Η Βεγορίτιδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας λίμνης που επί 50 χρόνια υφίσταται τη ληστρική ανθρώπινη εκμετάλλευση με την ευθύνη της κεντρικής εξουσίας, της αυτοδιοίκησης, αλλά και τη συνενοχή της τοπικής κοινωνίας.
1461538195571d4d9301d363.18341333original_571d4c791aec2_599x315
Η λίμνη, μια από τις βαθύτερες της Ελλάδας, έχει σημαντική οικολογική αξία, λόγω της ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων που διαθέτει, και βρίσκεται υπό καθεστώς προστασίας (Natura 2000).
Με βάση μετρήσεις του ΙΓΜΕ η Βεγορίτιδα έχει χάσει το 65 % του όγκου της, ενώ η στάθμη της έπεσε κατά 32 μέτρα περίπου. Οι κυριότερες αιτίες για την αφαίμαξη αυτή αρχικά ήταν η εκτροπή τεράστιων ποσοτήτων προς τον ΥΗΣ Άγρα στο Ν. Πέλλης και στη συνέχεια η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού για τον ΑΗΣ της ΔΕΗ στο Αμύνταιο (μέχρι το 1997), καθώς και οι πολλές και ανεξέλεγκτες αρδευτικές γεωτρήσεις.Συνέπεια της ποσοτικής και ποιοτικής υποβάθμισης της λίμνης είναι η μείωση της ιχθυοπαραγωγής και η σοβαρή συρρίκνωση των πληθυσμών της πρασινοκέφαλης πάπιας και του κορήγονου.Απέναντι στη φθίνουσα εδώ και χρόνια πορεία της λίμνης η παρέμβαση της Πολιτείας αποδείχτηκε απελπιστικά αργή και άτολμη. Η απροθυμία της να ελέγξει ή και να συγκρουστεί με τους χρήστες των νερών της λίμνης ήταν και είναι φανερή. Περιφερειάρχες, νομάρχες και δήμαρχοι ανάλωσαν πολύ χρόνο και χρήμα σε καταγραφές, υποσχέσεις, και συνέδρια, χωρίς όμως χειροπιαστά αποτελέσματα. H λίμνη παραμένει ανοχύρωτη.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μερικά παραλίμνια χωριά (Άρνισσα, Φαράγγι, Μανιάκι, Βεγόρα κλπ) είχαν και «εδαφικά οφέλη» μετά το 1990, αφού ορισμένοι κάτοικοι -με το έτσι θέλω- άρχισαν τις καταπατήσεις στα 16.000 στρέμματα που αποκαλύφτηκαν από τη συρρίκνωση της λίμνης.
Η παράνομη και άστοχη επέκταση των καλλιεργειών στις παρυφές της λίμνης (ενέργεια στην οποία αντέδρασαν οι τοπικές οικολογικές οργανώσεις), αύξησε την κατανάλωση νερού και άνοιξε τις ορέξεις για νέες διεκδικήσεις μέσω «συλλόγων ακτημόνων» και ατομικές καταπατήσεις. Ειδικά οι τελευταίες έχουν εξελιχθεί σε μάστιγα, καθώς αφορούν όλες σχεδόν τις λίμνες του Αμυνταίου. Οι καταπατητές είναι μόνιμος πονοκέφαλος, καθώς χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να επιτύχουν το σκοπό τους.
Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Ενώ η λίμνη άρχισε να ανακάμπτει και να επανακτά και πάλι τα χαμένα εδάφη της, οι Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας και Φλώρινας μαζί με τον Δήμαρχο Αμυνταίου, προσπάθησαν να δώσουν την χαριστική βολή στην λίμνη.

Ειδικότερα, πέρυσι άνοιξαν το θυρόφραγμα της Βεγορίτιδας στην Άρνισσα με σκοπό να μειώσουν την στάθμη της λίμνης για να εξυπηρετήσουν τους καταπατητές-ψηφοφόρους τους ρίχνοντας το γλυκό νερό στην θάλασσα χωρίς χρήση.
Χάριν στην ουσιαστική – σωτήρια παρέμβαση του Συλλόγου μας σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους, των Βουλευτών Σηφάκη Γιάννη και Σέλτσα Κώστα, των Δήμων Έδεσσας και Σκύδρας, της Τ.Κ Αγίου Παντελεήμονα αλλά και της παρέμβασης του Περιφερειάρχη Δυτ. Μακεδονίας και του Περ. Συμβουλίου καθώς και του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη, έκλεισε το Θυρόφραγμα δίνοντας παράταση ζωής στην λίμνη.

Σήμερα, οι ίδιοι άνθρωποι, οι Αντιπεριφερειάρχες Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, Φλώρινας Στέφανος Μπίρος και ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κωνσταντίνος Θεοδωρίδης προσπαθούν και πάλι να ανακόψουν την πορεία της λίμνης, να την ταπεινώσουν ποιοτικά και ποσοτικά με όλα τα δυσμενή επακόλουθα στην απέλπιδα προσπάθειά τους να σώσουν τις καταπατημένες εκτάσεις της Βεγορίτιδας που νέμονται οι λίγοι αλλά ισχυροί πολιτικά και οικονομικά ψηφοφόροι τους.

Χρειαζόμαστε την στήριξη του κόσμου γιατί η πίεση που δεχόμαστε είναι πολύ μεγάλη για έναν Σύλλογο.
Χρειαζόμαστε την ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΟΥ για να σώσουμε την Βεγορίτιδα!

ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ ΕΣΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑ!!!

Περαιτέρω ενημέρωση στην σελίδα του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας

http://www.lakevegoritida.gr

και στο Facebook

https://www.facebook.com/S.P.Vegoritidas/

Ευχαριστούμε για την στήριξη