Το φαγοπότι της Καθαράς Δευτέρας έχει ήδη ξεκινήσει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Ο ταραμάς, ο χαλβάς, τα θαλασσινά και τα όσπρια είναι μερικά από τα φαγητά που θα βρει κανείς σε ένα παραδοσιακό τραπέζι. Πρωταγωνιστικό ρόλο βέβαια έχει κι η λαγάνα η οποία σηματοδοτεί την έναρξη της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η λαγάνα είναι αζύμωτο ψωμί, δηλαδή παρασκευάζεται χωρίς προζύμι και το όνομα της προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό “λάγανον”. Το όνομα αυτό αναφέρεται σε πολλά κείμενα της αρχαιότητας όπως οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη, όπου αναφέρεται η φράση λαγάνα πέττετται δηλαδή λαγάνες γίνονται.
Κατά την παράδοση η λαγάνα παρομοιάζεται με τον άρτο που κατανάλωσαν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους από την Αίγυπτο, από τότε και μέχρι τη στιγμή που ο Χριστός ευλόγησε τον ένζυμο άρτο. Έτσι οι πιστοί, τρώνε την Καθαρά Δευτέρα λαγάνα προκειμένου να θυμούνται αυτό το γεγονός.