Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή του στην Ευρωπαική Επιτροπή θέτει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου λόγω των τεράστιων προσφυγικών ροών.
AIGAIO_533_355
Επιπλέον ζητά από την Επιτροπή να θεσπιστεί έκτακτη οικονομική βοήθεια για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων που πλήττονται.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ο τουρισμός εξακολουθεί να αποτελεί την κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας και ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά εργαλεία για την έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση. Στα νησιά του Βορειοανατολικού και Νοτιανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Ρόδος, κλπ) ο τουρισμός αποτελεί βασική ή συμπληρωματική απασχόληση για την μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων.

Ωστόσο η πρωτοφανής αύξηση του προσφυγικού ρεύματος από την Τουρκία προς την Ελλάδα, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον συγκεκριμένο κλάδο. Οι τοπικές κοινωνίες ανταποκρίνονται στην ανθρωπιστική κρίση επιδεικνύοντας πρωτόγνωρη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.

Εν τούτοις, οι αρνητικές εικόνες που προβάλλονται στο εξωτερικό έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα καθώς οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων ανακοίνωσαν πριν λίγες ημέρες, μειώσεις στις κρατήσεις σε ξενοδοχεία που κυμαίνονται από 60-90%. Για να μπορέσουν τα συγκεκριμένα νησιά να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες απαιτείται να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και οι κάτοικοι να συνεχίσουν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-υπάρχει η δυνατότητα παροχής έκτακτων ανταποδοτικών μέτρων προς τις τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις;

-μέσω ποιών διαρθρωτικών ταμείων μπορεί να δοθεί η συγκεκριμένη βοήθεια;

-μπορούν να θεσπισθούν έκτακτα οικονομικά μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις στα συγκεκριμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;