουμε την εισφοροδοτική βάση και έτσι να μπορέσουμε και στο μέλλον να μειώσουμε τις εισφορές που πράγματι είναι στο Θεό.
Μέχρι τώρα αυτοί που τραβάγανε το κάρο ήταν οι μισθωτοί, το 63 % του ελληνικού λαού που πληρώνουν πάνω από το 80% των φορολογικών βαρών και στο εσωτερικό κάθε κατηγορίας, όπως οι δικηγόροι οι ιατροί, οι μηχανικοί, οι αγρότες, οι πιο αδύναμοι. Επιδιώκουμε γενικά να ελαφρύνουμε την κατάσταση των φτωχότερων ανθρώπων, να πληρώσουν λίγο περισσότερο τα μεσαία στρώματα και περισσότερο οι πλούσιοι, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πολλοί δικηγόροι, πολλοί μηχανικοί, πολλοί γιατροί μπορεί και οι περισσότεροι είναι τίμιοι και δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα ξέρουμε όμως ότι σε αυτούς τους χώρους υπάρχει φοροδιαφυγή. Είναι γνωστό. Σας λέω λοιπόν ότι όποιος θέλει να φοροδιαφύγει, φοροδιαφεύγει εφόσον του επιτρέπει το σύστημα. Ένας από τους λόγους που προσπαθούμε τώρα να συνδέσουμε το ασφαλιστικό με το φορολογικό δηλαδή να έχουμε κοινή είσπραξη του φόρου και των εισφορών είναι για να αντιμετωπίσουμε την εισφοροδιαφυγή. Δεν είναι καθόλου οριζόντιο μέτρο. Αυτό που κάνουμε είναι ο ορισμός των αντι-οριζόντιων μέτρων αντί να πάμε να πάρουμε από όλους πάμε να τα πάρουμε από τους πλουσιότερους. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη.
Προσπαθούμε να μοιράσουμε μια μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τέταρτο λιγότερο εθνικό πλούτο. Είμαστε 25% φτωχότεροι από το 2010. Αυτό σημαίνει ότι η πίτα που έχουμε να μοιράσουμε στις συντάξεις είναι μικρότερη. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να μοιράσουμε αυτή την πίτα με τον πιο δίκαιο τρόπο ίδιους κανόνες για όλους και κανόνες που να επιβαρύνουν πιο πολύ τους πλούσιους. Αυτό είναι κοινωνική δικαιοσύνη.
Για επαναφορά της 13ης σύνταξης
Το λέγαμε. Γιατί τα λέγαμε αυτά; Γιατί ελπίζαμε να προκαλέσουμε ένα σοκ ζήτησης στην ελληνική κοινωνία αυξάνοντας την εισπρακτική δύναμη. Αυτό ελπίζαμε ότι θα το πετυχαίναμε. Η στρατηγική που ακολουθήθηκε δεν απέδωσε καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους δεν πήγε όπως περιμέναμε.
Τον Ιούλιο αναγκαστήκαμε να κάνουμε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Μας έδωσε την δυνατότητα να κυβερνήσουμε ξανά γιατί ο λαός είχε την ελπίδα ότι θα κάνουμε αυτό που κάνουμε.
Ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων γίνεται για να δούμε ποια είναι η προσωπική διαφορά. Το 80% δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα και μάλιστα θα δουν και αυξήσεις, όταν οι νέες συντάξεις ισορροπήσουν με τις δικές τους.
Η σύνταξη που καθιερώνουμε είναι μία σύνταξη με ρήτρα ανάπτυξης γιατί συνδέεται με την ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Κουαρτέτο
Δεν ζήτησαν μείωση κύριων συντάξεων δεν ζήτησαν μείωση καμιάς σύνταξης σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης, δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση. Το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενομένου. Είναι ανοιχτά όλα τα θέματα που είχαν θέσει στο παρελθόν και θεωρούν κρίσιμα για παράδειγμα τα εισοδηματικά κριτήρια, το ύψος της εθνικής σύνταξης. Η τακτική τους είναι να κρατούν ανοιχτά τα ζητήματα αυτά. Οι θεσμοί μας λένε δεν μα αρέσει αυτό που κάνετε γιατί το αναδιανεμητικό σας σύστημα βοηθάει τους αδύναμους και εμείς θέλουμε ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά γι αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε.
Δεν μας έβγαλαν κόκκινη κάρτα για τις εισφορές μας είπαν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας και εμείς τους είπαμε ότι το σοκ από την μείωση των συντάξεων η κοινωνία δεν θα το άντεχε.
Αγρότες
Στο 88% των αγροτών πράγματι υπάρχει ο δημόσιος υπάλληλος που έχει 100 ρίζες ελιάς, υπάρχει και ο τσαγκάρης που έχει ένα χωράφι. Δεν αλλάζει όμως αυτό την πραγματικότητα. Από τους 450.000 αγρότες μόνο το 12% δηλαδή 45.000 δηλώνουν πάνω από 5.000 εισόδημα. Δηλαδή αυτοί οι 45.000 ενδεχομένως να έχουν κάποια επιβάρυνση. Μετρημένα κουκιά είναι.
Αγορά Εργασίας
Υπάρχει ζούγκλα εκεί έξω. Αυτή τη ζούγκλα δεν την φτιάξαμε εμείς. Προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν είμαστε μάγοι να αλλάξουμε την κατάσταση από την μια μέρα στην άλλη.
Είναι κόκκινη γραμμή για μας να μην τεθούν τα εισοδηματικά κριτήρια στην εθνική σύνταξη.
Κόκκινη γραμμή επίσης είναι ότι δεν θα μειωθεί καμία κύρια σύνταξη.
Με το δικό μου σύστημα ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και αυτός που κόβει το πρώτο φύλλο από το μπλοκάκι του θα πληρώσουν με τον ίδιο τρόπο τις εισφορές 20% στο εισόδημα και έτσι θα πάρουν και τις συντάξεις τους.