Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, συλλόγων και φιλοπεριβαλλοντικών οργανώσεων η χθεσινή εξόρμηση δενδροφύτευσης σε δασική καμένη έκταση
Ο στόχος που έχει θέσει η δημοτική αρχή του δήμου Νεάπολης-Συκεών να μην υπάρχει «ούτε μια σπιθαμή γης χωρίς δένδρο» στις καμένες εκτάσεις του δάσους του Σέιχ-Σου, επιτυγχάνεται όλο και περισσότερο καθώς πολλαπλασιάζονται οι δυναμικές εξορμήσεις δενδροφύτευσης και αναδάσωσης.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η χθεσινή εξόρμηση-«επίθεση» ζωής σε καμένη έκταση του περιαστικού δάσους, η οποία ήταν αποτέλεσμα πυρκαγιάς τον Αύγουστο του 2011. Και σ’ αυτήν τη δενδροφύτευση συμμετείχαν περισσότεροι από 600 εθελοντές, πολλοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις, ανταποκρινόμενοι στο μεγάλο κάλεσμα της διοίκησης του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Ιδιαίτερη αισιόδοξη νότα αποτέλεσε η προσέλευση και συμμετοχή οικογενειών με τα μικρά τους παιδιά, όπως επίσης και μαθητών, ζεσταίνοντας ακόμη περισσότερο το κλίμα που εξελίχθηκε σε μια ακόμη μεγάλη γιορτή του περιβάλλοντος. Δυναμική, ωστόσο, ήταν η συμμετοχή μελών συλλόγων και φορών, όπως μεταξύ αυτών ο φιλοζωικός σύλλογος Πέυκων «Φροντίζω», το «Οικο-Όραμα», ο Κυνηγετικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Λύκειο Πεύκων, ο Σύλλογος Δρομέων Θεσσαλονίκης, πρόσκοποι από την Τούμπα και την Ανάληψη, οι Lions (Λευκός Πύργος, Ηράκλεια, Εγνατία, Θερμαϊκού, Φίλιππος), η Ακαδημία Χορού Πεύκων, ο Σύλλογος Γυναικών «Αριάδνη», ο Πολιτιστικός Αιμοδοτικός Σύλλογος Πεύκων, κ.ά.
Όλοι μαζί, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων υπηρεσιακών στελεχών, ξεχύθηκαν από το πρωί στις πλαγιές τις οποίες «κατέλαβαν» με… όπλα τη τσάπα και το φτυάρι, για να ποτίσουν το καμένο δάσος με τη δική τους αγάπη.
Μέσα σε λίγες ώρες, στη θέση «Λυόμενο» φυτεύτηκαν περισσότερα από 10.000 πλατύφυλλα, κωνοφόρα και αρωματικά δενδρύλλια (δρυς, τραχεία πεύκη, σπάρτο, κελτίς, κουτσουπιές, κυπαρίσσι, δενδρολίβανο, κουκουναριά, κ.ά.), καλύπτοντας περισσότερα από 25 στρέμματα από τα περίπου 65 στρ. που κάηκαν τον Αύγουστο του 2011. Στους εθελοντές δίνονταν τσάπες και φτυάρια, με τους ειδικούς επιστήμονες να δίνουν οδηγίες για το σωστό τρόπο φύτευσης, για να τιμηθούν όλοι οι συμμετέχοντες με συμβολική αναμνηστική βεβαίωση.
«Με αίσθημα ευθύνης…»
«Αυτό που είδαμε και σήμερα, με τους εκατοντάδες εθελοντές, τους γονείς με τα μικρά παιδιά, τους μαθητές, τους νέους και τις φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις και συλλόγους, μόνο μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας στέλνουν. Τους συγχαίρουμε όλους και τους ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Αποδεικνύεται ότι το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο δάσος και το περιβάλλον, που είναι το μεγάλο μας σπίτι, φουντώνει και γενικεύεται, συνειδητοποιώντας διαρκώς όλο και περισσότερο ότι η προστασία του είναι υπόθεση όλων μας, κάτι που εκφράζεται με ενεργό συμμετοχή σε παρόμοιες δράσεις και πρωτοβουλίες», δήλωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος ήταν παρών στον χώρο δενδροφύτευσης και είχε τη δική του συμμετοχή στη δενδροφύτευση, μαζί με αντιδημάρχους, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους.
Όπως ανέφερε, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών «εκτός από την παιδεία, τον αθλητισμό τον πολιτισμό, τα κοινωνικά είναι πρώτος και στα περιβαλλοντικά». «Δεν θέλουμε να αφήσουμε να υπάρχει ούτε μια σπιθαμή του περιαστικού δάσους του Σέιχ-Σου που να μην είναι δενδροφυτευμένη. Αυτή η περιοχή, που κάηκε σχετικά πρόσφατα, ήρθε η ώρα να αναδασωθεί, κάτι που ξεκίνησε σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και το δήμο Θεσσαλονίκης, και θα συνεχισθεί έως την κάλυψη όλης της έκτασης. Η ανταπόκριση εκατοντάδων οικογενειών ακόμη και με τα μωρά τους, των εθελοντών και συλλόγων, μάς δίνουν δύναμη και ορμή για να επεκτείνουμε τις πρωτοβουλίες μας», υπογράμμισε.
Να σημειωθεί ότι η χθεσινή εξόρμηση δενδροφύτευσης στο Σέιχ-Σου είναι η τρίτη στη σειρά που πραγματοποίησε ο δήμος κινητοποιώντας εκατοντάδες εθελοντές, τοπικούς συλλόγους και φορείς, στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής και των δράσεών του για την προστασία του περιβάλλοντος και του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης. Ανάλογες δυναμικές εκστρατείες προηγήθηκαν το 2014 και 2015 στα Πεύκα (θέση «Κοιμητήρια») και Σέιχ-Σου, με τους περισσότερους από 2.000 εθελοντές να έχουν αναδασώσει περίπου 800 στρέμματα δενδροφυτεύοντας περίπου 25.000 δένδρα.
Και αυτή η εκστρατεία οργανώθηκε από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου, με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Κεντρικής Μακεδονίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, που προσφέρει και τα δενδρύλλια, και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης. Αισθητή και η παρουσία και συμμετοχή των μελών της Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών και της Διασωστικής Ομάδας Αγίου Παύλου, που βρίσκονταν σε επιφυλακή για την παροχή πρώτων βοηθειών ή την κάλυψη οποιασδήποτε άλλης έκτακτης ανάγκης.