Με αφορμή την 7η Απριλίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Η 7η Απριλίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας καθώς σηματοδοτεί την επέτειο ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 1948.
Η ημέρα αυτή αφιερώνεται σε ένα παγκοσμίου ενδιαφέροντος θέμα ατομικής ή δημόσιας υγείας και που κάθε χρόνο είναι διαφορετικό. Ο στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των κυβερνήσεων για την επίλυση του.
Ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στον Σακχαρώδη Διαβήτη και το θέμα του εορτασμού είναι «Νικάμε τον Διαβήτη».
Στόχος, είναι κλιμάκωση των δράσεων πρόληψης καθώς και η λήψη μέτρων για την διάγνωση και θεραπεία του διαβήτη.
Τα Παγκόσμια στοιχεία για το διαβήτη για το 2015 όπως τα δίνει ο ΠΟΥ και ο IDF (International Diabetes Federation) είναι:
-Περίπου 415 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαβήτη. Από το 2015 και πέρα θα ανέλθει σε 642 εκατομμύρια.
-Το 75% των ενηλίκων με διαβήτη ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες.
-Ο μεγαλύτερος αριθμός των ατόμων με διαβήτη είναι μεταξύ 40 και 59 ετών.
-Μια στις δύο περιπτώσεις με διαβήτη (46%), είναι αδιάγνωστες.
-Ο διαβήτης προκάλεσε 5 εκατομμύρια θανάτους το 2015. Δηλαδή, κάθε έξι δευτερόλεπτα ένα άτομο πεθαίνει από διαβήτη.
-Το 2015 περίπου 542.000 παιδία ήταν με διαβήτη τύπου 1.
Στην ΕΕ 60 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη και ο αριθμός αυξάνεται.
Για τη Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ (προφίλ της χώρας) για την επίπτωση του διαβήτη και των σχετιζόμενων παραγόντων στην Ελλάδα (WHO- Diabetes country profile 2016), ο διαβήτης αποτελεί το 1% των θανάτων από όλες της αιτίες και για όλες τις ηλικίες. Ενώ φαίνεται μία υπεροχή των αντρών στο αυξημένο σωματικό βάρος, στις γυναίκες φαίνεται να υπερτερούν τα ποσοστά της παχυσαρκίας. Ως προς την σωματική άσκηση φαίνεται ότι έχουν μεγαλύτερη φυσική δραστηριότητα οι γυναίκες. Υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας.
Ο διαβήτης είναι μία χρόνια νόσος που εμφανίζεται όταν το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει με αποτέλεσμα την αυξημένη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα.
Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος έτσι:
Ο διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από την έλλειψη ή την ανεπαρκή παραγωγή ινσουλίνης και απαιτεί την καθημερινή, εξωγενή, χορήγηση της.
Ο διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί και το 90% των ατόμων με διαβήτη σε όλον τον κόσμο, χαρακτηρίζεται από την αναποτελεσματική χρήση της ινσουλίνης από το σώμα. Σ αυτή την μορφή συναινούν και άλλοι παράγοντες όπως για παράδειγμα το υπερβολικό σωματικό βάρος και η έλλειψη σωματικής άσκησης κλπ.
Ο διαβήτης της κύησης που χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία με τιμές σακχάρου πάνω από το φυσιολογικό, αλλά κάτω από τα διαγνωστικά όρια του διαβήτη. Συμβαίνει κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Με τον καιρό ο διαβήτης μπορεί να επηρεάσει:
την καρδιά με αύξηση του κινδύνου για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο
τα αγγεία και τα νεύρα (νευροπάθεια) με αυξημένη πιθανότητα για δημιουργία ελκών στα πόδια και την πιθανή μόλυνση τους που μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό.
τα μάτια, με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που αποτελεί μία από τις αιτίες τύφλωσης. Παγκόσμια, το 1% των ατόμων με τύφλωση αποδίδεται στον διαβήτη
τους νεφρούς. Μια από της κυριότερες αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας είναι ο διαβήτης
Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να γίνει με μία απλή εξέταση αίματος.
Η διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στα επιτρεπτά όρια είναι ο στόχος της θεραπείας.
Εκείνο που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι η πρόληψη των επιπλοκών.
Έχει αποδειχθεί ότι και μόνο η αλλαγή του τόπου ζωής που περιλαμβάνει την λήψη απλών μέτρων, είναι αποτελεσματική στην καθυστέρηση της εμφάνισης του διαβήτη αλλά και στην πρόληψη γενικότερα του διαβήτη τύπου 2.
Μερικά από αυτά τα μέτρα είναι:
Η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Η σωματική άσκηση . Τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινής άσκησης μέτριας έντασης.
Υγιεινή διατροφή με μείωση της λήψης ζάχαρης και των κορεσμένων λιπαρών.
Αποφυγή ή διακοπή του καπνίσματος.
Τακτική εξέταση (screening) της γλυκόζης ,των λιπιδίων , της αρτηριακής πίεσης, έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας και εξέταση των οφθαλμών.
Φροντίδα των ποδιών.
Η Πρόληψη και η Αγωγή Υγείας στα παιδιά, που θα στοχεύει στην ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφικής συνήθειας για την διαμόρφωση μιας υγιούς διατροφικής συμπεριφοράς, είναι το κλειδί για την ανάσχεση της επιδημίας του διαβήτη.
Η ΠΚΜ και η Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας, μέσω των Υπηρεσιών Υγείας παρουσιάζει ενεργό δράση στην προστασία του παιδικού και του γενικού πληθυσμού από του επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν στην νόσο του σακχαρώδη διαβήτη.
Με το τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας και τους γιατρούς οι οποίοι εκπονούν και παρουσιάζουν:
1.Τα θέματα υγιεινής διατροφής στα παιδιά και των δυο βαθμίδων εκπαίδευσης.
2.Το πρόγραμμα αγωγής υγείας «Ενεργητικός Αντικαπνιστής» στα παιδιά του γυμνασίου, επειδή το κάπνισμα αποτελεί αποδεδειγμένα επιβαρυντικό παράγοντα της νόσου.
Με την Δ/νση Υγειονομικού και Περιβαλλοντικού ελέγχου, έχει την ευθύνη και τον έλεγχο της λειτουργίας των σχολικών κυλικείων, καθώς και το είδος των τροφίμων που διατίθενται στα παιδιά όπως ορίζουν οι εκάστοτε υγειονομικές διατάξεις.
Τον έλεγχο της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σε όλους τους χώρους όπου αυτό δεν επιτρέπεται.
Το ουσιαστικό μήνυμα της Ημέρας είναι ότι Με την Πρόληψη και την Αγωγή Υγείας θα διασφαλίσουμε την υγεία των μελλοντικών γενεών και αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη μιας χώρας».