196910-roundup_sized-cfae06f9931a618e1cbc0e338792a2d962bad393-s900-c85
Έρευνες το χαρακτηρίζουν καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο

Στις 7 Μαρτίου οι αντιπρόσωποι των κρατών μελών της ΕΕ πρόκειται με την ψήφο τους να αποφασίσουν σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για εκ νέου αδειοδότηση, επί μια 15ετία, της χρήσης του ευρύτερα χρησιμοποιούμενου σήμερα παρασιτοκτόνου, του glyphosate, που κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα Roundup της πολυεθνικής αγροχημικών Monsanto.

Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε λίγες μέρες, βρίσκεται μπροστά σε μια πολύ σημαντική επιλογή και οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί επ’ αυτής αποφασιστικά με κριτήριο την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το συγκεκριμένο αγροχημικό, κάθε άλλο παρά είναι «τόσο ασφαλές όσο και το αλάτι» όπως ισχυριζόταν παλαιότερα η εταιρία παραγωγής του, ενώ η τεκμηρίωση γι’ αυτό διογκώνεται.

Μια έκθεση ογκολόγων ερευνητών του IARC (ερευνητικός οργανισμός για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του 2015 (1,2), κατέληξε ότι τα φυτοφάρμακα που περιέχουν glyphosate είναι «πιθανώς καρκινογόνα» ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η έκθεση σε glyphosate ή σε σκευάσματα με βάση το glyphosate είναι γονοτοξική (μεταλλαξιογόνος)”. Ακόμη έρευνα που διεξήχθη για την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση «Φίλοι της γης» βρήκε ίχνη στα ούρα όλων των ανθρώπων που εξετάσθηκαν σε διάφορες χώρες.

Στη Γερμανία, γνωστή για την ευαισθησία της στην ποιότητα της μπύρας (500 χρόνια ισχύει ο νόμος για την καθαρότητα της μπύρας), έχει γίνει σάλος από την ανακοίνωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Μονάχου ότι βρήκε ίχνη glyphosate σε πολλές γερμανικές μπύρες. Λίγες μέρες πριν, ο φόβος των επιπτώσεων στην υγεία οδήγησε στην απόσυρση 3000 κουτιών σερβιετών, κατασκευασμένων με οργανικά υλικά, σε Γαλλία και Καναδά, διότι βρέθηκε επιμόλυνσή τους με glyphosate.

Τα μέτρα περιορισμού (μέχρι και πλήρους απαγόρευσης σε κάποιες χώρες) πολλαπλασιάζονται. Ένα πανευρωπαϊκό κίνημα συλλογής υπογραφών έχει ήδη συγκεντρώσει 170.000 υπογραφές κατά της νέας αδειοδότησης. Έφτασε η ώρα να σταματήσει η σοβαρή διακινδύνευση της Δημόσιας υγείας και παράλληλα να αναχαιτισθούν οι βαριές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους επικονιαστές.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: «Δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση η χώρα μας να συμφωνήσει στην εκ νέου αδειοδότηση του glyphosate με βάση την αρχή της προφύλαξης, μιας και σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα είναι ανησυχητικά. Η μακροχρόνια προστασία της υγείας, των καλλιεργήσιμων εδαφών και της άγριας ζωής δεν μπορεί να τίθεται κάτω από τα κέρδη των πολυεθνικών αγροχημικών. Απώτερος στόχος θα πρέπει να είναι η συνολική κατάργηση της χρήσης των συνθετικών-χημικών φυτοφαρμάκων που θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον και η ανάπτυξη μιας ποιοτικής, οικολογικής και βιώσιμης γεωργίας».

Η Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων