Ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο διέλευσης των οχημάτων θα έχουν οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών από τα τέλη Μαρτίου, οπότε και ξεκινά η εφαρμογή της τηλεματικής και των «έξυπνων» στάσεων. Υστερα από περίπου δέκα χρόνια καθυστέρησης το έργο λαμβάνει σάρκα και οστά, βελτιώνοντας τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των επιβατών λεωφορείων και τρόλεϊ. Οι χρήστες, που βιώνουν καθημερινά σημαντικές καθυστερήσεις και μακρά αναμονή στις στάσεις των λεωφορείων, θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να γνωρίζουν την ακριβή ώρα άφιξης του μέσου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η εφαρμογή του έργου ξεκινά στις 21 Μαρτίου και στόχος είναι να τεθεί σε πλήρη λειτουργία έως τα τέλη Απριλίου. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού σε 1.800 οχήματα και έχουν τοποθετηθεί ήδη οθόνες πληροφόρησης σε 700 στάσεις. Το έργο αφορά την εγκατάσταση δικτύου 1.000 «έξυπνων» στάσεων σε όλη την Αττική.
Παράλληλα, προβλέπεται η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού σε 2.000 οχήματα (1.750 λεωφορεία και 250 τρόλεϊ). Μέσω του κέντρου ελέγχου θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο, η λειτουργική κατάσταση του συστήματος συγκοινωνιών, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα καλύτερου συντονισμού και βελτιστοποίησης του συγκοινωνιακού έργου.
Ο τηλεματικός εξοπλισμός του οχήματος αποτελείται από τον υπολογιστή οχήματος, την κονσόλα του οδηγού (μέσο επικοινωνίας του οδηγού με τα κέντρα διαχείρισης του ΟΑΣΑ και των ΟΣΥ) και την οθόνη. Η οθόνη στα οχήματα θα ενημερώνει για την επόμενη στάση, ενώ σε αυτήν θα αναγράφονται χρήσιμες πληροφορίες. Ανακοινώσεις προς τους επιβάτες αλλά και η αναγγελία της επόμενης στάσης θα γίνονται και μέσω ηχητικών μηνυμάτων. Ενα μέρος του στόλου θα διαθέτει καταμετρητή επιβατών, ώστε τα στοιχεία που θα συλλέγονται να αξιοποιούνται για τον καλύτερο σχεδιασμό δρομολογίων και γραμμών.
Οι «έξυπνες» στάσεις θα ενημερώνουν για την επόμενη άφιξη λεωφορείου ή τρόλεϊ όλων των γραμμών που διέρχονται από τη συγκεκριμένη στάση. Επιπλέον, υπάρχει και η δυνατότητα ηχητικής ενημέρωσης, μέσω σχετικού κουμπιού στον στύλο της στάσης, ενώ οθόνες επί των στάσεων θα παρέχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο. Οι επιβάτες θα μπορούν να ενημερώνονται και από το κινητό τηλέφωνο ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, μέσω των λειτουργιών του συστήματος της τηλεματικής. Η εφαρμογή θα ενημερώνει, μέσω έξυπνων συσκευών, για τις θέσεις των οχημάτων κάθε επιλεγμένης γραμμής πάνω σε χάρτη, για την άφιξη επόμενου οχήματος, για την πλησιέστερη στάση στον χρήστη, καθώς και για τη βέλτιστη διαδρομή που μπορεί να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.
Πηγή: «Καθημερινή»